Ajurveda

ajurveda shop

Ajurveda, što u doslovnom prijevodu znači "nauka o životu"  stavlja veliki naglasak na prevenciju i promiče održavanje zdravlja kroz temeljit fokus na ravnotežu u životu osobe, pravilno razmišljanje, prehranu, način života i korištenje bilja.

Poznavanje Ajurvede omogućuje osobi da shvati kako stvoriti ravnotežu tijela, uma i svijesti prema vlastitoj konstituciji tijela i kako napraviti promjene načina života kako bi postigla i održala tu ravnotežu.

Odaberite iz ponude proizvoda ili sadržaja o temi Ajurveda.

PROIZVODI - AJURVEDA SHOP

ČLANCI

Više o tome što je ajurveda

Ayurveda je sustav alternativne medicine s povijesnim korijenima u indijskom potkontinentu. Ayurveda se intenzivno prakticira u Indiji i Nepalu, gdje je koristi oko 80% stanovništva. Ayurvedske terapije uključuju biljne lijekove i dodatke prehrani, posebne dijete, meditaciju, jogu, masaže, laksative, klistir i medicinska ulja. U ayurvedskim tekstovima naglašena je ravnoteža od 3 doše (Vata, Kapha, Pitta). U ayurvedskom smislu, svaka osoba se sastoji od jedne dominantne životne sile ili doshe i sastoji se od jedinstvene kombinacije sve tri sile. Određivanje vaše doshe proces je koji ispituje vašu osobnu neravnotežu i uzima u obzir mnoge stvari koje će vam pomoći da postignete optimalno zdravlje. Misija prakse tijekom cijelog života je uravnotežiti sve tri doše. 

Ajurvedska terapija

Osnovno načelo ayurvedske medicine je prevencija i liječenje bolesti, a ne reagiranje na simptome bolesti. Ayurveda se nadovezuje na održavanje ravnoteže i harmonije između tijela, uma i okoliša. To se postiže individualno prilagođenom kombinacijom zdrave prehrane, svakodnevnog vježbanja, aromaterapije i biljnih pripravaka. 

Velika većina ayurvedskih lijekova temelji se na biljkama. Biljna prehrana u Ayurvedi može doći iz korijena, lišća, voća, kore ili sjemena. Prema Ayurvedi, panchakarma su tehnike za uklanjanje toksičnih elemenata iz tijela. Panchakarma se odnosi na pet radnji koje će se izvršiti određenim redoslijedom s navedenim ciljem vraćanja ravnoteže u tijelu postupkom čišćenja. 

Povijest ajurvede

Podrijetlo Ayurvede datira iz vedske ere. Većina materijala povezanih sa zdravljem i bolešću dostupna je u znanosti atharva. Povjesničari tvrde da je Ayurveda dio Atharva Vagasa. Međutim, RigVeda, koja je najstarija Veda, također govori o bolestima i ljekovitom bilju. U Athrava Vedi postoje himne koje spominju lijekove kao što su Accorus calamus i Phylanthus Embelia.

Sistematizirani oblik Ayurvede datira iz prapovijesti Rishi konferencije, koja se održala u podnožju Himalaja. Najstariji kodificirani dokument o Ayurvedi je Charaka Samhita. Sushruta samhita je još jedan kodificirani dokument. U školi Sushrut dominiraju kirurški zahvati i tehnike, dok se Charaka Samhita bavi internom medicinom.

Trustpilot