Duševno zdravlje i meditacija

Osnovna metoda Zen ili zen-budizma je meditacija u obliku tihog sjedenja otvorenih očiju. Nije važno sjedimo li na prostirci za meditaciju s jastukom ili na stolici. Principe zena u svakodnevnom životu možemo primijeniti u svakodnevnim aktivnostima.

Zen nije religija i nema nikakve veze s postizanjem bilo kojeg od naših ciljeva. Najbolje je steći izravno iskustvo kako biste razumjeli što se događa, upravo u centru za meditaciju ili na osami meditacije.

Izaberite između naših proizvoda i sadržaja iz teme Zen i meditacija:

PROIZVODI

ČLANCI

NAŠE INSPIRACIJE:

MEDITACIJA

meditácia

Osnovna metoda zen ili zen-budizma je meditacija u obliku mirnog sjedenja otvorenih očiju. Više nije važno sjedimo li na zabutonu ili prostirci za meditaciju s jastukom ili na stolici. Principe Zena u svakodnevnom životu možemo primijeniti u svakodnevnim aktivnostima.

Zen nije religija i nije povezan s postizanjem bilo kakvih ciljeva koje smo postavili. Najbolje je steći izravno iskustvo kako biste razumjeli o čemu se govori i to u centru za meditaciju.

VIDEO: Usporedba jastuka za meditaciju

 

JOGA

BLOGPOPIS1080x430nasirku2 (11)

Joga je jedan od najstarijih sustava na svijetu koji ujedinjuje tijelo, dušu i um. Ako izađemo iz ravnoteže, možemo učiniti nešto da to opet promijenimo. Joga nudi specifične alate, koji nisu samo fizičke vježbe ili položaji, tehnike disanja, koncentracija, meditacija, vježbe opuštanja, već i, na primjer, postupci čišćenja za detoksikaciju tijela i uma, kao i prehrana i način života, kao i načela i preporuke kako se ponašati prema sebi i drugima.

ZVUČNA TERAPIJA

BLOGPOPIS1080x430nasirku2 (7)

Jeste li znali da nam tibetanske pjevajuće zdjele, izvorno glazbeni instrumenti himalajskih mudraca, mogu pomoći u učenju i koncentraciji? Uostalom, tonovi tibetanskih pjevajućih zdjela pomažu nam da uvedemo um u sadašnji trenutak i usredotočimo se na zvuk, zahvaljujući kojem se koncentracija poboljšava.

SAVJETNIK: SAVJETNIK ZA ODABIR LJEKOVITIH GLAZBENIH INSTRUMENATA

 

ČAJNI RITUAL

ČAJE

Praksa rituala čaja može biti prolaz u komunikaciju sa sobom, a u pravom okruženju stvara vam prostor za postizanje više razine samorefleksije i svjesnosti.

Prilikom stvaranja rituala čaja odaberite svoj omiljeni set za čaj ili šalicu, po mogućnosti onaj koji za vas ima duboko značenje. Zatim odaberite čaj. Držite ga na mjestu koje je također vizualno privlačno i pomaže vam da ritualu čaja pristupite kao nečemu svetom. Također je važno da razumijete kako skuhati odabranu mješavinu čaja kako biste postigli optimalan okus. Na kraju odvojite malo vremena samo za vas i uživajte u zasluženoj šalici čaja.

 

OGRANIČAVANJE PLAVOG SVJETLA U VEČERNJIM SATIMA

 relaxácia

Do pojave umjetne rasvjete sunce je bilo glavni izvor svjetlosti, a ljudi su večeri provodili u relativnom mraku. Dokazano je da umjetna rasvjeta navečer i noću negativno utječe na naš cirkadijalni ritam, koji u prvom redu narušava kvalitetu sna, ali dugoročno je njegov učinak na naše cjelokupno zdravlje mnogo opasniji. Svjetlo bilo koje vrste može potisnuti izlučivanje melatonina, međutim, plavo svjetlo ga čini mnogo jačim.

Podržite kvalitetu sna i spavanja! Dreamlight opuštajuće maske za oči, koje 100% blokiraju svjetlo, također će zasigurno biti vrijedne isprobavanja.

 

AROMATERAPIJA

aromaterapia

Aromaterapia je izgrađena na upotrebi učinaka eteričnih ulja na naša osjetila, emocije, raspoloženje ili zdravstvene probleme.

Učinci aromaterapije temelje se na stimulaciji živčanih završetaka. Dakle, impulsi poslani u mozak utječu na dijelove mozga koji kontroliraju pamćenje i emocije. Učinci eteričnih ulja reagiraju zajedno s našim tjelesnim hormonima i enzimima, što rezultira pozitivnim promjenama u obliku promjena krvnog tlaka, pulsa ili drugih tjelesnih funkcija.

 

Trustpilot