Zdravstvene prednosti sjedenja na zemlji - jastuci, zabutoni, futoni i jastuci

sjedeći na zemlji na podu

Zdravstvene prednosti sjedenja na zemlji

Kao što već proizlazi iz glavnog naslova našeg članka, sjedenje na zemlji doista našem tijelu pruža niz pozitivnih dobrobiti. Bilo da spadate u skupinu onih koji sate dnevno provode u kućnom uredu ili sjede kod kuće obavljajući neke druge dnevne aktivnosti, naš članak može promijeniti vaš pogled na ovu temu. Možda i vi odlučite svoju stolicu, kauč ili fotelju zamijeniti novim načinom sjedenja.

Sjedenje na tlu omogućuje vam istezanje mišića donjeg dijela tijela

Redovitim sjedenjem na podu pridonosite boljoj pokretljivosti, pokretljivosti i gipkosti svog tijela, jer aktivno istežete donji dio tijela. Vježbanje sjedenja na tlu također doprinosi prirodnoj stabilizaciji mišića jezgre. U trenutku kad nemate aktivnu potporu stolca, vaše je tijelo prisiljeno prirodno angažirati mišiće središnjeg dijela tijela (jezgra), pomažući vam stabilizirati tijelo. Cijenit ćete jačanje corea, primjerice, tijekom vježbi joge ili pilatesa. Osim toga, redovitim sjedenjem na tlu više angažirate cijelo tijelo tijekom kretanja prema dolje kao i tijekom ustajanja.

PREDNOSTI SJEDENJA NA ZEMLJI: sjedeći na zemlji

  • uzemljenje
  • bolja fleksibilnost i pokretljivost
  • podrška probavi
  • aktivacija mišića sredine tijela (core)
  • poboljšanje cirkulacije krvi

Korištenjem jastuka za sjedenje na podu poboljšat ćete svoje držanje

Sjedenje na zemlji, u usporedbi s klasičnim na stolici ili sofi, zadaje kukovima i bedrima puno manje posla. Omogućuje istezanje fleksora kuka i vaši kukovi nisu toliko zategnuti i ukočeni nakon višesatnog sjedenja. Zahvaljujući redovitom sjedenju na tlu, podržat ćete bolje držanje tijela, jer ćete prirodno biti prisiljeni sjediti uspravno i uravnoteženo.

U početku sjedenje na tlu može biti neudobno i tijelo može "vući" u predjelu leđa ili zglobova kuka. Ako od malih nogu ne sjedimo na zemlji, zglobovi će biti manje fleksibilni. Tijekom razvoja naše se kosti i zglobovi prilagođavaju aktivnostima i pokretima koje redovito izvodimo, stoga će svaka osoba imati drugačiji tip zglobova kuka i položaj za sjedenje na tlu.

Možemo pomoći tako da podignemo zdjelicu više od koljena pomoću jastuka ili pokrivača za meditaciju. Probajte koja vam je visina optimalna. Općenito se preporučuje da imate jastuk za sjedenje na tlu visine oko 20 cm.

Borite se protiv raznih bolova sjedeći na podu

Sjedenje na tlu pomaže u izgradnji mišića leđa i ramena. Održavanjem pravilnog položaja tijela dok sjedite na tlu jačate i ostale mišiće jezgre, što može pomoći u ublažavanju neugodnih bolova u leđima. Bolovi u leđima nisu jedina neugoda koju sjedenje na podu može ublažiti. Također učinkovito pomaže kod bolova u ramenima ili vratu (ili ukočenosti).

Koji su najčešći položaji sjedenja na tlu?

Kod vježbanja sjedenja na tlu potrebno je izbjegavati pogrbljenost, koja može dovesti do višestrukih zdravstvenih problema zbog nepravilnog držanja. Kako biste osigurali optimalnu prokrvljenost svih dijelova tijela, idealno je sjedeći na tlu napraviti pauze od nekoliko sekundi, tijekom kojih ustanite i napravite nekoliko koraka.

Koje su metode sjedenja na podu među najpreporučljivijima?

  • S prekriženim nogama : klasična i popularna " turska sjedalica " jedan je od najčešćih načina za udobno sjedenje na podu. Zanimljivo je da sjedenje na tlu u položaju prekriženih nogu pomaže optimalnoj probavi, jer tijelo daje mozgu signal da se može pripremiti za probavu.
  • Sjedenje u čučnju : možda ovakvo sjedenje na tlu zvuči zahtjevnije, ali je utoliko učinkovitije. Čučnjevi pomažu vašoj fizičkoj fleksibilnosti.
  • Klečeći : opuštajući i ugodan položaj koji jamči udobnost čak i tijekom višesatnog sjedenja. Ipak, ne zaboravite na redovitu cirkulaciju donjih udova.

trosjedi, prostirke za sjedenje

Nakon što pročitate potrebnu teoriju, slobodno se bacite na praksu. Pronađite idealno mjesto na tlu, slobodno se utješite dekicom, jastukom za meditaciju i zabutonom ili futonom ili klasičnom prostirkom za jogu i isprobajte kako ova promjena utječe na vas. Za ugodu kralježnice možete isprobati i stolicu za sjedenje na tlu - Mandir. Zaljubili smo se u nju, a i ovaj članak je nastao sjedeći na zemlji :)

Uz sjedenje na tlu preporučujemo i istezanje donjeg dijela tijela, npr. vježbe joge. Postupnim treningom moguće je postići veću opuštenost sjedeći na tlu i produžiti vrijeme - bez boli :)

Trustpilot