Zašto se isplati koristiti jogine tehnike čišćenja ŠAT KARMA ili KRIJE

"Čistoća poboljšava sposobnost spoznaje - usmjerenost uma na jednu točku, kontrolu nad osjetilima i sposobnost sagledavanja vlastite suštine." Yogasutra II.41

yoga kriya tehnike čišćenja

Tehnike čišćenja nekoć su bile sastavni dio joge i prakticirale su se i prije samih vježbi asana. Njihova je svrha bila pročistiti fizičko tijelo i mentalni sklop te ukloniti nečistoće iz njih (to jest, toksine i nečiste misli) koje bi stajale na putu praktikanta do njegovog krajnjeg cilja - samadhija. Nekoć su se tehnike pročišćavanja smatrale tajnima i prenosile su se s učitelja samo na najbolje praktičare kroz osobnu inicijaciju. Krije još uvijek služe za pročišćavanje tijela i uma i pripremaju praktikanta za više oblike tehnika (koncentracija, meditacija). Oni u jogi ne bi trebali imati manje važno značenje od asana (joga položaja) i pranayame (vježbi disanja).

Klasični joga tekstovi opisuju 6 tehnika čišćenja za aspirante joge, koje imaju za cilj fizičko kao i mentalno čišćenje. Tehnike čišćenja također su poznate kao kriya ili shatkarma. Dakle, što možemo zamisliti pod njima? Pojam "shat" znači šest, a "karma" znači aktivnost/djelo, tako da postoji šest osnovnih tradicionalnih postupaka, podijeljenih prema vrsti čišćenja. Kriya se često spominje u smislu pokreta. U slobodnom prijevodu, ovo je 6 pokreta ili radnji koje su također opisane u tradicionalnoj Hatha Yoga Pradipiki. O svakom ćemo raspravljati u nastavku.

Zašto prakticirati Šat Karmu?

Šat znači šest, a riječ karma je akcija. Kriya ima slično značenje, tj. kretanje. Ako se učenik odlučio baviti jogom, njegov učitelj mu je prvo dao inicijaciju u tehnike pročišćavanja, a zatim je mogao vježbati još jednu od 8 razina joge (Ashtanga). Da bi učenik napredovao na putu, prvo se morao posvetiti pročišćavanju tijela (oslobađanje od otrova) i uma (oslobađanje od nečistih misli). U jednom od tradicionalnih joga djela, Shatkarma Samgrahah, spominje se čak 46 kriya, ali to su više varijante.

Većina nas počne vježbati jogu kasnije nego u djetinjstvu. Do tada će se u nas nataložiti puno mentalnih i fizičkih obrazaca koje smo za to vrijeme upili. Uz pomoć tehnika čišćenja vraćamo se onome što nosimo sa sobom i pokušavamo to očistiti i transformirati. Čišćenje znači čišćenje od starih naslaga, oslobađanje od nepotrebnog, tako da stvaramo prostor za nove stanice, misli, obrasce i ponašanje.  

Svatko od nas s vremena na vrijeme osjeća potrebu za čišćenjem. Ako smo već prošli kroz neka čišćenja, dobro smo svjesni pozitivnih učinaka koji će nastupiti nakon ovog ponekad u početku neugodnog procesa.  

Koje vrste tehnika čišćenja postoje?

Tehnike čišćenja jačaju imunološki i živčani sustav, što pomaže u liječenju i prevenciji bolesti. Stoga se u joga terapiji često koristi vježbanje tehnika čišćenja. U principu ih možemo podijeliti na sljedeći način:

  1. Čišćenje fizičkog tijela - preporučujemo čišćenje nosne sluznice (Neti - dalje se dijeli na džala neti slanom vodom i sútra neti s komadom tkanine), čišćenje probavnog trakta, jezika (dhauti), čišćenje crijeva ( basti kao i shankhaprakshalana) i masaža trbušnih organa (nauli)
  2. Mentalno i emocionalno čišćenje - preporučamo čišćenje lubanje (kapalabhati - pranayama) i tratak (čišćenje fokusiranim pogledom)

Individualne shat karme mogu nam pomoći kod sljedećih zdravstvenih problema:

  • Néti - alergije, peludna groznica, astma
  • Dhauti i basti – migrene, astma, depresija, kožni problemi, akne, čišćenje želuca, pretilost, zatvor, potiče dobru probavu, umjerenu kiselost u želucu, probleme sa zglobovima
  • Naulí – podrška pravilnoj funkciji trbušnih organa, protiv zatvora, smanjuje masnoću u području trbuha
  • Kapalabhati – astma, alergije, stimulira mozak i povećava sposobnost koncentracije, podržava masažu unutarnjih organa, podržava metabolizam i apetit
  • Tratak - alergije, peludna groznica, problemi s očima, usklađuje živčani sustav i ublažava živčanu napetost, tjeskobu, depresiju, podržava pamćenje

Osim ovih osnovnih šest tehnika, postoje mnoge druge čija je zadaća pročišćavanje drugih organa i otvora u tijelu kroz koje nečistoće ulaze u naše tijelo. Tu spada, na primjer, čišćenje jezika, očiju, ušiju, zuba i mokraćnih organa. Na kraju, možemo spomenuti i tehnike pročišćavanja energije (tzv. pročišćavanje pranom), koje su neophodne za više razine prakticiranja joge.

Danas među najčešće korištene prakse možemo ubrojiti čišćenje nosne sluznice vodom – džala neti, čišćenje jezika – jiva mula, čišćenje probavnog trakta – shankprakchalana, masažu trbuha – nauli i čišćenje lubanje – kapalabhati, koje često se prakticira tijekom satova hatha joge.

Tehnike čišćenja također imaju svoje kontraindikacije. Ako želite isprobati neke od gore opisanih tehnika, bolje je unaprijed se posavjetovati s iskusnim učiteljem joga terapije ili ajurvedskim liječnikom i prakticirati ih pod nadzorom.

Dhauti jezik: Pročišćavanje prema Hatha jogi

Jezik prima pranu iz hrane

Dhauti u prijevodu znači oprati. Osim čišćenja želuca, crijeva, ušiju i očiju, sadrži i čišćenje jezika. Upravo je prema Hatha jogi jezik usko povezan s radom mozga i pomaže u apsorpciji prane iz hrane u suptilnom obliku kako bi se kasnije mogla koristiti. Jezik je senzor kojim se može osjetiti više od samog okusa hrane, ako je dovoljno očišćen i radimo na razvoju svoje osjetljivosti. Ako su stanice na jeziku previše začepljene, ne možemo u potpunosti niti osjetiti okus hrane. Osim toga, ovojnica koja se stvara u ustima nakon obrade hrane također ostaje na jeziku i opet čini svojevrsnu barijeru protiv izravnog kontakta s okusom i energijom hrane.

Strugalica za jezik

U Ajurvedi je jutarnje čišćenje jezika strugalicom dio dnevne oralne higijene. Tradicionalno se u jogi koristila drvena strugalica koja se temeljila na čišćenju jezika grančicom manga ili nekog drugog drveta koje je bilo dostupno :) Danas možemo pronaći strugalice od raznih materijala. Bakreni strugač pomaže vam da nježno uklonite ostatke s jezika.

Ovu praksu možete raditi 1-2 puta dnevno. Uzmite strugač i povucite sloj s jezika dok ne postane ružičast. Traje samo nekoliko sekundi, ali uklanja ostatke, bakterije i toksine koji su se nakupili na jeziku tijekom noći. Osim toga, čišćenje strugalicom za jezik sprječava loš zadah i grlobolju.Strugalica za jezik izrađena je od 100% bakra. Zbog svog antibakterijskog i antimikrobnog djelovanja strugalice za jezik od bakra puno su higijenskije od plastičnih strugala za jezik. Bakar ne hrđa. Međutim, tijekom uporabe može promijeniti boju ili razviti patinu. Oni se mogu ukloniti octom i soli.

strugač za jezik _yoga_ayurveda_

Proizvod:

BODHI AYURVEDSKI BAKRENI STRUGAČ ZA JEZIK

na stranici proizvoda također možete pronaći video o tome kako koristiti sličan strugač. 

Džala neti: pročišćavanje dišnih puteva - nosni tuš

Slobodno disanje

Upravo u ovom jesenskom periodu idealno je početi prakticirati ispiranje nosa ili sinusa i tako se zaštititi od upala dišnih puteva, naslaga na nosnoj sluznici, alergija ili prehlada. Jala neti je tradicionalna indijska praksa koja potječe iz Ajurvede, a pomaže jogijima da steknu bolju praksu pranayame i asane.

Osnova je spoj ljekovite moći vode i otopljene soli. Postoje i druge varijante tekućine, ali ovdje preporučamo konzultaciju s ajurvedskim liječnikom. Čišćenje bilo kojeg prostora uvijek će osloboditi prostor za više energije. Baš kao što feng shui radi s ovim temeljnim načelom, možemo unijeti više energije u svoj dom. Više prostora u nosnoj šupljini omogućit će nam da apsorbiramo više prane pomoću energetskih kanala (nadija), koji su vrlo snažno koncentrirani u nosu. Čistoća sluznice vrlo je važna za daljnju distribuciju prane u tijelu. Nadalje, važna je i ravnoteža između obje nosnice, pri čemu svaka pripada jednoj hemisferi u mozgu. Čistoća i prostor omogućuju nam da ponovno uspostavimo stanje ravnoteže u tijelu, kako fizički tako i energetski. Već je drevni tekst Hatha Yoga Pradipika govorio o važnosti kontroliranja daha. Snaga daha vodi snazi mišljenja.

Čišćenje

Postupak pripreme je vrlo jednostavan i svatko ga može napraviti. Žličicu morske soli otopite u otprilike pola litre tople vode (kasnije može i niža temperatura) (također preporučamo konzultirati vrstu soli). Ideja je dobiti otopinu sličnu sadržaju soli u krvi. Napunite posudu do vrha. Preporučamo prakticiranje npr. u kupaonicu i sa sobom ponesite salvete da nakon toga očistite nos. Lagano se nagnite nad sudoper i umetnite grlić čajnika u jednu od nosnica, namjestite se tako da tekuća voda može pasti u sudoper. Nagnite glavu pod takvim kutom da voda može slobodno teći. Ponekad je potrebno nekoliko puta pokušati pronaći pravi kut i nagib nosa, ali bi trebalo biti dovoljno da je druga rupica niža. Disanje ostaje prirodno kroz usta.

Nema potrebe za panikom u početku, bolje je opustiti se i pustiti da se ovaj proces odvija sam od sebe. Ponovite isto za drugu nosnicu. Zatim izdahnite, ispuhnite nos i možete izvesti još jednu ili dvije tehnike pranayame. Osobno bih preporučio i tehnike disanja po Wim Hof metodi + hladna kupka. Manji pritisak u ušima je prirodan i nestat će sam od sebe. Ispiranje se može provoditi tijekom cijelog dana, isprobajte tijekom prakse kako pojedini dijelovi dana utječu na vas.

 

yoga neti znoj nosni tuš

Proizvod: BODHI NETI MANDALA POSUDA ZA ISPIRANJE NOSA

Literatura

Jogine tehnike čišćenja, Donald Simon, Ian Makowski, Fontana

Joga, pomladite se jogom u 2x7 dana, André van Lysebeth, Argo

André van Lysebeth: Učim jogu

 


button-newsletter-blog2hr

Trustpilot