Mantre - njihovo značenje, moć i osnovni pojmovi koje morate znati

Što su mantre i koje je njihovo značenje?

Mantre se smatraju svetim alatom koji jogi i meditaciji daje još dublje značenje i magiju. Njihovo uključivanje u praksu doprinosi svetosti prakticiranja joge i pomaku s fizičke razine na viša stanja svijesti . Čakre imaju određene vibracije i određene mantre mogu rezonirati i uskladiti tu energiju. U usporedbi s pjevanjem, mantra se smatra mnogo složenijom. Može povezati zvuk, tijelo i um u duboko iskustvo.

Mantre i njihova uporaba često se povezuju s praksom joge. Međutim, njihova se upotreba proteže daleko izvan horizonta prakse joge. Iako su mantre prvenstveno alati joge, korisne su za smirivanje uma u bilo kojoj drugoj situaciji. Tjeskoba, stres, strah, usamljenost... uz sve te emocije, mantre mogu biti koristan prijatelj koji nam može pouzdano pružiti ruku pomoći i zagrliti nas u kritičnoj situaciji.

Meditacija dobiva puno veću snagu i značenje ako je popraćena mantrama. Prakticirajući ih tijekom meditacije, potrebno je redovito izmjenjivati dah i ritam. Korištenje mantri tijekom meditacije pomaže uvježbavanju svjesne percepcije sadašnjeg trenutka, usporava misli, pomaže kod mentalne čistoće i stjecanja mentalnog mira. Smanjuju stres i potiču opuštanje.

“Utišaj svoj um i tvoja će duša progovoriti.” Upravo u tome pomažu mantre. Utišati naš um i dati našoj svjesnoj percepciji sidro, fiksnu točku. Prilikom prakticiranja mantri bitno je obratiti pozornost na njihov zvuk. Istodobno, ne zaboravite obratiti pozornost na njihov izgovor i ponavljanje .

Mantra nije sinonim za afirmaciju

značenje mantre

Mantre se povremeno i vrlo lako miješaju s afirmacijama. Utjecaj afirmacija na psihičke aspekte našeg zdravlja vrlo je moćan, međutim, afirmacije su tehnike samopomoći koje ne dolaze iz bilo koje određene kulture ili religije, za razliku od mantri.

Afirmacije su razne pozitivne izjave koje se usredotočuju na smirivanje, motiviranje ili ohrabrivanje. Koriste se za ublažavanje simptoma anksioznosti ili depresije. Afirmacije može stvoriti svatko na svoju ruku. Afirmacije ili pozitivne tvrdnje nastale su 70-ih godina prošlog stoljeća zahvaljujući tadašnjim neurolozima. Njihov je cilj bio uključiti moderno razumijevanje psihoterapije i lingvistike za svjesne promjene u misaonim obrascima.

Mantre predstavljaju zvukove i tonove, čije je podrijetlo povezano s određenom kulturom. Oni su povezani s duhovnošću i njihov je cilj osloboditi um od razmišljanja s postizanjem unutarnjeg mira.

Afirmacije se ponekad nazivaju "pozitivnim mantrama". To su snažne fraze ili riječi koje se ponavljaju s namjerom stvaranja pozitivnih promjena. Ove afirmacije mogu se koristiti za poboljšanje mentalnog i emocionalnog zdravlja i mogu biti moćan alat za smanjenje stresa, povećanje samopoštovanja i promicanje osjećaja smirenosti i dobrobiti.

Zdravstvene afirmacije specifična su vrsta pozitivne mantre koja se usredotočuje na promicanje fizičkog zdravlja i dobrobiti. Ove afirmacije mogu se koristiti za potporu procesu ozdravljenja, smanjenje boli i upale te promicanje osjećaja vitalnosti i energije. Neki primjeri mogu biti:

  • "Snažan sam i zdrav"
  • "Oslobađam svu napetost i bol"
  • "Okružen sam ljekovitom energijom."


Afirmacije mira još su jedna specifična vrsta pozitivne mantre koja se usredotočuje na promicanje unutarnjeg mira i spokoja. Ove afirmacije mogu se koristiti za smirivanje uma, smanjenje stresa i promicanje osjećaja smirenosti i spokoja. Neki primjeri mogu biti:

  • "Ja sam u miru"
  • "Oslobađam sve brige i strahove."
  • "Vjerujem u svemir i sve je u redu"

Važno je napomenuti da afirmacije mogu biti osobne, pa je bitno pronaći onu koja odjekuje s vama. Ključ učinkovite uporabe afirmacija je ponoviti ih dosljedno i s uvjerenjem, usredotočujući se na pozitivne osjećaje i emocije koje izazivaju. Mogu se ponoviti u vašem umu ili naglas i tijekom meditacije, joge ili bilo koje druge aktivnosti.

Pozitivne mantre, zdravstvene mantre i mantre mira jednostavni su, ali učinkoviti alati koji vam mogu pomoći u stvaranju pozitivnih promjena u vašem životu. Pokušajte i pogledajte kako vam mogu pomoći da postignete više mira, zdravlja i blagostanja.

Kako stvoriti osobnu mantru

Stvaranje osobne mantre ili afirmacije može biti moćan alat za osobni rast i samopoboljšanje. Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste stvorili vlastitu osobnu mantru ili afirmaciju:

Što želite postići ili promijeniti u svom životu? To može biti nešto specifično, poput smanjenja stresa ili nečeg općenitijeg, poput poboljšanja samopoštovanja.

Zapišite to u pozitivnom i sadašnjem vremenu. Vašu mantru ili afirmaciju treba napisati u pozitivnom i sadašnjem vremenu, kao da je to već istina. Na primjer, umjesto "Bit ću sigurniji", možete reći "Siguran sam".

Neka bude kratko i jednostavno. Mantra ili afirmacija bi se trebala lako zapamtiti i ponoviti, pa je najbolje učiniti je kratkom i jednostavnom.

Pobrinite se da vaša mantra ili afirmacija rezonira s vama i da je istinita za vas.

Ponavljajte je redovito. Povremeno ponovite svoju mantru ili afirmaciju, bilo glasno ili tiho za sebe. Što je više ponavljate, to će više postati dio vaše podsvijesti i to će više utjecati na vaše misli, emocije i postupke.

Primjer pozitivne osobne mantre:

"Jak sam i sposoban, vjerujem u svoje sposobnosti i vjerujem u sebe"

Ova mantra snažan je podsjetnik na vlastitu snagu i sposobnosti i da biste trebali vjerovati sebi i svojim sposobnostima. To može biti posebno korisno kada se suočavate s izazovima ili preprekama, jer vas može podsjetiti na vlastitu unutarnju snagu i otpornost.

Zapamtite da bi vaša osobna mantra ili potvrda trebala biti nešto što rezonira s vama i što vam se čini istinitim. Također možete promijeniti svoju mantru ili afirmaciju kako rastete i razvijate se. 

button-newsletter-blog2hr

Osnovne mantre koje svakako trebate znati

Om Mantra:

"Om"

Osnova "Om" je kombinacija slova AUM

Om nije samo običan zvuk, Om je val svemira. Rečeno je da je Om bio prvi zvuk koji je pratio stvaranje svemira. Svaki dio ove mantre mora se potpuno izgovoriti , dok se energija zvuka treba osjetiti kako se diže od dna zdjelice sve do vrha glave. Rečeno je da tonirani zvuk ove mantre ima učinak deblokade grlene čakre , što dovodi do boljeg usklađivanja tijekom komunikacije s drugim ljudima. Zvuk Om smatra se svetim u hinduizmu, budizmu, sikizmu i džainizmu.

Shanti mantre/mantre mira:

"Om Shanti, Om Shanti Om Shanti'

Ove se mantre također nazivaju pjesmama za mir. Njihova uporaba utječe na korištenje većeg mira u našim životima. Mantre koje donose mir imaju svoju dužu i kraću verziju. Njihovo porijeklo je u hinduizmu. Smatraju se molitvama koje prate vjerske obrede.

Gayatri mantra:

"Om bhūr bhuvaḥ suvaḥ
tatsaviturvareṇyaṃ
bhargo devas.."

Jedna od najstarijih sanskrtskih mantri. Govori o jedinstvu svih stvorenja unatoč njihovim različitim oblicima. Njezino pjevanje priziva svjetlost Sunca i pomaže u prevladavanju patnje . Sam Buddha je znao ovu mantru i povezane stihove. Mantra posvećena božici Gayatri od velike je važnosti kao dio hinduističkih ceremonija.

Mantre zazivanja Ganeshe

" Om gan ganapathaye namo namaha
Shri sidhivinayaka namo namaha
Ashta vinayaka namo namaha
Ganapathi bappa moraya
..."

Ganesh se smatra bogom mudrosti i uspjeha, ali i uklanjačem prepreka. Smatra se zaštitnikom umjetnosti i znanosti. Njegovo podrijetlo veže se uz hinduističku religiju. Nekoliko se mantri koristi u vezi s ovim božanskim bićem. Mantre posvećene zazivanju Ganeshe, pjevane s istinskom predanošću, imaju moć donijeti pozitivne rezultate i otkloniti poteškoće . Pomažu u postizanju željenog uspjeha.

Koju god mantru odabrali, znajte da će vam, ako se recitira istinski iz srca, donijeti samo najljepše stvari u vaš život.

Ashtanga invokacija

Om

Vande gurunaam chaaranara vinde

Sandar shita swaatma sukhava bhode

Nishrey yase jaangalika yamane

Samsara haala hala moha shantye

Abahu purusha karam

Shankha chakraasi dharinam

Sahasra shirasam shvetam

Pranamaami patanjalim

Om

Engleski prijevod:

"Obožavam Guruova lotosova stopala, budeći sreću otkrivenog Jastva. Izvan usporedbe, ponašajući se poput liječnika iz džungle kako bi umirio zabludu od otrova postojanja.

Patanjaliju, inkarnaciji Adidese, bijele boje s 1000 sjajnih glava, ljudskog oblika ispod ramena koji drži mač (razlikovanje), vatreni kotač (beskonačno vrijeme) i školjku (božanski zvuk) – njemu se klanjam .”

Om saha naa vavatu

Saha nau bhunaktu

Saha viiryam

Karavaa vahai

Tejas vinaa vadhiita mastu ma

Vidvishaa vahaihi

Om shnatih shantih shantihi  

Engleski prijevod:

"Neka nas Braham zaštiti oboje zajedno. Neka nas oboje zajedno hrani. Neka oboje radimo zajedno s velikom energijom. Neka naše proučavanje bude snažno i učinkovito. Neka se nikad ne mrzimo. Neka mir, tjelesni, duševni i duhovni, bude s nama zauvijek. Om mir mir mir."

Surya Namaskar Mantra

OM MITRAYA NAMAHA

OM RAVAYÉ NAMAHA

OM SÚRYÁYA NAMAHA

OM BHANAVE NAPOR

OM KHAGÁYA NAMAHA

OM PUSHEN NAPOR

OM HIRANYAGARBHÁYA NAMAHA

OM MARÍČAYÉ NAMAHA

OM AADITJAYA NAMAHA

OM SAVITRE NAMAHA

OM ARKÝYA NAMAHA

OM BHASKARAYA NAMAHA

OM SRI SAVITRA SURYA NARAJANAYA NAMAHA

OM MANI PADME HUM MANTRA

Mantra Om Lokah Samastah

OM LOKAH SAMASTAH SUKHINO BHAVANTU

Asato Mantra

ASATO JE SJEDIO GAMAJÁ

TAMASÓ IMA DŽJÓTIR GAMAJÁ

MRTVI IMA AMRTAM GAMAJÁ

 

Poslušajte mantru Asato Ma Sat Gamaya koju izvodi Freda Ayisi:Koje su poznate tibetanske mantre?

Jedna od najpopularnijih tibetanskih mantri je mantra "Om Mani Padme Hum". Ova mantra povezana je s bodhisatlvom suosjećanja, Avalokiteshvarom, za kojeg se kaže da je recitirao ovu mantru kako bi postigao prosvjetljenje.

Tekst mantre je:

"Óm Mani Padme Hum"

Ova mantra se ponekad prevodi kao:

"Dragulj je u lotosu"

Vjeruje se da mantra ima veliku duhovnu moć i da recitiranje može donijeti unutarnji mir i suosjećanje i pomoći u čišćenju uma i uklanjanju negativnih energija.

Još jedna popularna tibetanska mantra je „Om Tare Tuttare Ture Soha“, koja je povezana sa ženskom bodhisatvom suosjećanja, Tara. Vjeruje se da recitiranje ove mantre može pomoći u prevladavanju prepreka i poteškoća te donijeti ozdravljenje i zaštitu.

Tekst mantre je:
"Om Tare Tuttare Ture Soha"

Ova mantra se prevodi kao:
"Oh, klanjam se pred Osloboditeljem, Majkom svih Pobjednika."

Smatra se snažnom mantrom koja može pomoći u prevladavanju prepreka i donijeti mir, iscjeljenje i zaštitu. Također se kaže da pomaže u postizanju stanja prosvjetljenja i načina povezivanja s Tarom, majkom svih Bude.

Preporučuje se recitiranje ovih mantri s predanošću, poniznošću i poštovanjem, a također se vjeruje da će recitiranjem više puta s dobrim namjerama akumulirati pozitivnu energiju i pomoći vam da postignete svoje ciljeve. Također je poželjno da ga pokrene učitelj ili guru tako da ih osoba ispravno recitira.

Trustpilot