7 savjeta kako odabrati najbolju joga prostirku za vas

savjeti kako odabrati joga prostirku 

PODLOGA ZA JOGU JE TEMELJNO POMAGALO ZA LJUBITELJE  JOGE

Čestitamo vam, ako ste odlučili posvetiti svoje dragocjeno vrijeme vježbanju joge. U tome ćemo biti uz Vas. Vaš najbolji partner za vježbanje će biti Vaša vlastita joga-podloga, koja bi Vas morala podržati u svakoj asani. Odabiru podloge se isplati posvetiti vrijeme i energiju, vratiti će Vam se kasnije u obliku dugotrajne i kvalitetne podloge te zadovoljstva vježbom. Danas postoji veliki izbor na tržištu, stoga nije na odmet orijentirati se u svojstvima te znati što treba tražiti.

Joga-podloge postoje u raznim oblicima a mogu biti izrađene od raznih materijala. Napisati ćemo nešto o najvažnijima. Za ispravan odabir treba uzeti u obzir nekoliko faktora. Sve smo ih poredali kako preporučamo pristupati odabiru podloge za jogu.

Pročitajte i naš članak: MINIMUM KOJI TREBATE ZNATI O PROSTIRKAMA ZA VJEŽBANJE

1. TIP GRAĐE TIJELA - MEKANE ILI TVRĐE PODLOGE

Odabir joga-podloge ovisi do određene mjere od tipa građe tijela, jer to utječe na samo vježbanje. Za one s vitkijom građom tijela će biti pogodnija mekša podloga s većom debljinom, pošto nemate dovoljno „prirodne mekoće“ :). Standardna debljina podloge je 4mm. U nas ćete naći podloge od 1mm do 1,5cm

Za one s jačom građom može biti dovoljna tanja podloga od 4mm manje. No, bez obzira na građu tijela, procijenite koliko mogu podnijeti vaši zglobovi. Ako se ne osjećate udobno i imate „otiske“ na zglobovima tijekom vježbanja, nabavite radije deblju podlogu te nakon nekog vremena pređite na tanju.

Sam materijal određuje mekoću. Materijali kao što su TPE ili PVC spadaju pod mekše. Prirodni kaučuk daje podlošku čvrstoću i izdržljivost, no ujedno zadržava svoju visinu i ne mijenja oblik kod pritiska na jedno mjesto.

Također uzmite u obzir i Vašu visinu. Standardne joga-podloge se proizvode za visinu od 180 cm, stoga ako ste „košarkaški“ tip, potražite „long“ verzije u našem odjeljku duge podloge. No ako ste  visoki do 185 cm, dužina podloge od 180 cm će jamačno biti dovoljna.

2. VRSTA JOGE - POMALA ILI DINAMIČNA

Zajedno s tipom građe tijela, planirajte odabir podloge i prema vrsti joge, na koju redovito idete. U većini centara za jogu u Hrvatskoj ćete naći „erarne“ joga-podloge. Preporučamo isprobati više vrsta, ako su dostupne te usporediti kvalitet vježbanja. Imate li mogućnost, isprobajte razne tipove joge, kako biste znali kako tijelo reagira na podlogu.

Kod dinamičnih vježbi (Ashtanga, Flow joga i sl..) trebate uglavnom protikliznu joga podlogu, koja stabilizira Vaše pokrete. U tom smjeru su idealne površine PU i prirodni kaučuk. No tradicionalno se Ashtanga joga vježba na tepihu.

Kod statičnijih vježbi sama površina nije toliko važna, prije ćete kod podloge ocijeniti  mekoću i toplinu. Kodzahtjevnijih tipova joge je podloga izložena puno većoj vlagi nego obično, stoga preporučano izabrati odgovarajuću podlogu točno za taj tip vježbi, koje ćete naći u odjeljku hot i bikram joga podloga. Eventualno se preporuča nabaviti vlastiti ručnik za podlogu, koji će upiti većinu znoja a može se oprati nakon vježbanja.

Od univerzalnih su pogodne podloge od jute (i na vanjsko vježbanje) ili prirodni eko podloge od kaučuka.

3. MJESTO ZA VJEŽBANJE - KOD KUĆE, U STUDIJU ILI VANI

Kod odabira podloge biste trebali uzeti u obzir i mjesto gdje ćete najčešće vježbati. Zbog vježbanja joge kod kuće, ne trebate se brinuti o težini podloge, mirne duše si možete priuštiti vrlo podebljanu podlogu. No, kilo ili dva viška ćete osjetiti, kada ju budete često prenosili. Težine podloga se kreću u prosjeku od 1 do 3 kg. Osobno preporučamo radije obratiti pažnju na kvalitetu nego na težinu podloge, ukoliko niste u situaciji da putujete i morate paziti na težinu prtljage. :)

U obzir možete uzeti i odabir torbe za jogu, koja opet ovisi o težini podloge. Teže podloge zahtjevaju i čvršći materijal i više mjesta. Ljubitelji putovanja diljem svijeta, koji vole vježbati jogu na plaži uz zalazak sunca, će jamačno ocijeniti ultralaganu verziju podloge, koja neće dodati težinu prtljagi a mogu uštediti mjesto u prtljazi za dodatnu haljinu ili par cipela :) Vrijedi razmisliti i o kupovini druge - putne podloge.

Planirate li vježbati vani na travi, bolje je imati podlogu koja se lako čisti, eventualno pod svoju kvalitetnu podlogu staviti i jednu jeftinije. Podloge od jute, PVC ili cijele od kaučuka su ok za vježbanje vani za vrijeme ljeta, savladati će i manje kamenčiće. Podloge, koje imaju donji sloj od kaučuka crne boje, brzo se na travi zaprljaju te je zahtjevnije ih čistiti nakon toga.

4. ODABIR MATERIJALA PODLOGE

Cijenite svoje zdravlje a volite i našu planetu Zemlju? U tom slučaju izbjegavajte podloge proizvedene od jeftinog PVC (Polyvinylchlorid– wiki), koji se još uvijek koristi pogotovo u najjeftinijim varijantama podloga. Ove podloge su na lošem glasu i u centrima za jogu. Postoje i istraživanja koja kažu da bi mogli čak biti i karcinogene. Ne mogu se reciklirati te je nakon što se potroše, jedina mogućnost baciti ih = još više bespotrebnog smeća.

U Flexity nudimo široku paletu materijala (možete odabrati kategorije podloga pomoću filtera):

 • PVC / ekoPVC
 • Prirodni kaučuk
 • Juta
 • Pluto
 • Microfiber / Semiš
 • PU (samo površina)
 • Pamuk
 • TPE
 • Vuna od ovce
 • NBR pjena
 • PER

Svaki materijal ima posebna svojstva dok danas su najpopularniji prirodni kaučuk u kombinaciji s PU površinom zahvaljujući maksimalnoj sposobnosti prianjanja. PVC, NBR, TPE i ostali sintetički materijali imaju prednost u obliku manje težine i lakšeg održavanja. Prirodne podloge pružaju udobnost i sposobnost prianjanja.

Lideri na tržistu u ekološkoj filozofiji su tvrtke kao Manduka, Yoga Design Lab, Liforme ili Bodhi koje ovaj problem shvaćaju ozbiljno te se to reflektira i na njihove proizvode, čije temeljno svojstvo je mogućnost recikliranja. Npr. Yoga Design Lab upotrebljava korištenu plastiku koju spaja s prelijepim dizajnom kako bi stvorili što ekološkiji proizvod.

5. PRIRODNE I UMJETNE PODLOGE

U posljednje vrijeme mnogo ljubitelja i ljubiteljica joge preferira podloge proizvedene od prirodne gume, kaučuka. Najveća razlika između takvih i umjetnih podloga je, što Vam umjetne osiguravaju bolju stabilnost na podu (idealne su za dinamične tipove vježbi kao što su Ashtanga ili Power Joga te Fitness), no u usporedbi s prirodnim podlogama ne mogu tako dobro upijati znoj.

U tom slučaju ćete vrlo često imati podlogu prilijepljenu na lice, stoga nije na odmet imati ispod sebe nešto bez greške :). U proizvodnji naših marki se obraća pažnja na čuvanje svjetskog prirodnog naslijeđa, stoga nijedna podloga nije izrađena od gume iz z Amazonske prašume. Ove podloge su pogodne za Vinyasa, Jivamukti kao i za Ashtanga jogu. Lagani miris kaučuka je prirodan, stoga ako Vam smeta, probajte radije podloge od jute ili pamuka.

6. TEKSTURA POVRŠINE PODLOGE

Iz perspektive osobne udobnosti, može biti važan i tip površine podloge. U biti mogu postojati samo 2 vrste – gruba ili glatka struktura. Tijekom zahtjevnih položaja, ocijeniti ćete grublju strukturu podloge, dok će Vam tijekom polakših sekvenci i pokreta biti dovoljna i glatka.

Glatke joga podloge su obično proizvedene od PVC, no možete naći i njihove ekološke varijante kao naprimjer bezopasni PU (polyuretan), koji je glatak i ne kliže se. Danas PU površine spadaju u najbolje, što se tiče sposobnosti prianjanja.

7. DODACI PODLOGAMA ZA VJEŽBANJE

Budete li svoju podlogu za jogu često nositi sa sobom, isplatilo bi Vam se uložiti također i u futrolu ili torbu, koje ne služe samo za jednostavnije prenošenje, nego ujedno i samu joga-podlogu štiti od vremenskih utjecaja. U izboru su jednostavniji otvoreni držači za podloge ili futrole sa zatvaranjem. Kod cijelih futrola ponovo uzmite u obzir težinu i dimenzije podloge za jogu, kako bi futrole bile dovoljno velike a ujedno i izdržale težinu.

 

Trustpilot