10 joga vježbi za početnike koje ćete vježbati u svakom joga studiju

Unatoč činjenici da joga ovdje postoji već tisućljećima, kao da smo je ponovno otkrili posljednjih godina. Vježba joge pozitivno utječe na zdravlje, od promicanja imuniteta, boljeg suočavanja sa svakodnevnim stresom, opuštanja tijela do poboljšanja seksualnog života.

Osnovne vježbe joge ili što su asane

Trening položaja - asana (od sanskrta " dugo zauzeti položaj tijela i u njemu se osjećati ugodno i opušteno ") tipičan je element prakse joge. Neki instruktori preferiraju indijska imena, dok su drugi prevedena ili izvedena iz pozicije.

Danas ćete pronaći mnoge stilove i škole joge. Izbor ovisi o tome što očekujete od joge i koja vrsta vam više odgovara. Ako ne znate odakle početi, u ovom članku se nalaze i savjeti  za jogu za početnike. Isprobajte klasičnu hatha yogu, kako smo i sami započeli, a zatim postupno otkrivajte druge vrste. Od početka budite strpljivi s vama i obratite više pažnje na detalje svake pozicije. Kasnije ćete moći lako zauzeti poziciju, a da pogled uvijek nije uperen u instruktora (osim ako, naravno, postoji neki drugi razlog :)).

Osnovne vrste asana uključuju položaje: pre-tilt, tilt, tilt, torzija, balans i obrnuti.

U ovom članku ćemo vam predstaviti osnovne joga položaje koje ćete najčešće vježbati u joga studijima.

VIDEO demonstracija joga vježbi za početnike

10 osnovnih vježbi u jogi

1 sat
Tadasana

tadasana planinski položaj yoga

Položaj: Stanite sa nogama i gazite zajedno. Spustite se do stopala s utegom na obe noge i istovremeno povucite prema gore do tjemena. Ispružite kralježnicu i dišite glatko.

Učinci: Čak i ako osjećate da se ništa ne događa u položaju i samo stojite, nemojte gubiti pažnju tijekom vježbanja. Položaj je temelj za druge pozicije. U njemu počinjemo, na primjer, Pozdrav Suncu. Podržava ravnotežu i zadržava vašu pažnju u sadašnjem trenutku.

Čakra: Solarni pleksus

 

2. Stolica
Utkatasana

pozicia_stolicka_asana_joga_flexity

Položaj: Počnite s položaja planine. Podignite ruke i provucite kroz prste. Polako se zavalite s nogama kao da želite sjesti na stolicu. Prenesite težinu na pete i ispružite torzo prema gore prema naprijed.

Učinci: Ovaj položaj zagrijavanja (pokušajte duže stajati u njemu) jača vaše noge, leđa i ramena.

Čakra: Korijen

 

3. Pas licem prema dolje
Adho Mukha Svanasana

joga asana u obliku psa

Položaj: Iz položaja "na četiri" savijte vrhove i podignite zdjelicu prema gore i natrag te ispružite kralježnicu. Ako ne možete potpuno ispružiti noge (potreban je trening), držite koljena savijena. Raširite prste na rukama i odgurnite ruke od tla, ojačajte ruke i ispružite kralježnicu natrag iza išijasnih kostiju.

Učinci: Ovaj poznati položaj otvara vaša ramena, izdužuje kralježnicu i isteže tetive koljena (stražnju stranu bedara). Budući da vam je glava ispod razine srca, inverzija također djeluje smirujuće na psihu.

Čakra: Solarni pleksus

 

4. Ratnik I.
Virabhadrasana I.

joga-pozicija-borca-fleksibilnost

Položaj: Iz položaja planine stanite u širini ramena. Jednu nogu lagano okrenite prema van, a drugu odmaknite. Gurnite kukove prema prednjoj nozi i držite ih ravno naprijed. Savijte prednju nogu tako da bedro bude paralelno s tlom. Ispružite ruke prema gore s dlanovima prema sebi i gledajte naprijed.

Učinci: Opušteno držanje može paradoksalno smiriti um i dovesti ga u sadašnji trenutak. Jača noge, gležnjeve i povećava performanse.

Čakra: Korijen

 

5. Trokut
Trikonasana

trokutasti trokut yoga

Položaj: Stanite otprilike dvostruko širinu od vaših ramena. Prste jedne noge okrenite prema dnu i otvorite drugu nogu na suprotnu stranu. Držite koljena ispravljena, stopala čvrsta i prizemljite se preko gazišta. Ispružite ruke u visini ramena i nagnite se preko prednje strane. Ispružite kralježnicu prema prednjoj nozi i prednjom rukom uhvatite gležanj, joga blok ili naslon stolice. Udahnite položaj.

Učinci: Položaj potiče ravnotežu, isteže tetive koljena i unutarnju stranu bedara i općenito stvara osjećaj širenja tijela. U početku pozicija može biti vrlo izazovna, ali s vremenom ćete u njoj pronaći svoje mjesto.

Čakra: Korijen

 

6. Stablo
Vrksasana

yoga-položaj-stablo-fleksibilnost

Položaj: Počnite s položaja planine. Savijte jedno koljeno i rukama dovedite pedalu do unutarnje strane bedra ili potkoljenice, ovisno o tome koliko ste fleksibilni. Gurnite u stojeću nogu i ispružite se prema gore preko tjemena. Pazite da ne stanete na koljeno.

Učinci: Položaj pomaže poboljšati koncentraciju i sposobnost ravnoteže. Jača tetive i vanjske strane bedara.

Čakra: Sakralna

 

7. Most
Setu Bandha Sarvangasana

setubanda - vježba joge polumosta

Položaj: Iz položaja ležeći na leđima savijte oba koljena čvrsto na tlo i stavite ruke uz tijelo. Držite gazište u skladu sa širinom ramena i pete ispod koljena. Otvorite ramena i polako podignite zdjelicu od tla. Ruke vam se mogu zapetljati ispod leđa i ojačati vaš položaj.

Učinci: Ovo energizirajuće istezanje u položaj mosta otvara prsa i isteže vrat i kralježnicu. Vježbanje na mostu ima pozitivan učinak na probavu i smanjuje anksioznost. To je također jedna od mojih omiljenih asana (Tomas).

Čakra: od srca

 

8. Daska

plank-pozicija-yoga-fleksibilnost
Položaj: Počnite u položaju psa licem prema dolje. Nagnite se prema ramenima i ojačajte zapešća. Povucite pete unatrag i ispružite se prema tjemenu. Rukama se prizemljite, povucite trbuh prema kralježnici i ojačajte leđa.

Učinci: Ovo je jedan od najboljih položaja za cjelokupno jačanje tijela. Podržava kvalitetne trbušne mišiće i stabilnost.

Čakra: Solarni pleksus

 

9. Pas licem prema gore
Urdhva Mukha Svanasana

pas oblikovan yoga položaj

Položaj: Lezite na trbuh okrenut prema tlu. Savijte laktove i naslonite dlanove na donja rebra. Prebacite svoju pažnju i težinu lagano natrag na stopala i postupno gurajte u tlo i povucite ravno prema gore. Podignite koljena i bedra od tla, otvorite prsa i ispružite se prema gore.

Učinci: Otvorite ramena i prsa, istegnite trbušne mišiće i nosila zdjelice.

Čakra: Solarni pleksus

 

10. Leš
Savasana

savasana yoga položaj za opuštanje

Položaj: Lezite licem prema gore, raširite noge dijagonalno u stranu i otpustite gležnjeve. Ispružite ruke u strane s dlanovima prema gore. Zatvorite oči i osjetite cijelo tijelo. Počnite s nožnim prstima i pregledajte svoje tijelo odozdo prema gore do tjemena.

Učinci: Položaj može opustiti tijelo tijekom cijele vježbe. Pokušajte ne zaspati u položaju, već proširiti svoju percepciju tijela i opustiti um.

U kojoj se poziciji najbolje osjećate? Napišite nam u komentaru ispod članka :)

 Namaste

Trustpilot