10 osnovnih joga pojmova, koje bi svatko trebao znati

1. Asana

2. Čakra

3. Jogi

4. Mantra

5. Meditacija

6. Mindfulness

7. Namaste

8. Om

9. Pozdrav Suncu

10. Shanti

Jeste li upoznati s ovim pojmovima? Možete li objasniti bit svakog od njih? Ili, naprotiv, njihovo značenje vam nije sasvim jasno, ali želite o njima saznati više? Bilo da već neko vrijeme ‘’plivate u vodama’’ omiljenog prakticiranja joge ili ste, tako reći, radoznali pridošlica, koji želi saznati više o jogi, dopustite da vas u našem članku upoznamo s osnovnim pojmovima, koji će vam otkrivanje svijeta joge učiniti osjetno lakšim i ugodnijim. Upoznajmo se pobliže sa značenjem ovih čarobnih riječi:

1. ASANA

Asana je savršena čvrstoća tijela, postojanost inteligencije i dobrota duha.

- B. K. S. Iyengar

Ideje o značenju ovog pojma mogu se kombinirati sa zauzimanjem određenog položaju u jogi. Asana bi trebala doslovno izražavati sjedenje, ali s praktične točke gledišta, pod ovom riječju zamišljamo položaj u jogi. Asana ima puno dublje značenje od samog fizičkog položaja tijela tijekom prakticiranja joge. Predstavlja vezu našeg tijela s našom mentalnom nutrinom. Kroz asane razvijamo svoju fleksibilnost, snagu, disciplinu, ali i koncentraciju, koja je ključna za meditaciju. Zauzimanje položaja u jogi ima sposobnost otvaranja naših čakri i stimuliranja energetskog polja našeg tijela, kao i fizioloških sustava našeg tijela (imunološki, krvožilni, probavni i živčani sustav).

2. ČAKRA

Čakre su rotirajuća vrata kreativnosti i komunikacije između duha i svijeta.

- Michael J. Tamura

Pojam koji označava energetske centre našeg tijela. Sanskrit doslovno ovaj pojam smatra "kotačem", pri čemu se najvažnije čakre (kojih ima 7) opisuju kao najvažniji energetski kotači u našem tijelu. Svaka čakra ima različito mjesto, značenje, boju, pa čak i drugačiji tonski zvuk, koji je s njom povezan. Moderna interpretacija kaže da su čakre središte fizičke, mentalne i emocionalne energije. Svih sedam čakri djeluju kao glavni ventili, koji reguliraju protok energije naše životne snage, što je bitno za pozitivnu dobrobit. Čakre oblikuju našu cjelokupnu duhovnu anatomiju. Važnim su elementom duhovnog puta i njihovo razumijevanje omogućit će nam da bolje integriramo svoj um, tijelo i duh.

3. JOGI

Jednostavno rečeno, jogi / jogijka je osoba, koja prakticira i voli jogu.

kto je jogin

4. MANTRA

Moja mantra za ovaj tjedan glasi: "Samo diši".

Tko ne bi znao ono klasično "ooooom"? Jeste li isprobali tu nevjerojatnu moć tijekom meditacije? Naizgled jednostavno "om" je možda najpoznatija i najkorištenija mantra. Mantre su riječi, fraze ili zvukovi, koji se ponavljaju tijekom prakticiranja meditacije, koji našoj svijesti / umu daju nešto na što se možemo usredotočiti. Mantra je naš pomoćnik u koncentriranju na sadašnji trenutak. Imaju sposobnost stimulirati relaksacijsku reakciju našeg tijela. Svatko tko poznaje i koristi mantre, ne podcjenjuje njihovu istinsku moć.

Mantre su jedan od načina prakticiranja svjesnosti (mindfulness), budući da se usredotočujemo na riječ ili frazu, kao način smirivanja i koncentracije uma. U tom smislu, mantre nam pomažu usporiti naš mozak i dati više prostora našem dahu, umu i tijelu. Osim iznimnih učinaka, sjajna stvar kod njih je to što pružaju slobodu našoj kreativnosti, s obzirom da možemo smisliti bilo koju vlastitu mantru, koja će nam pomoći usredotočiti se na sadašnji trenutak.

5. MEDITACIJA

"Meditacija je tihi razgovor između moje duše i mog unutarnjeg pilota."

- Sri Chinmoy

To je tehnika odmora našeg uma i dostizanja stanja svijesti, koje je potpuno drugačije od normalnog stanja budnosti. To je sredstvo za razumijevanje svih razina nas samih. Meditacija nije dio nijedne religije; to je znanost, što znači da proces meditacije slijedi određeni red, ima jasne principe i donosi rezultate, koji se mogu provjeriti.

Tijekom meditacije je naš um čist, opušten i usredotočen na našu nutrinu. Kada meditirate, potpuno ste budni, ali vaš um nije usredotočen na vanjski svijet niti na ono što se događa oko vas. Meditacija zahtijeva unutarnje stanje, koje je stalno i jednosmjerno, kako bi se um umirio. Kada um utihne i više vam ne odvlači pažnju, meditacija se produbljuje.

6. MINDFULNESS

Mindfulness ili svjesnost nije izazovna. Ali ne smijemo je zaboraviti činiti."

Da bismo objasnili mindfulness, posudili smo dio iz našeg omiljenog članka: mindfulness se može shvatiti kao psihološki proces svjesnosti, budnosti, drugim riječima, kao proces pune pozornosti ili svjesnosti sadašnjeg trenutka. Uključivanje svjesnosti u svoj život donosi mnoge pozitivne stvari. Kako biste je bolje upoznali i dobili praktične savjete, svakako vrijedi pročitati naše prijedloge, koje smo saželi u korisnom članku→ http://bit.ly/mindfulness_článok

7. NAMASTE

Poznajete ono tradicionalno "Aloha", koje koriste na Havajima? Upravo to značenje "Namaste" ima u jogi. To je uobičajeni pozdrav, NE SAMO u hinduističkoj kulturi, koji se može koristiti i umjesto "pozdrav" i "zbogom". Sanskrtska riječ "nama" znači "naklon", a "te" znači "vama", namaste se zajedno prevodi kao pozdrav, "klanjam vam se." Ili "klanjam se onome tko jeste". Čarolija ovog pozdrava nije samo u riječi, već i u gesti naših ruku, koja ga može popratiti. Međusobno stisnute ruke stavljamo blizu naše srčane čakre, zatvaramo oči i pognemo glavu. Pozdrav sa sobom nosi oblik poštovanja prema drugome. Namaste je gesta prepoznavanja jedne duše od strane druge.

Namaste, moja duša poštuje tvoju

namaste yoga

8. OM

Nakon što smo definirali što podrazumijevamo pod pojmom mantra, vrlo brzo možemo razumjeti ovaj jednostavan pojam. "Om" je, dakle, jedan od oblika mantre. Za korištenje "om" kao mantre se kaže da predstavlja način povezivanja s prirodom i svemirom.

9. POZDRAV SUNCU

Okrenimo se prema Suncu i ostavimo sve svoje sjene za sobom!

Terapeutkinja joge Carol Krucoff svojim je citatima savršeno dočarala pravu bit joga Pozdrava Suncu činjenicom da nas Pozdrav Suncu puni energijom i grije čak i tijekom najmračnijih i najhladnijih dana. Tradicionalni Pozdrav Suncu sastoji se od dvanaest asana i uglavnom se prakticira na početku vježbanja joge s ciljem energiziranja i zagrijavanja. Često je popularan ujutro, kao dio vježbe koja nas budi u novi dan i puni pozitivnom energijom.                                           

10. SHANTI

Shanti se često povezuje s mantrom "om" i njeno značenje doslovno prevodimo riječju mir. Ova riječ je jednostavna, ali nosi sa sobom lijepu poruku. Mantra "Om shanti" u nama budi mir i spokoj. U budističkoj i hinduističkoj tradiciji se Shanti pjeva tri puta zaredom, s misijom reprezentacije mira u tijelu, govoru i umu.
button-newsletter-blog2hr

MEDITACJA

Trustpilot