MINIMUM KOJI TREBATE ZNATI O PROSTIRKAMA ZA VJEŽBANJE

U ovom kratkom vodiču željeli bismo odgovoriti na najčešća pitanja pri odabiru prostirke.

1. Koje su standardne dimenzije prostirke za jogu?

  • dužina: 180 cm
  • širina: 60 cm
  • debljina: 4mm

 

2. Koja je dovoljna debljina prostirke?

Standard u studijima joge je 4 mm. Međutim, razlika se javlja s materijalom. Lagani materijali kao što su konvencionalni PVC, TPE ili NBR imaju fleksibilne ćelije i komprimirani su (*Manduka prostirke su iznimka). Čvršći materijali kao što je prirodna guma su "gušći" i otporniji na pritisak. 

Ukratko, 4 mm kaučuka djelovat će čvršće od 4 mm PVC-a. To ovisi o vašim željama.

3. Koje prostirke su "neklizajuće"?

povrch joga podlozky

Zdroj: Manduka.com

Ne brini, za ovo ti nije potrebna molekularna fizika :) Jednostavno zatvorena površina ne ispušta vodu, znoj ostaje na površini. Ako očekujete da će se prostirka "držati" odaberite kvalitetniju vrstu površine. Naravno, s vremenom se površina ljušti i može dovesti do boljeg prianjanja čak i kod jeftinijih prostirki.

Iz svih testova, površina PU koja ima najbolje karakteristike, znojite li se ili ne. Neke prostirke s površinom od antilopa (antilop /mikrovlakana) izvrsno funkcioniraju samo kada se znojite ili u vlažnoj prostoriji.

Prianjanje ovisi o okolnostima, vrsti vježbanja i površini. Brzo rješenje je i mali ručnik za trljanje površine ako koristite jeftiniju ili prostirku s čisto zatvorenom strukturom stanica na površini.

4. Da li mi je dovoljna dužina prostirke 180 cm ukoliko imam 185 cm?

Da. Pri standardnim pozicijama kao što su ratnik, plank, ili pas licem prema gore uvijek koristimo određeni dio prostirke i tijelo nije u potpunosti rastegnuto. Čak i kada ležite, glava je položena na vrh, tako da ne dosežemo punu visinu kao kada stojimo.

5. Koliko su teške prostirke?

Težina je stvar debljine i materijala. Jači i gušći materijali od prirodne gume uvijek će imati veću težinu. Uobičajena prostirka teži oko 1 kg, a  prostirka od kaučuka nešto oko 2,5 kg. Ako nosite prostirku samo za kratku rutu od kuće do automobila, ne morate se brinuti o težini. Ako putujete i trebate ne samo mjesto, već i uštedu na težini, onda stvarno morate uzeti u obzir težinu. 

 

Trustpilot