Naučite osnove prakticiranja Ashtanga joge

ashtanga joga

izvor: jaropavek.com

Svijet joge prepun je raznolike terminologije koju svaki jogi uči postupno s ljubavlju. Unatoč činjenici da joga ima mnogo stilova i fokusira se na različite aspekte našeg tijela i duše, mnogi nazivi i fraze često su vrlo slični ili univerzalno primjenjivi na sva područja joge. Koju god vrstu joge prakticirali, izraz " Namaste " nas sve ujedinjuje s ljubavlju.

Ako ste krenuli na put upoznavanja stila joge, a to je jedinstvena Ashtanga joga, trebali biste se korak po korak upoznati s njezinim osnovnim pojmovima. Iza rođenja Ashtanga Vinyasa yoge stoji indijski učitelj yoge i proučavatelj sanskrta K. Pattabhi Jois, koji je 1948. osnovao Ashtanga Yoga Research Institute u indijskom gradu Mysoreu. Ashtanga joga se promovira kao moderni oblik klasične indijske joge koja se temelji na sinkronizaciji daha i pokreta. Iako se ovaj energetski stil smatra fizički zahtjevnim, njegovo poznavanje u naše živote donosi samo pozitivne stvari. Poznavanje osnovnih pojmova svakako se isplati!

1. Ashtanga

Ako se udubimo u sam naziv ovog stila, dijeleći riječ Ashtanga u dvije riječi, dobivamo pojmove Ashta (osam) i Anga (udovi). Ashtanga je sanskrtski izraz koji znači "osam udova", koji se odnosi na osam udova ili osmostruki put joge kako ga je Patanjali opisao u Yoga Sutrama.

2. Mysore

Ovo se ime može povezati s poznavanjem terminologije Ashtanga yoge s indijskim gradom u kojem se nalazi Pattabhijev yoga institut u kojem je do 2009. podučavao svoje učenike jedinstvenom stilu yoge. Kasnije, nakon njegove smrti, njegova kći Saraswathi i unuka Sharmila nastavljaju njegova učenja.

Mysore je također povezan sa samovođenim varijacijama Ashtanga joge, koje se prakticiraju vlastitim tempom i na razini vještina. Učitelj im ne zadaje striktno redoslijed poza, već ih nadzire i postupno im objašnjava sve što je potrebno. Kroz vlastitu praksu, studenti se kreću korak po korak svojim tempom, a istovremeno dijele energiju s drugima.

3. Dani u mjesecu / lunarni dani

Prema Pattabhiju, Mjesečevi dani nisu bili prikladni za prakticiranje Ashtanga joge i povećavali su rizik od ozljeda tijekom vježbanja. Ovi dani uključuju dane punog mjeseca i mladog mjeseca svakog mjeseca, koje treba iskoristiti za odmor. Uz dane odmora, Pattabhi je preporučio prakticiranje Ashtanga joge otprilike šest puta tjedno ujutro.

4. Ženski praznici

Ovaj zanimljivo zvučeći pojam u Ashtanga yogi preporuka je ženama u ranim danima menstruacije da uzmu pauzu od vježbanja asana. Ova stanka bi trebala biti otprilike prva tri dana.

5. Ujjayi dah

Predstavlja vrstu kontroliranog svjesnog disanja, u kojem dišete u stalnom, ravnomjernom ritmu kroz obje nosnice i djelomično držite glasnice. Ujjayi dah treba prakticirati kroz niz Ashtanga joge. Riječ ujjayi znači "pobjeda".

6. Surya Namaskar A i B

Ovi pojmovi se odnose na početne setove zagrijavanja Ashtanga joge, koji su nam također poznati kao varijacije pozdrava suncu. Dok Surya Namaskar A predstavlja klasični pozdrav, varijanta B je obogaćena s nekoliko drugih asana.

7. Chakrasana

Ovaj "vratolomni" naziv je oznaka za naličje koje je prikazano u primarnoj seriji Ashtanga kao način prelaska iz ležećeg položaja izravno u chaturanga položaj.

Bilo da ste već neko vrijeme u svijetu Ashtanga joge ili tek pokušavate razumjeti ovaj stil, pojedini termini će vam svakako pomoći. I na kraju, završit ćemo naš članak citatom utemeljitelja ovog jedinstvenog stila joge:

"Cijeli sustav Ashtange prakticiran s predanošću vodi do slobode u ljudskom srcu."

- K. Pattabhi Jois

Osnovna načela Asthanga joge

Vježba se temelji na postavljenom slijedu položaja koji su sinkronizirani s disanjem i kretanjem. Glavna načela Ashtanga Yoge uključuju:

Vinyasa: Praksa povezivanja daha s pokretom. Svaki pokret sinkroniziran je s udisajem ili izdahom, a vježba glatko prelazi iz jednog položaja u drugi.

Tristhana: Praksa fokusiranja na tri ključna područja tijekom vježbanja: dah, držanje i pogled. Ova tri elementa rade zajedno kako bi stvorili meditativno stanje i potaknuli unutarnju koncentraciju.

Asana: Fizički položaji u Ashtanga Yogi dizajnirani su za izgradnju snage, fleksibilnosti i ravnoteže u tijelu. Vježba uključuje stojeće položaje, nabore prema naprijed, zavoje i inverzije.

Bandhy: Energetske brave u tijelu koje su ožičene za kontrolu protoka energije i jačanje prakse. Tri glavne bandhe su Mula Bandha (korijenska), Uddiyana Bandha (na trbuhu) i Jalandhara Bandha (za bradu).

Drishti: Praksa gledanja ili fokusiranja očiju na određenu točku tijekom svakog položaja. To pomaže produbiti koncentraciju i promicati unutarnji fokus.

Šest serija: Praksa Ashtanga Yoge podijeljena je u šest serija, od kojih svaka ima specifičan skup položaja i sekvenci. Praktičari zauzvrat prolaze kroz svaki set, pri čemu je prvi set najpristupačniji, a šesti najnapredniji.

Sve u svemu, Ashtanga joga je izazovna i dinamična praksa koja naglašava važnost daha, pokreta i unutarnjeg fokusa. To je moćan alat za razvoj fizičke i mentalne snage, kao i za njegovanje dubokog osjećaja unutarnje svijesti i povezanosti.

Trustpilot