SERIJA O AYURVEDI, MAJCI MEDICINE: 1. OSNOVNE 3 VRSTE U AYURVEDI

Što je ajurveda?

ajurveda ayurveda

Ajurveda, jedan od najstarijih oblika holističke medicine na svijetu danas je vrlo tražena i korištena. Izraz Ajurveda (Ayurveda), podrijetlom iz sanskrta (indo-arijevski jezik) može se prevesti kao "znanje života". Umjetnost i znanost Ayurveda rade s usklađivanjem našeg unutarnjeg i vanjskog svijeta, a upravo se naših pet osjetila smatra portalom koji povezuje dva područja.

Ajuverda okuplja pet osnovnih elemenata (eter, prostor, zrak, vatra, voda,) u tri vrste energetskih i funkcionalnih načela, čija je prisutnost svugdje- i u svemu). Ajurvedska teorija odnosi se na te energije kao na elementarne sile koje kontroliraju sve s fizičke i mentalne strane.

Kombinacija pet elemenata proizvodi tri doše / biološke energije poznate kao Váta, Pitta a Kapha. Njihova dosljednost temelji se na ključnom principu Ajurvede, koji pretpostavlja da su ayurvedske doše odgovorne za fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje osobe. Još jedan od preduvjeta ajurvedske medicine je tvrdnja da svatko od nas ima svoj jedinstveni omjer doše, od kojih se jedan ističe više od ostalih.

Pogledajmo pobliže različite vrste doše i njihove karakteristike:

Vrsta Váta

 • Uglavnom se sastoji od dva osnovna elementa, a to su eter i zrak. Ova ajurvedska doša općenito je okarakterizirana kao hladna, lagana, suha, gruba, drapirajuća i prostrana. Váta- također je predstavljena jeseni, zbog svojih hladnih i oštrih dana. Oni kojima dominira ova doša okarakterizirani su kao vitki, puni energije i kreativnosti. Poznati su i po svom razmišljanju, koje je originalno i maštovito, ali vrlo lako ih nešto može omesti. Raspoloženje onih kojima dominira često je promjenjivo ovisno o vremenu, ljudima ili hrani i raznim drugim čimbenicima okolnog okruženja.
 • Dobre strane su: brzo učenje, visoka kreativnost, multitasking, ljubaznost, fleksibilnost, stalno biti u "pokretu", prirodna mršavost.
 • Među loše strane spadaju zaborav, tjeskoba, neraspoloženje, osjetljivost na hladnoću, problemi sa spavanjem, nepravilan apetit i prehrambene navike, osjetljivost na probavne smetnje i nadutost, loša cirkulacija koja se očituje, na primjer, hladnim rukama i nogama.
 • Osoba s prevladavajućom vátom trebala bi, prema ajurvedskoj medicini (zbog optimalnog fizičkog, mentalnog i emocionalnog zdravlja) voditi računa o redovitom dnevnom režimu, upravljati stresom i anksioznošću meditacijom i drugim umirujućim aktivnostima, održavati toplu tjelesnu temperaturu izbjegavanjem hladnog vremena i konzumiranjem tople hrane i pića.

Vrsta Kapha

 • Ova dóša temelji se prvenstveno na međusobnom utjecaju elementa vode i zemlje. Za kaphu je karakteristika stabilnost, ali i karakteristike koje se smatraju teškim, sporim, hladnim i mekim. Za nju je tipična proljetna sezona, jer u ovom trenutku dijelovi svijeta polako napuštaju zimski san. Osobe s prevladavajućom kaphom smatraju se jakima, brižnima i od konstrukcije tijela formiranog kostima visoke gustoće. Tipično je za njih da drže stvari na okupu i budu podrška drugima. Ti se ljudi jako rijetko uzrujavaju, prvo promisle o njihovim postupcima, tek nakon toga djeluju. Oni prolaze kroz život na spor, promišljen način.
 • Jakim stranama su: empatija, briga, pouzdanost, strpljenje, smirenost, mudrost, sreća, romantizam, čvrste kosti i zglobovi, zdrav imunološki sustav.
 • Među slabe strane spadaju osjetljivost na debljanje, spor metabolizam, slabost, prekomjerna pospanost, respiratorni problemi (npr. Astma, alergije), veći rizik od razvoja srčanih bolesti, osjetljivost na depresiju, potreba za redovitom motivacijom.
 • Osoba s prevladavajućom kaphom trebala bi, prema ajurvedskoj medicini (za svoje optimalno fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje) voditi računa o održavanju redovite tjelovježbe, zdravoj prehrani, održavati toplu tjelesnu temperaturu i uspostaviti redoviti režim spavanja.

  Vrsta Pitta

 • Za pittu karakteristična je kombinacija vatre i vode. Pitta je označena kao vruća, lagana, oštra, masna, tekuća i pokretna. Karakteristično razdoblje je ljeto, uglavnom zbog sunčanih i vrućih dana. Za ljude s pittom kažu da obično imaju mišićnu građu, vrlo su atletski raspoloženi i služe kao jaki vođe. Visoko su motivirani, usmjereni na cilj i konkurentni. Njihova agresivna i uporna priroda još uvijek može biti neugodna za neke ljude, što može dovesti do sukoba.
 • Jake strane su: inteligencija, svrhovitost, brzo učenje, samoodređenje, snažna želja za uspjehom, snažna i prirodna sposobnost vođenja, brzi metabolizam, dobra cirkulacija, zdrava koža i kosa.
 • Među slabe strane spadaju nestrpljivost, osjetljivost na sukobe, osjetljivost na akne i upale, osjetljivost na visoke temperature.
 • Prema ajurvedskoj medicini, osoba s prevladavajućom pittom trebala bi (zbog optimalnog fizičkog, mentalnog i emocionalnog zdravlja) voditi računa o stvaranju ravnoteže između poslovnog i privatnog života, izbjegavajući ekstremno toplo vrijeme, ali i začinjena oštra jela.

Ajurvedska medicina temelji se na mišljenju da neravnoteža doše uzrokuje neravnotežu u našem zdravlju. Ajuverda podržava tvrdnje da odabir i prakticiranje pravih prehrambenih navika, fizičkih aktivnosti i cjelokupnog načina života na temelju dominantne doše izravno utječe na ravnotežu fizičkog, psihološkog i emocionalnog zdravlja. Iako postoji samo mala količina dokaza koji podupiru ove tvrdnje, mnogi pristaše Ajuverde stoje iza činjenice da se dobro zdravlje temelji upravo na doši osobe.

 Trustpilot