Masažna akupresurna prostirka pomaže kod bolova u kralježnici i nogama

AKUPRESURA, AKUPUNKTURA I UČINCI PROSTIRKE

akupresurna podlozka chrbat

Jeste li čuli za akupresurnu masažu? Tehnika akupresurne masaže, koja dolazi iz tradicionalne kineske medicine, vrlo je popularna i raširena tehnika oslobađanja energetskih tokova, a zatim oslobađanja raznih bolova. Također omogućuje učinkovito rješavanje mnogih zdravstvenih problema.

Što se tiče prostirki, mnogi su navikli na potpuno drugačiji dizajn, kao što je to slučaj s akupresurnim prostirkama. Iako na prvi pogled možda neće ostaviti dojam udobne prostirke (može djelovati pomalo jezivo, bolno, neugodno), njene učinke cijenit će svatko tko se bori s različitim bolovima.

Akupresurna prostirka sastoji se od brojnih malih plastičnih vrhova koji djeluju na principu primjene pritiska na točke akupresure na stopalima i po cijelom tijelu. Uz pomoć prostirke, blokirani protok energije oslobađa se po cijelom tijelu. Na prvi pogled, pomalo zastrašujuće izbočine prostirke zapravo mogu impresionirati nekoliko akupunkturnih točaka (meridijana) ljudskog tijela u isto vrijeme. Na taj način, nakon uklanjanja energetskih blokada tokova, dolazi do postupnog olakšanja od neugodne boli i ugodnog opuštanja.

Pojava akupresurnih prostirki inspirirana je prvenstveno načelom kineske akupunkture. Međutim, više se usredotočuje na određene točke, dok akupresura istovremeno posvećuje pozornost djelovanju na većem broju akupresurnih točaka. Međutim, u usporedbi s kineskom akupunkturom akupresurne prostirke predstavljaju modificiranu, manje intenzivnu verziju koja se obično može prakticirati kod kuće.

Prostirke su prikladno rješenje za:

  • napetost, stres i tjeskobu
  • bolove u glavi i vratu
  • bolove u leđima
  • ukočene mišiće
  • probavne probleme
  • bolove u zglobovima
  • probleme s cirkulacijom
  • nesanicu i umor


MASAŽNA PROSTIRKA, JEŽ, IGLASTA PROSTIRKA, SHAKTI ILI APLIKATOR

Zaintrigirala vas je domaća akupresurna opcija masaže? Pod tim imenima danas ćemo pronaći omiljeni alat kojeg se i starije generacije sjećaju. Mnogi ovo pomagalo za masažu povezuju samo kao podlogu za stopala. Međutim, velika je prednost što je ovo medicinsko pomagalo dostupno u različitim verzijama, bilo kao spomenuta prostirka za stopala (reflektirajuća masaža), za cijelo tijelo (može se položiti), kao jastuk ispod glave ili u obliku cijelih akupresurnih setova.

Stvar izbora je na svakome od nas koju alternativu ćemo odabrati, svaka od njih ima pozitivne učinke na naše tijelo. Najbitnije je da nam je upotreba protirke ugodna.

Možda se pitate koji bi bio idealni vremenski period za korištenje prostirke, što će se realno pokazati blagotvornim učinkom na naše tijelo. Preporučeno vrijeme provedeno na prostirci je oko deset do dvadeset minuta. Ako ste potpuno novi u korištenju ovog pomagala za akupresuru, započnite s kraćim vremenom i postupno povećavajte vrijeme.

Važno je stvoriti postupnu naviku, jer u samim počecima upotreba prostirke možda neće biti ugodna. Vrhovi prostirke u početku mogu izgledati neugodno, ali nakon nekoliko minuta počinjete osjećati razliku i govoreći iz vlastitog iskustva postupno ublažavate razne bolove.

Tijekom uporabe prostirke treba obratiti pozornost na pravilno disanje. Kada koristite prostirku, imate izvrsnu priliku vježbati svjesno opuštanje, što će vas također osloboditi neugodnih bolova i raznih problema. Oni koji se usude mogu mirno kombinirati minute provedene na akupresurnoj prostirci s nekoliko minuta meditacije.

VIDEO: INSPIRACIJA ZA VJEŽBANJE S AKUPRESURNOM PROSTIRKOM

 

KAKO JE NASTALA AKUPRESURNA PROSTIRKA?

Akupresurne prostirke imaju bogatu povijest koja datira iz antike. Praksa vršenja pritiska na određene točke na tijelu, poznate kao akupunkturne točke ili točke marme, može se povezati s tradicionalnom kineskom medicinom i ajurvedom.

U tradicionalnoj kineskoj medicini praksa akupresure poznata je kao shiatsu, što se prevodi kao "pritisak prsta". Temelji se na uvjerenju da energija, ili Qi, teče kroz tijelo stazama koje se nazivaju meridijani. Kada je protok Qi poremećen ili blokiran, to može dovesti do boli i bolesti. Akupresura se koristi za ublažavanje blokiranih Qi i vraćanje ravnoteže tijela.

Slično tome, u Ajurvedi je akupresura poznata kao terapija marmom. Marma točke slične su akupunkturnim točkama i vjeruje se da su povezane s vitalnom energijom tijela. Primjenjujući pritisak na ove točke, terapija marmom usredotočuje se na uravnoteženje tjelesne energije i promicanje zacjeljivanja.

Iako se akupresura stoljećima koristi u tradicionalnoj kineskoj i ajurvedskoj medicini, tek 70-ih godina prošlog stoljeća prvu akupresurnu prostirku izumio je njemački akupunkturist. Ova prostirka sadržavla je plastične šiljke dizajnirane za poticanje oštrih točaka na tijelu. Danas su akupresure prostirke izrađene od materijala kao što su pjena, prirodna guma i PU površina, dolaze u različitim izvedbama kao što su prostirke, jastuci i stolice, a široko se koriste za ublažavanje boli povezane s stanjima kao što su bol u leđima, fibromijalgija i glavobolje.

Trustpilot