Osnove kako koristiti tibetanske zvučne zdjele- tehnike za početnike

palicka tibetska zvukova misa

Tibetanske pjevajuće zdjele stoljećima nose atribut ljekovitih glazbenih instrumenata. Odluka o kupovini vlastite zdjele može značajno promijeniti ne samo cijelokupni proces meditacije, već i uroniti u rješavanje različitih problema. Jedinstveni zvuk tibetanske zdjele pomaže na putu opuštanja, relaksacije, izlječenju boli. Da bismo raspjevali tibetansku zvučnu zdjelu, moramo koristiti štapić. Kombinacija drvenog štapića i zdjele stvara zvukove i vibracije koje imaju veliku korist i snagu.

Ljekovite zdjele tvore legure nekoliko metala, koje su povezane s energijama ( čakrama) našeg tijela, a istovremeno i svemirskim tijelima. Ukupno ih je sedam, a prate sedam slogova mantre. Lijepa spoznaja je činjenica da svaki od sedam metala nudi drugačiji zvuk i zajedno se stapaju u jedinstveni sklad.  

Biti novi u praksi korištenja pjevajuće zdjele može se od početka činiti izazovnim. Međutim, uopće nema potrebe za brigom. Upravo počeci s pjevajućim zdjelama zahtijevaju našu potpunu svijest. Onog trenutka kada osjetite da ste spremni upoznati zdjele bliže nego samo kroz razne članke i tutorijale, dolazi trenutak kada možete odabrati najbolju zdjelu za vas.

Vibracije zvukova zdjele šire se jedinstvenim zvukovima koji se mogu osjetiti u našem tijelu i energetskim poljima. Kada promjenimo tlak ili brzinu udaranja štapića o zdjelu, imamo moć promijeniti njezin zvuk i vibracije. Održavanje istog pritiska i brzine dovodi do rezonancije, što je ton koji možemo čuti čak i nakon što igrač prestane koristiti zdjelu.

Ako se odlučimo za pjevajuću zdjelu, osnova je njezin izbor. O odabiru možete pročitati u našem članku : Kako odabrati tibetansku pjevajuću zdjelu. Pri manjim zdjelama idealno je koristiti manje štapiće, i obrnuto, kod većih zdjela koristite veće štapiće. Ako je vaša pjevajuća zdjela već član kućanstva, bila bi velika šteta kada bi smo krasila policu i kada ju ne bi koristili ( iako je njezin dizajn zaista čaroban i savršeno se uklapa i kao kućni dodatak). Prije nego što uđete u svijet tibetanskih pjevajućih zdjela,  svakako pronađite mirno mjesto gdje ćete se osjećati ugodno i opušteno.

2 OSNOVNE TEHNIKE KAKO KORISTITI TIBETANSKE PJEVAJUĆE ZDJELE

Prije korištenja pjevajuće zdjele, zauzmite udoban položaj sličan sjedećoj meditaciji. Pobrinite se da se osjećate opušteno, imate ravnu kralježnicu i zadržite svoje prirodno disanje.

Postoji nekoliko metoda i tehnika korištenja tibetanskih pjevajućih zdjela, a svaka od njih ima ljekovitu moć. U slučaju da su vam pjevajuće zdjele nešto novo i još uvijek nepoznato, odaberite jednu od osnovnih tehnika preporučenih početnicima:

  • Prvi način na koji početnik može raspjevati vibracije svoje zdjele je udaranje štapićem u stranu zdjele. Ako je vaš štapić s jedne strane presvučen, njegove se strane mogu rotirati tokom udaranja o zdjelu. Tako dolazi do izmjene visokog i slabijeg tona. Pazite da udarci nisu prejaki. Zdjela bi mogla puknuti ili pasti. Zbog toga se ispod zdjele koristi jastučić ili prostirka kako bi učvrstili zdjelu. Moguće je koristiti svoju nedominatnu ruku kako biste je stabilizirali, ali potrebno je obratiti pozornost na prstenje, narukvice, satove na rukama. U idealnom slučaju je najbolje skinuti ih kada držimo pjevajuću zdjelu. Zdjelu treba staviti u ruku na ispružen dlan.

 meditacia-tibetska-miska-flexity-800

Držite štapić i lagano ga udarite o zdjelu debljom ( napunjenom) stranom štapa o srednji vanjski zid posude. Udarite o zdjelu i prije sljedećeg udara pričekajte kako bi zvuk i vibracije potpuno završili.

  • Drugi način korištenja tibetanske zdjele, koji je najbolji za početnike je tehnika ivice. Ova se tehnika može činiti izazovnijom, ali se vrlo brzo može savladati. Štapić držimo okomoti prema dolje. Pri okomitom držanju važno je pronaći metodu držanja koja vam je najudobnija. Savjet za hvatanje štapića je držati ga pod kutom, kao da pišete olovkom, dok je za druge udobnije uhvatiti štapić sa svih pet prstiju, kao da nešto miješaju u loncu. Na početku ove tehnike započnite laganim udaranjem zdjele po srednjem vanjskom zidu, čime zagrijavate zdjelu prije nego što se njezine vibracije počnu raspršivati.

Budite strpljivi. Prilikom prvih udara pjevajuća zdjela možda neće odmah proizvoditi zvukove i vibracije. Kada se formira prizvuk, možete postupno usporiti i stvoriti čvršći kontakt između štapića i ruba zdjele. Ravnomjernim pokretima postupno razvijajte tlak i pomjerajte štapić u smjeru kazaljke na satu oko ruba zdjele. Postavite tempo i ne žurite previše. Dajte zvuku prostor i vrijeme kako bi se stvorio. Uskoro će posvuda oko vas biti razigran umirujući zvuk. Dok nastavljate, zvuk će zvučati jasnije. Važno je nastaviti stvarati pritisak, jer trenje između štapića i zdjele stvara vibraciju koja pokreče zvuk.

Nemojte biti previše strogi. Za sve je potrebno vrijeme, a isto tako vrijedi i za korištenje tibetanskih zdjela. Prvo korištenje možda neće biti tako kako ste zamislili. Međutim, postupno sa svojom tibetanskom zdjelom stvarate jedinstveni sklad, koji će svojim tonovima i vibracijama raspjevati vašu unutrašnjost.

info 


Želite znati više o soundhealing-u?

Istražite naš: Savjetnik za odabir zvučne terapije

 

Poslušajte zvuk tibetanske pjevajuće zdjele Bodhi M 15 cm

 

 

Trustpilot