Osnove o tibetanskim pjevajućim zdjelama i učinci

singing-bowl-nepalska-miska-cinely

Tibetanski šamani otkrili su tehnologiju izrade "zvona s nevjerojatnom snagom" koja im stanu u ruke. Zovu ih pjevajuće zdjele.

Prema tibetanskoj usmenoj predaji, postojanje pjevačkih zdjela datira iz razdoblja povijesnog Bude Šákjamunija (560 - 480 B.C.). Tradicija je prenesena iz Indije u Tibet, zajedno s učenjima Bude, velikog tantričkog majstora padmasambhava u 8. stoljeću poslije Krista. Zdjele za pjevanje proizvode zvukove koji izazivaju duboko stanje opuštenosti, što prirodno pomaže osobi da uđe u meditaciju, a krajnji cilj je prosvjetljenje. Oni su bitna pomoć u meditaciji i mogu se naći na privatnim budističkim oltarima i u hramovima, samostanima i dvoranama za meditaciju širom svijeta.

Osim tradicionalne uporabe za meditaciju, tibetanske zdjele za pjevanje koriste se za duboko opuštanje, smanjenje stresa, holističko iscjeljivanje, reiki, balansiranje čakre i svjetsku glazbu. Mnogi ljudi smatraju da bogata mješavina harmonijskog prizvuka koju zvona stvaraju izravno utječe na njihove čakre. Igranje zvona obično proizvodi trenutni efekt centriranja. Tonovi postavljaju "frekvenciju nakon odgovora", što stvara ravnotežu između lijeve i desne hemisfere mozga.

 

Od čega se sastoje zdjele?

Oni su jedna od najsavršenijih kreacija čovječanstva. U svom obliku nalikuju mortu ili običnoj zdjeli za hranu. Svaka zdjela ima svoj život, svoje raspoloženje. Njen zvuk je odgovor na ono što se trenutno događa u našem tijelu. Pojedinačne frekvencije zdjela povezane su sa sedam energija u našim tjelesnim čakrama. Zdjela je također legura od samo sedam metala.

Oni pripadaju sljedećim svemirskim tijelima i slogovima mantre:


zlato: Sunce – OM
srebro: Mjesec – A
živa: Merkur – HAM
bakar: Venera – JAM
željezo: Mars – RAM
kositar: Jupiter – VAM
olovo: Saturn – LAM


Svaki od ovih metala proizvodi drugačiji zvuk i zajedno stvaraju jedinstvenu harmoniju. Točna tehnologija proizvodnje strogo je čuvana tajna redovnika i lama. I upravo je raspjevana tibetanska zdjela materijalizacija mnogih misterija. Zvukovi kao takvi blagotvorno djeluju na osobu, njegovo tijelo i um. Možemo svirati na zvonima, bocama ili čašama, ali samo pjevajuća zdjela može izliječiti tijelo usklađivanjem energetskih centara.


U samostanima ih koriste samo majstori među njima na strogo propisan način, samo tijekom nekih rituala. Lams mogu putovati kroz njih bez iseljavanja s mjesta.

Mišljenje Lamsa da pokretni atomi proizvode zvukove iznenađujuće se podudara s mišljenjem moderne nuklearne fizike. Mnogi mitovi smatraju da je zvuk izvor svih vidljivih i nevidljivih stvari.

 


Osnovni principi korištenja zdjele:

singing-bowl-tibetska-miska


Svatko tko želi imati svoju zdjelu za pjevanje trebao bi je sam odabrati, prema veličini, obliku, ali posebno zvuku, koji mora djelovati ohrabrujuće. Samo bi iscjelitelj trebao koristiti više vrsta zdjela za usklađivanje čakri. Prilikom korištenja imamo zdjelu položenu na otvoreni dlan ili na okrugli jastučić. Prilikom prolaska drvenog valjka na njegovom rubu – u smjeru kazaljke na satu ili udaranjem u valjak od filca, zdjela proizvodi zvuk.

Idealnu zdjelu možete ozvučati uz pomoć klasičnog drvenog štapa. Što je štap tanji, to je veći zvuk koji dobivate. Bolje je koristiti manje štapiće za manje zdjele i za veće zdjele duže i veće štapiće.  Vibracije rubova posude su toliko jake da će se mali štap rastopiti i čut ćete neugodan, rasistički ili škripav zvuk.

Vibracije imaju veliku energetsku snagu i mogu smanjiti napetost na bolnim mjestima. Njegov zvuk sinkronizira moždane valove i oslobađa napetost između hemisfera, obnavljajući skladne frekvencije tijela i njegovih organa. Zdjele proizvode valne uzorke poput onih koje proizvodi mozak. Oni pomažu u postizanju statusa otpuštanja i sesije.

 

info 


Zanima Vas više o soundhealing-u?

Pročitajte: Savjetnik za odabir zvučne terapije

 

 

 

 

 

 

Trustpilot