Zbog državnog praznika Slovačke Republike dana 8.5.2024 narudžbe obrađujemo sljedećeg dana. Hvala.

Koje učinke ima pitka voda iz bakrene čaše?

Ljudi su od davnina štovali bakar kao čudesan element, vjerovali u njegovu ljekovitost i vodu čuvali upravo u bakrenim posudama. Prema staroj indijskoj medicini, Ayurvedi, voda pohranjena u bakrenim posudama ima sposobnost reguliranja energije u našem tijelu.

Voda iz bakrenih posuda novi je trend koji promovira čuvanje pitke vode u bakrenim vrčevima ili bakrenim bocama. Ova praksa, ukorijenjena u indijskom holističkom medicinskom sustavu Ayurveda, ima drevne korijene i sada doživljava sve veću popularnost.

Učinci i dobrobiti bakrene vode

Što je zapravo voda iz bakrenih posuda? Ovu posebnu vodu morate sami napraviti tako da je pohranite u bakrenu posudu. Bakar je element u tragovima, što znači da tijelo treba samo minimalnu količinu ovog elementa. Ima ključnu ulogu u nekoliko osnovnih funkcija našeg tijela, primjerice u proizvodnji energije, formiranju vezivnog tkiva i kemijskom sustavu mozga. Bakar se obično nalazi u hrani kao što su plodovi mora, orašasti plodovi, sjemenke, krumpir, cjelovite žitarice, tamna čokolada i organsko meso.

Zagovornici ove prakse tvrde da skladištenje vode u bakrenim posudama omogućuje prirodno ispiranje bakra u vodu. Iako i nedostatak i višak bakra mogu biti štetni za zdravlje, nedostatak bakra je relativno rijedak. Na primjer, prosječna američka prehrana zadovoljava ili čak premašuje dnevnu preporučenu vrijednost bakra, koja je postavljena na 0,9 mg.

  • Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje najviše 0,47 mg bakra po šalici (2 mg po litri) vode. Time se osigurava da se ne prekorači najveća dopuštena doza od 10 mg dnevno.
  • Kad je riječ o vodi koja se čuva u bakrenim spremnicima, čak i do 16 sati, studije pokazuju da je količina ispranog bakra znatno ispod sigurnosnih granica SZO-a.

Voda pohranjena u bakrenim posudama ima prirodni dezinfekcijski učinak.

  • Stajaća voda u bakrenoj posudi može uništiti sve mikroorganizme, plijesni, gljivice, alge i bakterije koje se u njoj nalaze i mogu biti štetne za naš organizam. Stoga je bakrena voda idealna za piće. Osim toga, voda pohranjena u bakrenoj posudi preko noći ili najmanje 4 sata od bakra dobiva određenu kvalitetu.
  • Bakar je ključni mineral u tragovima koji je neophodan za ljudsko zdravlje. Ima antimikrobna, antioksidativna, antikancerogena i protuupalna svojstva, a pomaže i u neutralizaciji toksina. Bakar također stimulira mozak, poboljšava njegovu funkciju i pomaže u sprječavanju napadaja.
  • Kućanstva bez vodovoda često su prisiljena svoje potrebe za vodom zadovoljiti skladištenjem vode u kući, čineći vodu osjetljivom na virusnu kontaminaciju. Skladištenje u bakrenim spremnicima potencijalno može spriječiti ovu vrstu kontaminacije.

Prema Ayurvedi, pijenje vode koja je stajala u bakrenoj posudi ujutro na prazan želudac je korisno za uravnoteženje sve tri doshe (vata, pitta i kapha). To će osigurati pravilan rad organa i metaboličkih procesa. Ako ste zainteresirani za detoksikaciju želuca, pokušajte popiti veliku čašu negazirane vode ujutro na prazan želudac.

button-newsletter-blog2hr

Popis mogućih učinaka:

  1. Antibakterijsko djelovanje: Razna istraživanja potvrđuju da bakrena voda ima sposobnost uništavanja mikroorganizama, pa tako i bakterija, pa može poslužiti kao učinkovito sredstvo za dezinfekciju i pročišćavanje vode za piće.

  2. Potpora detoksikaciji: stajaća voda u bakrenim posudama smatra se korisnom za detoksikaciju tijela, budući da bakar ima sposobnost neutralizacije toksina i pospješuje eliminaciju štetnih tvari iz tijela.

  3. Poboljšava probavu: Ajurvedska medicina tvrdi da pijenje vode iz bakrenih posuda može pomoći u regulaciji probavnog sustava i promicanju pravilnog rada organa.

  4. Antioksidativna svojstva: Bakar sadrži antioksidativne elemente koji mogu pomoći u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

  5. Jačanje imunološkog sustava: Neka istraživanja pokazuju da redovita uporaba bakrene vode može podržati imunološki sustav i pomoći tijelu u borbi protiv infekcija.

  6. Poboljšava stanje kože: Bakrena voda može imati blagotvoran učinak na kožu, pomažući smanjiti akne i poboljšati teksturu kože.

  7. Regulacija hormonske ravnoteže: bakar igra važnu ulogu u proizvodnji i regulaciji hormona, što može pomoći u održavanju hormonske ravnoteže u tijelu.

  8. Potpora zdravom srcu: neka istraživanja sugeriraju da pijenje vode iz bakrenih posuda može pomoći u održavanju zdravlja srca i krvnih žila.

  9. Poboljšava kognitivnu funkciju: Bakrena voda može stimulirati mozak i potaknuti brže i učinkovitije funkcioniranje.

Ovi se učinci uglavnom temelje na ulozi koju bakar ima u našem organizmu.

pH bakrene vode

ph vode

Prema nekim studijama, skladištenje vode u bakrenim posudama može dovesti do povećanja pH razine vode, čineći vodu alkalnijom.

Kada voda dulje vrijeme stoji u bakrenoj posudi, bakreni ioni prodiru u vodu, što dovodi do kemijske reakcije. Ova reakcija može povećati koncentraciju hidroksidnih iona (OH-) u vodi, što zauzvrat povećava pH razinu, čineći vodu alkalnijom.

Povećanje pH vrijednosti sa 7 na 8 nakon otprilike 12 sati unutar je raspona promatranog u nekim studijama. Međutim, važno je uzeti u obzir da promjena pH može varirati ovisno o čimbenicima kao što su vrsta bakrene posude, početni pH vode i specifični uvjeti skladištenja.

Dobrobiti vode iz bakrenih posuda do sada su potkrijepljene sa samo nekoliko znanstvenih studija. Jedino značajno dokazano djelovanje bakra je njegovo antibakterijsko djelovanje. Studije pokazuju da skladištenje vode u bakrenim posudama može ubiti bakterije koje mogu uzrokovati proljev. Ovo može biti posebno korisno za milijardu ljudi u svijetu koji nemaju pristup sigurnoj pitkoj vodi. Kontaminirana voda može sadržavati velik broj bakterija (Vibrio cholerae, Shigella flexneri, Escherichia coli i Salmonella typhimurium), koje uzrokuju proljev – jedan od glavnih uzroka smrti u zemljama u razvoju. Zašto koristiti samo hladnu vodu?

Hladna i mlaka voda je bolji izbor kada koristite bakrene šalice iz nekoliko razloga:

  • Osjetljivost na temperaturu: bakar je vrlo vodljiv materijal, a kada ulijete vrući napitak u bakrenu šalicu, može se zagrijati, uzrokujući nelagodu i opasnost od opeklina.
  • Promjena okusa i kvalitete: metalni bakar može reagirati s kiselinama u pićima i uzrokovati promjenu okusa i kvalitete pića.
  • Pretjerani unos bakra može dovesti do toksičnosti, što rezultira mučninom.
  • Korištenje bakrenih šalica na kratkoročnoj ili povremenoj osnovi možda neće uzrokovati probleme, ali dugotrajna ili česta izloženost toplim napitcima u bakrenim šalicama povećava rizik od trovanja bakrom.
  • Kada konzumirate tople ili vruće napitke, bolje je posegnuti za šalicama od materijala namijenjenih visokim temperaturama, poput keramike ili stakla otpornog na toplinu.

Obavijest:

Bakar je element u tragovima, što znači da vam je potrebna samo minimalna količina. Imajte na umu da dugotrajna izloženost visokim dozama bakra može uzrokovati trovanje bakrom, koje se manifestira mučninom, povraćanjem, bolovima u trbuhu i proljevom. Može čak dovesti do oštećenja jetre i bolesti bubrega. Ako želite piti vodu iz bakrenih posuda, preporuča se ograničiti njenu dnevnu količinu na oko 3 čaše (710 ml).

Kratki vodič o tome kako se brinuti za bakrenu šalicu kod kuće:

  • Nemojte koristiti kemijski deterdžent ili žičanu spužvu za održavanje njihovog izgleda.
  • Umjesto toga, iscijedite pola limuna u posudu i pustite da sok djeluje.
  • Zatim isperite čistom vodom.

 

Izvori:

 

Trustpilot