Iskustva, studije i učinci Neema ili Nimbusa

Neem, također poznat kao Azadirachta indica, drvo je koje se koristi u tradicionalnoj indijskoj medicini tisućama godina. Svaki dio stabla, uključujući lišće, koru, sjemenke i ulje, korišten je zbog svojih ljekovitih svojstava. U ovom ćemo članku pregledati iskustva i učinke Neema, uključujući njegove potencijalne dobrobiti i nuspojave.

Neem i njegova povijesna upotreba u ayurvedskoj medicini

Ja ne

Neem (Azadirachta indica) se u ayurvedskoj medicini koristi više od 4000 godina, što ga čini jednom od najstarijih i najcjenjenijih ljekovitih biljaka na svijetu. U ayurvedskoj medicini neem je poznat kao "seoska ljekarna" zbog svog širokog spektra ljekovitih svojstava i sposobnosti liječenja raznih zdravstvenih stanja.

Drvo neema porijeklom je s indijskog potkontinenta i stoljećima se koristi u tradicionalnoj medicini Indije, Šri Lanke, Pakistana i Bangladeša. Lišće, kora, sjemenke i ulje stabla Neema koriste se u ayurvedskoj medicini za liječenje raznih bolesti, uključujući:

 1. Stanja kože: Neem se koristi za liječenje različitih stanja kože, uključujući akne, ekceme, psorijazu i infekcije kože. Ima antifungalna, antibakterijska i protuupalna svojstva koja mogu pomoći umiriti i zacijeliti kožu.

 2. Probavni problemi: Neem se koristi za liječenje probavnih problema poput nadutosti, zatvora i proljeva. Može pomoći u poticanju probave, smanjenju upale u probavnom traktu i ubijanju štetnih bakterija u crijevima.

 3. Potpora imunološkom sustavu: Neem se koristi za jačanje imunološkog sustava i promicanje cjelokupnog zdravlja i dobrobiti. Ima antioksidativna svojstva koja mogu pomoći u zaštiti tijela od oksidativnog stresa i upala.

 4. Oralno zdravlje: Neem se koristi u ayurvedskoj medicini za promicanje oralnog zdravlja i sprječavanje problema sa zubima kao što su bolesti desni i karijes. Može pomoći smanjiti upalu desni, ubiti štetne bakterije u ustima i osvježiti dah.

 5. Reproduktivno zdravlje: Neem se koristi za podršku reproduktivnog zdravlja kod muškaraca i žena. Može pomoći u reguliranju menstrualnog ciklusa, poboljšanju plodnosti i liječenju seksualnih zdravstvenih problema.

 6. Sredstvo protiv insekata: Neem se koristi kao prirodno sredstvo protiv insekata zbog svog jakog, gorkog okusa i mirisa. Može pomoći u odbijanju komaraca, muha i drugih insekata.

 7. Kontrola šećera u krvi: Neem može poboljšati kontrolu šećera u krvi kod osoba s dijabetesom smanjenjem inzulinske rezistencije.

Međutim, važno je napomenuti da Neem također može imati nuspojave, uključujući:

 • Mučnina i povraćanje: Neem može uzrokovati mučninu i povraćanje kod nekih ljudi, osobito ako se uzima u velikim dozama.

 • Oštećenje jetre: U rijetkim slučajevima neem može uzrokovati oštećenje jetre. Važno je razgovarati sa svojim liječnikom prije nego što uzmete neem ako ste imali problema s jetrom.

 • Alergijske reakcije: Neki ljudi mogu biti alergični na neem, što može uzrokovati simptome kao što su osip, svrbež i otežano disanje.

 • Trudnoća i dojenje: Neem ne smiju koristiti trudnice ili dojilje jer može naškoditi fetusu u razvoju ili dojenju.

Neem u tradicionalnim kulturama Indije i jugoistočne Azije

Neem se tradicionalno koristio za liječenje kožnih bolesti poput akni, ekcema, psorijaze, pa čak i manjih rana. Njegova antibakterijska i antifungalna svojstva pomažu u čišćenju kože, dok protuupalna svojstva smiruju nadraženost i potiču zacjeljivanje. Proizvodi za njegu kože na bazi Neema poput ulja Neema, sapuna i krema popularni su zbog svoje sposobnosti da hrane kožu, održavaju je zdravom i ublažavaju uobičajene kožne probleme.

Osim medicinske upotrebe, neem također ima kulturno i duhovno značenje. U indijskoj mitologiji stablo neema smatra se svetim i često se povezuje s božicom Durgom. Vjeruje se da ima zaštitna i pročišćavajuća svojstva, a lišće Neema koristi se tijekom vjerskih obreda i festivala za čišćenje okoline i odbijanje negativnih energija.

U kulturama jugoistočne Azije, posebice u zemljama poput Indonezije, Malezije i Tajlanda, neem ima slično značenje. Lišće i grančice stabla Neema tradicionalno se koriste kao prirodne četkice za zube, poznate kao 'datun' ili 'miswak'. Vjeruje se da žvakanje grančica neema potiče oralno zdravlje, sprječava karijes i osvježava dah. Neem je također dio tradicionalnih biljnih pripravaka, kozmetike i proizvoda za njegu kose u jugoistočnoj Aziji.

Osim toga, neem je cijenjen zbog svojih prednosti za okoliš. Poznato je da odbija insekte i štetočine, što ga čini ekološkom alternativom kemijskim pesticidima. Ulje Neema koristi se u praksi organske poljoprivrede za zaštitu usjeva od štetočina i promicanje zdravlja biljaka.

Važnost Neema u tradicionalnim kulturama Indije i jugoistočne Azije nadilazi njegovu praktičnu primjenu. Simbolizira čistoću, zdravlje i opće blagostanje. Njegova prisutnost u drevnim tekstovima, folkloru i tradicionalnim običajima dokazuje njegovu trajnu važnost u ovim kulturama.

button-newsletter-blog2hr

Aktivni spojevi Neema

 • Nimbin i Nimbidin: Ovo su 2 glavna triterpenoida koja se nalaze u neemu, poznata po svojim snažnim protuupalnim, analgetskim i antipiretskim svojstvima. Pomažu smanjiti upalu, ublažiti bol i smanjiti temperaturu.

 • Azadirachtin: Ovo je istaknuti limonoidni spoj u neemu poznat po svojim insekticidnim svojstvima. Azadirachtin djeluje kao prirodni pesticid i repelent za insekte, čineći ekstrakte Neema korisnim u poljoprivredi i kontroli štetočina.

 • Gedunin i derivati Gedunina: Ovi spojevi imaju antimalarijska svojstva i tradicionalno se koriste za liječenje malarije. Gedunin i njegovi derivati ometaju rast i razmnožavanje plazmodija, parazita odgovornog za malariju.

 • Kvercetin: Listovi Neema sadrže kvercetin, flavonoid s antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Kvercetin pomaže neutralizirati slobodne radikale, smanjiti oksidativni stres i promicati cjelokupno zdravlje i dobrobit.

 • Nimbidol i limonoidi: Ovi spojevi pokazuju antivirusno djelovanje i proučavan je njihov potencijal da inhibiraju replikaciju virusa kao što su herpes simplex i HIV. Oni ometaju procese replikacije virusa, čime se smanjuje virusno opterećenje.

 • Azadiron i azadirachtone: ovi limonoidni spojevi pridonose insekticidnim svojstvima i svojstvima protiv hranjenja Neema, što ga čini učinkovitim protiv štetnika i insekata. Ometaju ishranu i rast insekata, djelujući kao prirodni insekticidi.

 • Salannin: Ovaj spoj pokazuje antifungalno djelovanje i pomaže u borbi protiv gljivičnih infekcija. Inhibira rast i širenje različitih gljivica, uključujući vrste Candida, koje su odgovorne za uobičajene gljivične infekcije.

Ovi aktivni spojevi djeluju sinergistički i doprinose terapijskim učincima Neema. Njihovi kombinirani učinci daju neemu njegova antimikrobna, antivirusna, protuupalna, analgetska, antipiretička, antimalarijska i insekticidna svojstva. Široki spektar učinaka Neema čini ga svestranom biljkom za razne medicinske primjene.

Važno je napomenuti da koncentracije i omjeri ovih aktivnih spojeva mogu varirati u različitim dijelovima stabla neema i njegovih pripravaka. Zbog toga je ključno osigurati kvalitetnu i standardiziranu ekstrakciju proizvoda od Neema kako bi se maksimizirale njihove terapijske prednosti.

Antimikrobna i antifungalna svojstva

Antimikrobna svojstva Neema uglavnom se pripisuju spojevima kao što su nimbin, nimbidin i gedunin, koji pokazuju snažno antibakterijsko djelovanje. Utvrđeno je da ovi spojevi inhibiraju rast i razmnožavanje nekoliko bakterija, uključujući Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Salmonella typhimurium i Pseudomonas aeruginosa. Ekstrakti Neema i proizvodi na bazi Neema koriste se lokalno za liječenje raznih kožnih infekcija uzrokovanih bakterijama, kao što su akne, čirevi i rane.

Neem također ima jaka antifungalna svojstva, što ga čini učinkovitim protiv gljivičnih infekcija. Gljivična stanja kao što su lišajevi, atletsko stopalo i gljivice na noktima nogu mogu se liječiti uljem Neema ili kremama na bazi Neema. Antifungalno djelovanje Neema pripisuje se spojevima kao što su gedunin i nimbidol, koji inhibiraju rast gljivica i ometaju njihove stanične membrane.

Nadalje, otkriveno je da neem ima antivirusna svojstva. Studije su pokazale da ekstrakti Neema mogu inhibirati replikaciju određenih virusa, uključujući herpes simplex virus i virus humane imunodeficijencije (HIV). Međutim, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se u potpunosti razumjeli antivirusni mehanizmi Neema i njegova potencijalna primjena kod virusnih infekcija.

Jedan od razloga učinkovitosti Neema protiv mikroba i gljivica je njegova sposobnost da poremeti njihove životne cikluse. Spojevi Neema ometaju procese stanične diobe i rasta mikroorganizama, sprječavaju njihovo razmnožavanje i u konačnici dovode do njihove eliminacije. Osim toga, neem ima imunomodulatorne učinke, povećavajući sposobnost imunološkog sustava da se bori protiv infekcija.

Važno je napomenuti da iako neem nudi obećavajuća antimikrobna i antifungalna svojstva, treba ga koristiti na odgovarajući način i u točnim koncentracijama. Ulje i ekstrakte Neema potrebno je pravilno razrijediti prije nanošenja kako bi se izbjegla iritacija kože ili druge nuspojave.

Protuupalno i analgetsko djelovanje

Neem je također poznat po svojim protuupalnim i analgetskim učincima, što ga čini popularnim izborom u tradicionalnoj medicini za liječenje raznih upalnih stanja i ublažavanje boli. Biljka sadrži nekoliko aktivnih tvari koje pridonose tim blagotvornim svojstvima.

Protuupalni i analgetski učinci Neema blagotvorni su za različita stanja, uključujući artritis, reumatizam i mišićno-koštanu bol. Aktivni spojevi u neemu djeluju zajedno kako bi spriječili upalu, smanjili signale boli i potaknuli osjećaj olakšanja.

Neem se može koristiti lokalno kao ulje ili u obliku krema i masti za lokalizirano ublažavanje boli ili konzumirati oralno kao dio holističkog plana liječenja.

Antioksidativna svojstva i svojstva jačanja imuniteta

Neem je također poznat po svojim antioksidativnim i imunološkim svojstvima, što ga čini vrijednom biljkom u sustavima tradicionalne medicine. Količina aktivnih tvari prisutnih u neemu doprinosi njegovoj sposobnosti da podrži imunološki sustav i bori se protiv oksidativnog stresa.

 • Neem sadrži mnoge antioksidanse, uključujući flavonoide, fenolne spojeve i karotenoide. Ovi antioksidansi pomažu neutralizirati štetne slobodne radikale u tijelu, smanjuju oksidativni stres i sprječavaju oštećenje stanica. Štiteći stanice od oksidativnog oštećenja, neem podržava cjelokupno zdravlje i jača imunološki sustav.

 • Prisutnost vitamina C u neemu pojačava njegova svojstva jačanja imuniteta. Vitamin C je snažan antioksidans koji ima ključnu ulogu u jačanju imunološkog sustava. Pomaže stimulirati proizvodnju bijelih krvnih stanica, koje su ključne za borbu protiv infekcija i stranih napadača.

 • Neem sadrži spojeve koji stimuliraju imunitet poput polisaharida i glikoproteina. Ove bioaktivne molekule stupaju u interakciju s imunološkim stanicama, aktivirajući njihov odgovor i povećavajući njihovu sposobnost borbe protiv patogena. Jačanjem imunološkog sustava neem pomaže u obrani organizma od raznih infekcija i bolesti.

 • Aktivna tvar azadirahtin koja se nalazi u neemu ima imunomodulatorno djelovanje. Pomaže u regulaciji imunološkog odgovora, osigurava uravnoteženu i optimalnu imunološku funkciju. Azadirachtin podupire tjelesne obrambene mehanizme potičući stvaranje protutijela i povećavajući aktivnost imunoloških stanica.

Antioksidativna svojstva i svojstva jačanja imuniteta neema čine ga korisnim u promicanju općeg blagostanja i prevenciji bolesti. Redovita konzumacija ili lokalna primjena proizvoda na bazi Neema može pomoći u podršci prirodnim obrambenim mehanizmima tijela, smanjiti oksidativni stres i ojačati imunološku funkciju.

Njega kože i kose

Neem također nudi širok raspon pogodnosti za njegu kože i kose.

 • Tretman akni: Neem je poznat po svojim jakim antibakterijskim svojstvima, što ga čini učinkovitim u borbi protiv bakterija koje uzrokuju akne. Pomaže očistiti kožu, smanjiti upalu i spriječiti nastanak akni. Neem također pomaže regulirati proizvodnju sebuma, održavajući kožu uravnoteženom i manje sklonom izbijanju akni.

 • Infekcije kože: Antimikrobna svojstva Neema nadilaze liječenje akni. Blagotvorno djeluje u liječenju raznih kožnih infekcija poput gljivičnih infekcija, ekcema i psorijaze. Prirodni spojevi Neema pomažu smanjiti svrbež, crvenilo i upalu, potičući brže zacjeljivanje kože.

 • Pomlađivanje kože: Neem sadrži antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu uzrokovati prerano starenje kože. Redovita uporaba proizvoda na bazi Neema može pomoći u smanjenju pojave finih linija, bora i staračkih pjega, ostavljajući kožu mladolikom i blistavom.

 • Hidratacija: Ulje Neema bogato je esencijalnim masnim kiselinama koje pomažu hraniti i vlažiti kožu. Pruža dubinsku hidrataciju, što ga čini pogodnim za suhu i dehidriranu kožu. Ulje Neema također pomaže obnoviti prirodnu zaštitnu barijeru kože, sprječava gubitak vlage i potiče meku, gipku kožu.

 • Zdravlje vlasišta: Neem je vrlo koristan za održavanje zdravog vlasišta i poticanje rasta kose. Pomaže u kontroli prhuti i suhoće zahvaljujući svojim antigljivičnim i hidratantnim svojstvima. Ulje Neema može se koristiti kao tretman za vlasište za ublažavanje svrbeža, smanjenje upale i poboljšanje cjelokupnog zdravlja vlasišta.

 • Jačanje kose: Redovita primjena ulja Neema može ojačati folikule dlake, smanjiti opadanje kose i potaknuti zdrav rast kose. Visoka koncentracija antioksidansa u Neemu pomaže u zaštiti kose od oštećenja uzrokovanih čimbenicima iz okoliša i slobodnim radikalima, što rezultira jačom i otpornijom kosom.

 • Protiv prhuti: Antifungalna svojstva Neema čine ga učinkovitim prirodnim lijekom za prhut. Pomaže eliminirati gljivice odgovorne za prhut dok umiruje vlasište i smanjuje svrbež. Šamponi ili maske za kosu na bazi Neema mogu pomoći u kontroli prhuti i održavanju zdravog vlasišta.

Kada koristite neem za njegu kože i kose, važno je pravilno razrijediti ulje Neema ili koristiti proizvode koji sadrže neem u odgovarajućim koncentracijama kako biste izbjegli potencijalnu iritaciju kože. Kao i kod svakog novog proizvoda za njegu kože ili kose, preporučuje se napraviti test prije nanošenja na veća područja.

Pesticidi i insekticidi na bazi Neema: organska kontrola štetočina

Neem, svestrano drvo porijeklom s Indijskog potkontinenta, nudi ne samo zdravstvene prednosti, već i prirodna rješenja za kontrolu štetočina. Pesticidi i insekticidi na bazi Neema stekli su popularnost kao organske alternative sintetskim kemikalijama.

Neemova svojstva odbijanja štetočina:

 • Pesticidi na bazi Neema pokazali su se učinkovitima protiv širokog spektra štetočina, uključujući kukce, grinje, nematode i gljivice.
 • Poremećaj životnih ciklusa: spojevi Neema ometaju rast i razvoj štetnika, sprječavajući ih da dostignu zrelost ili se razmnožavaju, čime se smanjuje njihova populacija.

Ekološka prihvatljivost:

 • Biorazgradivost: Pesticidi na bazi Neema dobiveni su iz prirodnih izvora, što ih čini biorazgradivima i predstavljaju minimalan rizik za okoliš.
 • Neotrovno za korisne insekte: Za razliku od sintetičkih kemikalija, proizvodi na bazi Neema imaju nisku toksičnost za korisne insekte kao što su pčele, bubamare i gliste, što im omogućuje da napreduju i održavaju ekološku ravnotežu.
 • Smanjeni kemijski ostaci: Pesticidi na bazi Neema ostavljaju minimalne ostatke na usjevima, smanjujući zdravstvene rizike za potrošače i promičući sigurnost hrane.

Načini djelovanja:

 • Repelentni učinak: Proizvodi na bazi Neema odbijaju štetočine ometajući njihovu sposobnost da lociraju i hrane se biljkama, smanjujući štetu od štetnika.
 • Svojstva protiv hranjenja: spojevi Neema djeluju kao odvraćanje od hranjenja, uzrokujući gubitak interesa štetnika za tretirane biljke i smanjujući štetu od hranjenja.
 • Regulacija rasta: spojevi Neema remete hormonalni sustav štetnika, sprječavajući njihov rast, linjanje i razmnožavanje.

Načini primjene:

 • Sprejevi: Pesticidi na bazi Neema mogu se primijeniti kao folijarni sprejevi za prekrivanje površina biljaka i odvraćanje štetnika.
 • Vlaženje tla: Na štetnike u tlu može se utjecati zalijevanjem biljaka otopinom Neema.
 • Tretiranje sjemena: Tretiranje sjemena pripravcima na bazi Neema može pomoći u zaštiti mladih biljaka od štetnika tijekom klijanja i ranih faza rasta.

Uključivanje pesticida na bazi Neema kao dio integriranog pristupa suzbijanju štetočina koji kombinira različite tehnike za dugoročnu kontrolu štetočina.

 

Mjere opreza i moguće nuspojave

Dok se neem općenito smatra sigurnim za lokalnu upotrebu i ima niz korisnih svojstava, važno je biti svjestan nekih mjera opreza i mogućih nuspojava povezanih s njegovom upotrebom.

 • Alergijske reakcije:

  • Iako rijetko, neki pojedinci mogu biti alergični na neem. Ako imate poznatu alergiju na neem ili srodne biljke kao što su mahagonij ili cinchona, najbolje je izbjegavati korištenje proizvoda na bazi Neema. Prije uporabe proizvoda s neemom, napravite test kako biste provjerili postoje li nuspojave.
 • Osjetljivost i razdražljivost:

  • Neem u svom koncentriranom obliku može biti jak i kod nekih ljudi može izazvati osjetljivost ili iritaciju kože. Ako imate osjetljivu kožu, razrijedite ulje Neema ili odaberite proizvode s nižom koncentracijom Neema. Ako osjetite crvenilo, svrbež ili iritaciju, prestanite ga koristiti i po potrebi se obratite dermatologu.
 • Trudnoća i dojenje:

  • Postoji ograničeno istraživanje o učincima Neema tijekom trudnoće i dojenja. Preporuča se da se trudnice i dojilje posavjetuju s liječnikom prije upotrebe proizvoda na bazi Neema.
 • Oralna konzumacija:

  • Ulje ili ekstrakte Neema ne treba konzumirati osim pod vodstvom kvalificiranog liječnika. Ulje Neema može biti otrovno ako se proguta u velikim količinama i može uzrokovati probavne probleme, oštećenje jetre ili druge štetne učinke.
 • Interakcije lijekova:

  • Neem može stupiti u interakciju s određenim lijekovima, uključujući antidijabetike, imunosupresive i antikoagulanse. Ako uzimate bilo kakve lijekove, važno je posavjetovati se s liječnikom prije upotrebe proizvoda na bazi Neema kako biste izbjegli moguće interakcije ili štetne učinke.
 • Kontakt očima:

  • Izbjegavajte izravan kontakt s proizvodima od Neema u očima jer mogu izazvati iritaciju. U slučaju slučajnog kontakta, temeljito isperite vodom i potražite liječničku pomoć ako simptomi potraju.
 • Kvaliteta i izvor:

  • Provjerite kupujete li proizvode od neema od renomiranih robnih marki ili dobavljača koji se pridržavaju standarda kvalitete. Niskokvalitetni ili krivotvoreni proizvodi od Neema mogu imati smanjenu učinkovitost ili mogu sadržavati kontaminante koji mogu izazvati nuspojave.

Preporučeno doziranje i upute za uporabu

Neem, svestrana biljka s mnogim zdravstvenim prednostima, može se koristiti u različitim oblicima kao što su lišće Neema, ulje Neema, prah Neema ili proizvodi na bazi Neema. Kako bi se osigurala sigurna i učinkovita uporaba Neema, važno je slijediti preporučenu dozu i upute za uporabu.

 • Listovi Neema:

  • Konzumacija: Kuhajte 5-6 listova Neema u šalici vode oko 10 minuta. Procijedite i konzumirajte jednom ili dva puta dnevno. To može pomoći u poboljšanju probave, jačanju imuniteta i poboljšanju opće dobrobiti.
  • Žvakanje: žvakanje nekoliko svježih listova Neema dnevno može pomoći u održavanju oralnog zdravlja i promicanju zdravlja desni.
 • Neem ulje:

  • Lokalna primjena: Ulje Neema može se nanositi na kožu i vlasište za liječenje raznih kožnih problema. Pomiješajte nekoliko kapi ulja Neema s baznim uljem kao što je kokosovo ili bademovo ulje i nanesite na zahvaćeno područje. Prije upotrebe ulja Neema na većim površinama kože važno je napraviti test.
  • Njega kose: Dodajte nekoliko kapi ulja Neema u svoj uobičajeni šampon ili regenerator za promicanje zdravog vlasišta i liječenje prhuti ili drugih problema s vlasištem. Ostavite da djeluje nekoliko minuta prije temeljitog ispiranja.
 • Neem u prahu:

  • Njega kože: Napravite pastu miješanjem praha Neema s vodom ili ružinom vodicom. Nanesite ga na lice kao prirodnu masku za lice kako biste očistili kožu, smanjili akne i poboljšali kožu u cjelini. Ostavite pastu da djeluje 10-15 minuta i isperite vodom.
  • Oralno zdravlje: Koristite neem prah kao prašak za zube posipajući malu količinu na četkicu za zube. Nježno perite zube i desni kako biste postigli učinkovitu oralnu higijenu i poboljšali zdravlje desni.
 • Proizvodi na bazi neema:

  • Slijedite upute na etiketi proizvoda za sapune, šampone, kreme ili losione na bazi Neema.

Važno je napomenuti da odgovarajuća doza i upotreba Neema može varirati ovisno o čimbenicima kao što su dob, opće zdravstveno stanje i specifična medicinska stanja. Ako već imate bilo kakva medicinska stanja ili uzimate lijekove, preporučuje se da se posavjetujete sa zdravstvenim radnikom prije nego što neem uključite u svoju rutinu.

Studije o Neemu:

1) Usredotočite se na kozmetiku

002

Zaključak:  Više od 1000 istraživačkih radova objavljenih o Neemu otkrilo je više od 300 strukturno različitih sastojaka, od kojih su jedna trećina limonoidi, uključujući nimbolide, azadarahtin i gedunin. Ovi agensi ostvaruju svoje učinke moduliranjem višestrukih staničnih signalnih putova.

Neem se smatra "skladištem" nekoliko fitokemikalija. Do sada je iz neema izolirano više od 300 fitokemikalija (Akhila i Rani, 1999., Biswas i sur., 2002., Siddiqui, 1942., Subapriya i Nagini, 2005.). Te su fitokemikalije kemijski raznolike i strukturno složene (slika 1). Poznato je da lišće Neema sadrži 0,13% eteričnog ulja, koje lišću daje miris (Puri, 1999.). Izolirane su dvije glavne klase fitokemikalija (i) izoprenoidi i (ii) ne-izoprenoidi

2) Usredotočite se na imunitet

ECAM2016-7382506.001

Studije na životinjskim modelima pokazale su da neem i njegove glavne komponente igraju ključnu ulogu u borbi protiv raka kroz modulaciju različitih molekularnih putova uključujući p53, pTEN, NF-κB, PI3K/Akt, Bcl-2 i VEGF. Smatra se sigurnom ljekovitom biljkom i modulira brojne biološke procese bez ikakvih štetnih učinaka.

Biljni proizvodi ili prirodni proizvodi imaju važnu ulogu u prevenciji i liječenju bolesti povećanjem antioksidativne aktivnosti, inhibicijom rasta bakterija i moduliranjem genetskih puteva. Terapeutska uloga mnogih biljaka u liječenju bolesti još uvijek se s entuzijazmom istražuje zbog manjih nuspojava i pristupačnih svojstava. Prihvaćeno je da su lijekovi koji se temelje na alopatiji skupi i također pokazuju toksične učinke na normalna tkiva i razne biološke aktivnosti.

Različiti vjerski dokumenti, poput Biblije i Kurana, također podupiru ulogu bilja u zdravstvenoj zaštiti i prevenciji. Islamsko gledište također potvrđuje ulogu bilja u liječenju bolesti, a Poslanik Muhammed je preporučio različite biljke/voće u liječenju bolesti.

ECAM2016-7382506.002

Izvori:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28899496/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0024320504006873

http://www.eurekaselect.com/article/35558

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4791507/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6540922/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1658365513000423

 

Trustpilot