Kako svladati razrjeđivanje eteričnih ulja: Vodič za početnike za miješanje i blendanje mirisa

Eterična ulja se stoljećima koriste zbog svojih različitih terapeutskih i medicinskih učinaka. Ta se ulja ekstrahiraju iz biljaka uključujući cvijeće, lišće i korijenje te su vrlo koncentrirana i hlapljiva u prirodi. Sadrže prirodnu esenciju biljke koja im daje karakterističan miris i jedinstvena svojstva.

Eterična ulja su svestrana i mogu se koristiti na različite načine, uključujući aromaterapiju, lokalnu i oralnu primjenu. Kada se pravilno koriste, eterična ulja mogu pružiti širok raspon dobrobiti za um, tijelo i dušu.

Djelovanje i dobrobiti eteričnih ulja:

 • Ublažavanje stresa: određena eterična ulja, poput lavande i kamilice, poznata su po svojim umirujućim učincima na um i tijelo. Mogu pomoći u smanjenju stresa, tjeskobe i potaknuti opuštanje.
 • Ublažavanje boli: Eterična ulja poput paprene metvice i eukaliptusa imaju analgetska svojstva koja mogu pomoći u smanjenju boli i upale. Mogu se koristiti za ublažavanje glavobolje, bolova u mišićima i zglobovima.
 • Potpora imunološkom sustavu: Mnoga eterična ulja imaju antimikrobna, antivirusna i antigljivična svojstva koja mogu pomoći u jačanju imunološkog sustava i zaštiti od infekcija.
 • Njega kože: Eterična ulja poput čajevca i lavande poznata su po svojim njegujućim svojstvima za kožu. Oni mogu pomoći u smirivanju iritacije kože, smanjiti upalu i promicati zdravu kožu.
 • Zdravlje dišnog sustava: eterična ulja poput eukaliptusa i paprene metvice mogu pomoći u promicanju zdrave respiratorne funkcije. Mogu pomoći smanjiti začepljenost, ublažiti kašalj i poboljšati disanje.

Pri odabiru eteričnih ulja važno je uzeti u obzir njihova individualna svojstva i moguće nuspojave. Također je važno pravilno razrijediti ulja prije upotrebe, jer su visoko koncentrirana i mogu izazvati iritaciju kože ili druge nuspojave ako se koriste nerazrijeđena.

Proces ekstrakcije eteričnih ulja

Eterična ulja su visoko koncentrirane biljne esencije koje često sadrže hlapljive spojeve odgovorne za njihovu jedinstvenu aromu i okus. Izraz "esencijalni" dolazi od riječi "esencija" i odnosi se na koncentriranu prirodu ovih ulja. Obično se koriste u aromaterapiji gdje se udišu ili primjenjuju lokalno za promicanje fizičkog i emocionalnog blagostanja.

Ekstrakcija eteričnih ulja može se postići pomoću nekoliko metoda:

 • parna destilacija
 • hladno prešanje
 • ekstrakcija otapalom

Destilacija vodenom parom najčešća je metoda koja se koristi za ekstrakciju ulja iz lišća, cvjetova i drugih dijelova biljaka. Uključuje zagrijavanje biljnog materijala parom kako bi se oslobodili hlapljivi spojevi, koji se zatim skupljaju i kondenziraju u tekućinu.

Hladno prešanje se koristi za ekstrakciju eteričnih ulja iz agruma kao što su naranče i limuni. Plod se najprije mehanički nariba kako bi se oslobodila eterična ulja koja se zatim skupljaju i odvajaju od soka.

Ekstrakcija otapalom uključuje upotrebu otapala kao što je heksan za ekstrakciju eteričnih ulja iz biljnog materijala. Ova se metoda često koristi s nježnim cvijećem kao što su jasmin i ruža jer može sačuvati njihov nježni miris.

Kategorije eteričnih ulja

Cvjetna ulja: Cvjetna ulja se ekstrahiraju iz cvjetova biljaka i poznata su po svojim slatkim i nježnim mirisima. Primjeri cvjetnih ulja su ruža, jasmin i lavanda.

Ulja citrusa: Ulja citrusa dobivaju se iz kore citrusnog voća kao što su naranča, limun i grejp. Poznati su po svojim jarkim i osvježavajućim mirisima i često se koriste zbog svojih podižućih svojstava.

Ulja za drvo: Ulja za drvo dobivaju se iz kore, drva i korijena drveća i biljaka. Poznati su po svojim zemljanim i uzemljujućim mirisima i često se koriste zbog svojih umirujućih i opuštajućih svojstava. Primjeri drvenastih ulja uključuju sandalovinu, cedrovinu i tamjan.

Biljna ulja: Biljna ulja se ekstrahiraju iz listova i stabljika biljaka i poznata su po svom svježem i biljnom mirisu. Primjeri biljnih ulja uključuju paprenu metvicu, eukaliptus i bosiljak.

Začinska ulja: Začinska ulja ekstrahiraju se iz sjemenki, korijena i kore biljaka i poznata su po svojoj toploj i pikantnoj aromi. Primjeri začinskih ulja uključuju cimet, đumbir i klinčić.

Smolasta ulja: Smolasta ulja dobivaju se iz sokova drveća i biljaka i poznata su po svom bogatom i drvenastom mirisu. Primjeri smolastih ulja uključuju smirnu, benzoin i tamjan.

Miješanje ulja i odgovarajućih mirisa

Miješanje i kombiniranje mirisa može biti važan dio stvaranja jedinstvenog i personaliziranog doživljaja mirisa. Kombiniranjem različitih mirisa možete stvoriti složen, slojevit miris koji odražava vašu osobnost i individualni stil.

Još jedan važan aspekt miješanja i slaganja mirisa je kako oni međusobno djeluju. Različiti mirisi mogu se nadopunjavati ili pojačavati, stvarajući složeniji i suptilniji miris. Na primjer, kombiniranjem cvjetnih i citrusnih mirisa možete stvoriti svjež, živahan miris koji je savršen za proljeće i ljeto. S druge strane, kombinirajući začinske i drvenaste mirise, možete stvoriti topao, ugodan miris koji je savršen za jesen i zimu.

Osim stvaranja jedinstvenog i personaliziranog mirisa, miješanje i slaganje mirisa također vam može pomoći u stvaranju raspoloženja ili atmosfere. Neki su mirisi poznati po svojim umirujućim ili energizirajućim svojstvima, dok drugi mogu stvoriti romantičnu ili zavodljivu atmosferu.

Kada miješate i usklađujete mirise, važno je uzeti u obzir različite note u svakom mirisu. Mirisi se obično sastoje od gornjih, srednjih i donjih nota koje mogu međusobno djelovati na različite načine. Razumijevanjem različitih nota u svakom mirisu, možete stvoriti dobro uravnotežen i harmoničan miris koji odlično miriše i dugo traje.

Razumijevanje nota mirisa: gornje, srednje i donje note

Kada je riječ o razumijevanju i stvaranju mirisa, važno je razumjeti koncept mirisa. Mirisne note odnose se na različite slojeve mirisa koji čine mješavinu parfema ili eteričnih ulja.

Postoje 3 glavne kategorije mirisa:

 • gornje note
 • srednji tonovi
 • osnovni tonovi

Gornje note: Gornje note su prvi mirisi koje osjetite kada nanesete miris. Poznate su i kao "početne" note i obično se sastoje od laganih i svježih mirisa. Gornje note su dizajnirane da budu hlapljive, što znači da brzo ispare. Primjeri gornjih nota uključuju citruse, bergamot i mentu.

Srednje note: Srednje note su također poznate kao note "srca" i čine glavni dio mirisa. Pojavljuju se nakon što gornje note ispare i mogu trajati nekoliko sati. Srednje note su često cvjetne ili voćne i daju mirisu karakter i osobnost. Primjeri srednjih nota uključuju lavandu, jasmin i ružu.

Bazne note: Bazne note su posljednji mirisi koje ćete osjetiti u mirisu. Obično se sastoje od bogatih i dubokih mirisa koji se zadržavaju na koži. Bazne note daju mirisu trajnu snagu i dubinu. Primjeri baznih nota uključuju sandalovinu, pačuli i vaniliju.

Kada kreirate miris ili mješavinu eteričnih ulja, važno je uzeti u obzir ravnotežu između različitih mirisa. Dobro izbalansiran miris trebao bi imati mješavinu gornjih, srednjih i donjih nota koje zajedno stvaraju skladan i ugodan miris. Omjer gornjih, srednjih i donjih nota ovisit će o pojedinom mirisu i željenom učinku.

Gornje note Srednji tonovi Osnovni tonovi
Bergamot Cimet sandalovina
Limun Geranija Pačuli
Grejp ružmarin vetiver
Eukaliptus Kamilica Cedar
Kovnica Ylang Ylang Tamjan
Mandarinski Ruža smirna
naranča Kardamom vanilija
Neroli Čajevac Đumbir
Lavanda

 

Važnost balansiranja tonova u miksu

Kod stvaranja mješavine eteričnih ulja, balansiranje tonova ključno je za postizanje harmoničnog i učinkovitog aromatičnog doživljaja. Razumijevanje i balansiranje ovih tonova ključno je za stvaranje dobro uravnotežene mješavine.

Aromatska harmonija: Ravnoteža nota osigurava da mješavina ima ugodan i harmoničan miris. Eterična ulja različitih nota mogu se nadopunjavati i pojačavati, stvarajući sinergijsku ugodnu aromu.

Slojeviti miris: Gornje note su lagana ulja koja brzo isparavaju i daju početni dojam mirisa, dok su srednje note ulja srednjeg tijela koja dodaju tijelo i karakter mješavini. Bazne note su duboka, dugotrajna ulja koja mješavini daju čvrst temelj i dugotrajnost. Slaganjem ovih nota stvarate dinamičan i složen profil mirisa.

Terapeutske dobrobiti: Eterična ulja imaju različita terapeutska svojstva i učinke na tijelo i um. Balansiranje tonova omogućuje vam kombiniranje ulja s različitim terapeutskim svojstvima kako biste stvorili mješavinu koja rješava više problema. Na primjer, možete uključiti podižuće gornje note za energiju, umirujuće srednje note za opuštanje i uzemljujuće donje note za stabilnost u mješavinu dizajniranu za emocionalno blagostanje.

Dugo trajanje i postojanost: Različiti tonovi u mješavini eteričnog ulja imaju različite stope isparavanja. Balansiranjem nota osiguravate da aroma mješavine ostane stabilna tijekom vremena. Donje note daju trajan miris, dok gornje i srednje note stvaraju ugodnu početnu aromu koja se postupno razvija kako se mješavina suši.

Ulja za opuštanje Energizirajuća ulja Balansirajuća ulja
Umirujuća ulja
Lavanda Limun Geranij Ruža
ružmarin Paprena metvica Kadulja sandalovina
Ylang Ylang naranča Bergamot Tamjan
vetiver Eukaliptus ružmarin Cedrovo drvo
Bergamot Grejp Pačuli Neroli
Mažuran ružmarin smirna

 

Kako kombinirati eterična ulja – odabir ulja koja se međusobno nadopunjuju

Razumijevanjem karakteristika, terapeutskih svojstava i profila arome različitih eteričnih ulja, možete stvoriti sinergijsku mješavinu koja povećava željene dobrobiti.

 • Razmotrite terapeutska svojstva: Započnite identificiranjem terapeutskih svojstava koja želite da vaša mješavina ima, kao što su smirenje, podizanje ili balansiranje. Istražite i odaberite eterična ulja koja imaju ova željena svojstva.
 • Na primjer, lavanda za opuštanje, paprena metvica za okrepu ili bergamot za poboljšanje raspoloženja.
 • Potražite ulja s komplementarnim svojstvima koja mogu podržavati jedno drugo i pojačati svoje učinke u mješavini.
 • Procijenite profile mirisa. Aroma eteričnih ulja igra ključnu ulogu u stvaranju ugodne i dobro uravnotežene mješavine.
 • Zabilježite gornju, srednju i donju notu svakog ulja.
 • Odaberite ulja s različitim notama kako biste stvorili dubinu i kompleksnost mirisa.
 • Na primjer, kombiniranje osvježavajućih citrusnih ulja s uzemljujućim drvenastim uljima može stvoriti dobro kombinirani miris.
 • Eksperimentirajte s omjerima miješanja. Omjeri miješanja određuju snagu i istaknutost svakog ulja u konačnoj mješavini.
 • Počnite s malom količinom i eksperimentirajte s različitim omjerima kako biste pronašli željenu ravnotežu.
 • Razmotrite korištenje tablice ili vodiča za miješanje kako biste lakše odredili odgovarajuće omjere za određena ulja.
 • Uvijek napravite patch test i promatrajte aromu vaše mješavine prije nego što je koristite u velikoj mjeri. Testirajte smjesu na maloj površini kože kako biste provjerili ima li neželjenih reakcija ili osjetljivosti.
 • Procijenite aromu i po potrebi prilagodite smjesu dodavanjem ili smanjenjem količine pojedinih ulja kako biste postigli željenu aromu i terapeutski učinak.
 • Vodite evidenciju o svojim receptima za mješavine, uključujući korištena ulja, omjere i sve učinjene prilagodbe.

Ovaj će zapis poslužiti kao referenca za buduće mikseve i omogućiti vam ponovno stvaranje uspješnih kombinacija. Uz to, snimanje učinaka i reakcija na svaki miks može vam pomoći da poboljšate svoj izbor i s vremenom stvorite još učinkovitije mikseve.

Umirujuća mješavina

Lavanda: poznata po svojim umirujućim svojstvima.

Rimska kamilica: Pomaže u opuštanju i smanjenju stresa.

Ylang Ylang: poboljšava raspoloženje i pomaže kod opuštanja.

Bergamot: podiže duh i potiče osjećaj smirenosti.

Vetiver: Uzemljujuće ulje koje pomaže izazvati osjećaj smirenosti i stabilnosti.

 

Energizirajuća mješavina

Paprena metvica: podiže i daje energiju, potiče mentalnu jasnoću.

Eukaliptus: Osvježava i revitalizira, podržava respiratorne funkcije.

Ružmarin: Stimulira um i povećava koncentraciju.

Limun: Podiže i osvježava, potiče pozitivnu atmosferu.

Grejp: Energizira i podiže, pomaže u borbi protiv umora.

 

Ulja za izravnavanje

Geranium: Uravnotežuje emocije i potiče osjećaj stabilnosti.

Muškatna kadulja: pomaže u oslobađanju od stresa i potiče emocionalnu ravnotežu.

Pačuli: uzemljuje i umiruje, potiče osjećaj opuštenosti.

Tamjan: centrira i duhovno uzdiže, potiče opće blagostanje.

Bergamot: Uravnotežuje i popravlja raspoloženje, potiče harmoniju.

 

Koncentracijska ulja

Ružmarin: Povećava mentalnu jasnoću i fokus.

Limun: Podiže i stimulira, potiče koncentraciju.

Paprena metvica: Osvježava i okrepljuje, potiče budnost.

Bosiljak: Povećava mentalnu bistrinu i poboljšava koncentraciju.

Cipar: Smiruje i daje energiju, pomaže smanjiti mentalnu rastresenost.

 

Umirujuća ulja:

Kamilica (njemačka ili rimska): smiruje um i potiče opuštanje.

Sandalovo drvo: uzemljuje i umiruje, potiče emocionalno blagostanje.

Lavanda: Smiruje i opušta tijelo i um.

Drvo cedra: potiče osjećaj smirenosti i unutarnjeg mira.

Bergamot: Smiruje živce i poboljšava raspoloženje.

 

Svrha Esencijalna ulja Tonovi
Otpuštanje Lavanda, kamilica, Ylang Ylang, Bergamot
Gornji, srednji, osnovni
energija Limun, paprena metvica, naranča, eukaliptus Vrh
Ublažavanje stresa Lavanda, menta, bergamot, tamjan
Gornji, srednji, osnovni
Jasnoća Ružmarin, paprena metvica, limun, eukaliptus Vrh
Bolji san Lavanda, vetiver, cedar, kamilica
Gornji, srednji, osnovni
Poboljšanje raspoloženja Bergamot, Geranium, Naranča, Limun Gornji, Srednji
Opuštanje mišića Paprena metvica, eukaliptus, ružmarin, đumbir Gornji, Srednji
Potpora dišnom sustavu Eukaliptus, paprena metvica, čajevac, limun Gornji, Srednji
Meditacija Tamjan, sandalovina, cedar, miro Osnovni, temeljni

 

button-newsletter-blog2hr

Načini primjene i uporabe mješavina eteričnih ulja

Mješavine eteričnih ulja mogu se koristiti na različite načine kako bi se istaknule njihove terapeutske prednosti. Najčešći načini korištenja mješavina eteričnih ulja su:

 • difuzija
 • lokalna primjena
 • udisanje

Difuzija

Raspršivanje mješavina eteričnih ulja uobičajena je i učinkovita metoda uživanja u njihovim aromatičnim svojstvima. Difuzor raspršuje čestice eteričnih ulja u zrak i stvara ugodnu i terapeutsku atmosferu. Difuzijske mješavine eteričnih ulja ne samo da će ispuniti zrak ugodnom aromom, već će vam također omogućiti da iskusite emocionalne i terapeutske dobrobiti ulja.

Lokalna primjena

 • Lokalna primjena uključuje nanošenje mješavina eteričnih ulja izravno na kožu. Ova metoda omogućuje ciljano korištenje i upijanje ulja.
 • Evo kako lokalno primijeniti mješavine eteričnih ulja:
 • Razrijedite mješavinu eteričnog ulja uljem nosačem kao što je kokosovo ulje, ulje jojobe ili ulje slatkog badema.
 • Općenito pravilo je koristiti 2-3% razrjeđenje, što znači dodavanje oko 12-18 kapi eteričnog ulja na svaku uncu (30 ml) baznog ulja.
 • Napravite test flasterom na maloj površini kože kako biste provjerili ima li osjetljivosti ili alergijskih reakcija.
 • Nanesite razrijeđenu smjesu na željeno područje, kao što su zapešća, sljepoočnice, stražnji dio vrata ili donji dio stopala.
 • Nježno umasirajte ulje u kožu kružnim pokretima.
 • Kada koristite mješavine eteričnih ulja lokalno, važno je uzeti u obzir osjetljivost kože, dob osobe koja koristi ulja i sve posebne mjere opreza ili upute vezane uz ulja koja se koriste.

Udisanje

 • Inhalacija je jednostavan i izravan način da iskusite dobrobiti mješavina eteričnih ulja. Udisanjem arome ulja, molekule se prenose u dišni sustav, što omogućava njihovo terapeutsko djelovanje.
 • Nanesite nekoliko kapi mješavine eteričnih ulja na rupčić ili tkaninu i duboko udahnite.
 • Dodajte nekoliko kapi mješavine u posudu s vrućom vodom, pokrijte glavu ručnikom i udišite paru.
 • Koristite inhalator ili osobni difuzor posebno dizajniran za eterična ulja.
 • Nekoliko kapi mješavine dodajte u toplu kupku i uživajte u aromatičnoj pari.
 • Inhalacija je prikladan i učinkovit način da iskusite okrepljujuće, umirujuće ili dišne prednosti mješavina eteričnih ulja.

Kako razrijediti mješavine eteričnih ulja za sigurnu upotrebu

 • Razrjeđivanje mješavina eteričnih ulja ključno je kako bi se osigurala sigurna i pravilna uporaba jer nerazrijeđena ulja mogu biti prejaka i uzrokovati osjetljivost ili iritaciju kože.
 • Evo nekoliko smjernica za razrjeđivanje mješavina eteričnih ulja za sigurnu upotrebu
 • Odaberite odgovarajuće noseće ulje za razrjeđivanje vaše mješavine eteričnih ulja.
 • Ulja nosača neutralna su ulja biljnog podrijetla koja pomažu u "prenošenju" eteričnih ulja na kožu i pružaju hidrataciju.
 • Neka često korištena noseća ulja uključuju kokosovo ulje, ulje slatkog badema, ulje jojobe, ulje sjemenki grožđa i maslinovo ulje.
 • Svako noseće ulje ima svoja jedinstvena svojstva, pa odaberite ono koje odgovara vašim željama i tipu kože.
 • Odredite omjer razrjeđivanja
 • Omjer razrjeđivanja odnosi se na postotak eteričnog ulja u odnosu na noseće ulje.
 • Odgovarajući omjer razrjeđivanja ovisi o čimbenicima kao što su namjena, dob pojedinca i određena korištena eterična ulja.

 

Za odrasle: Siguran omjer razrjeđivanja za opću tjelesnu upotrebu obično je 2-3%, što znači korištenje oko 12-18 kapi eteričnog ulja po unci (30 ml) ulja za prijenos.

Za djecu: Djeca imaju osjetljiviju kožu, pa se preporuča koristiti niži omjer razrjeđenja od oko 1% ili manje, ovisno o dobi. Posavjetujte se s uglednim aromaterapeutom za posebne upute za djecu i dojenčad.

Za upotrebu na licu: lice je osjetljivije od tijela, stoga se preporučuje korištenje nižeg omjera razrjeđenja od oko 1% ili manje za mješavine za lice. Izračunajte količinu eteričnog ulja i baznog ulja: da biste odredili količinu eteričnog ulja i baznog ulja potrebnog za vašu mješavinu, uzmite u obzir omjer razrjeđivanja koji želite i količinu konačne mješavine koju želite napraviti.

Koristite kapaljku ili pipetu za točno mjerenje kapi.

Na primjer: Za 2% razrjeđenje: Dodajte približno 12 kapi eteričnog ulja u svaku uncu (30 ml) baznog ulja.

Za 1% razrjeđenje: Dodajte otprilike 6 kapi eteričnog ulja u svaku uncu (30 ml) baznog ulja.

Temeljito pomiješajte eterično ulje i bazno ulje u tamnoj staklenoj boci ili posudi. Nježno vrtite ili kotrljajte bočicu između ruku kako biste bili sigurni da su ulja temeljito izmiješana.

Savjeti za uključivanje mješavina eteričnih ulja u vašu dnevnu rutinu

Uključivanje mješavina eteričnih ulja u vašu dnevnu rutinu može poboljšati vaše blagostanje i pružiti prekrasno osjetilno iskustvo. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da glatko integrirate mješavine eteričnih ulja u svoj svakodnevni život:

Jutarnji rituali

 • Dodajte nekoliko kapi okrepljujuće mješavine kao što su citrusna ulja poput limuna ili grejpa u svoj jutarnji gel za tuširanje kako biste brzo započeli dan.
 • Raspršite energizirajuću mješavinu poput paprene metvice i ružmarina i pripremite je ujutro za poticanje fokusa.

Radno ili studijsko okruženje

 • Koristite osobnu ogrlicu ili narukvicu s difuzorom kako biste uživali u blagodatima eteričnih ulja tijekom dana.
 • Nanesite nekoliko kapi okrepljujuće mješavine poput limuna i eukaliptusa na svoj nakit difuzor.
 • Držite malu bočicu mješavine za ublažavanje stresa poput lavande i kamilice u ladici stola.
 • Nanesite ga na zapešća ili sljepoočnice u trenucima napetosti ili kada trebate odmor za smirenje.

Vježbanje i fitness

 • Unaprijedite svoju praksu joge ili meditacije nanošenjem mješavine uzemljenja poput sandalovine i tamjana na zapešća ili raspršivanjem u prostoru za vježbanje. Napravite sprej za hlađenje miješanjem ulja paprene metvice i eukaliptusa s vodom u bočici s raspršivačem.
 • Koristite ga kao osvježavajuću maglicu tijekom i nakon treninga.

Rutina prije spavanja

 • Dodajte nekoliko kapi opuštajuće mješavine poput lavande i cedrovine u toplu kupku ili tuš prije spavanja kako biste potaknuli opuštanje i miran san.
 • Napravite sprej za posteljinu kombinirajući umirujuća ulja poput kamilice i bergamota s vodom u spreju.
 • Lagano ga poprskajte po jastuku ili posteljini prije spavanja.

Osobna higijena

 • Prilagodite svoju rutinu njege kože dodavanjem kapi ili dvije ulja za njegu kože poput šipka ili geranija u hidratantnu kremu za lice ili losion za tijelo.
 • Dodajte svoje kućne proizvode, poput pilinga za tijelo ili soli za kupanje, svojim omiljenim mješavinama eteričnih ulja kako biste pojačali osjetilno iskustvo i dodali terapeutske prednosti.

 

Sigurnosne mjere pri rukovanju eteričnim uljima

Eterična ulja su moćne tvari s kojima treba pažljivo postupati. Iako nude brojne prednosti, važno ih je koristiti na siguran način kako biste izbjegli nuspojave. Evo nekoliko sigurnosnih mjera opreza koje morate imati na umu pri rukovanju eteričnim uljima:

Razrijedite eterična ulja prije upotrebe: Eterična ulja su visoko koncentrirana i ne smiju se nerazrijeđena nanositi na kožu niti gutati. Prije upotrebe razrijedite eterična ulja u ulju nosača kao što je kokosovo, jojobino ili bademovo ulje.

Test flasterom prije upotrebe: Prije nanošenja eteričnog ulja na kožu, provedite test flasterom na malom području kako biste bili sigurni da nemate nikakvih nuspojava.

Držite eterična ulja izvan dohvata djece i kućnih ljubimaca: eterična ulja mogu biti otrovna ako se progutaju, stoga ih držite izvan dohvata djece i kućnih ljubimaca.

Budite oprezni tijekom trudnoće: određena eterična ulja treba izbjegavati tijekom trudnoće ili ih koristiti samo pod vodstvom kvalificiranog aromaterapeuta.

Izbjegavajte kontakt s očima i sluznicom: eterična ulja ne smiju se koristiti u ili oko očiju ili drugih osjetljivih područja kao što su nos ili uši.

Pravilno čuvajte eterična ulja: eterična ulja treba čuvati na hladnom i tamnom mjestu daleko od izravne sunčeve svjetlosti i topline kako biste spriječili njihovo raspadanje ili isparavanje.

 

 

Trustpilot