Gongovi - povijest, razlike, osnove koje trebate znati.

 

Gongovi su veliki, plosnati i kružni glazbeni instrumenti s bogatom poviješću i kulturnim značenjem u mnogim dijelovima svijeta. Često izrađeni od metalnih legura kao što je bronca, proizvode prepoznatljiv dubok i rezonantan zvuk kada se udare. Gongovi su stekli popularnost u raznim kulturama zbog svojih očaravajućih tonova i terapeutskih učinaka.

Gongovi imaju dugu povijest koja seže tisućama godina unatrag. Vjeruje se da potječu iz Grčke i istočne Azije, posebice Kine i jugoistočne Azije, gdje su se koristili u ceremonijalne, duhovne i kulturne svrhe. U ovim krajevima gongovi su sastavni dio tradicionalnih glazbenih ansambala, rituala i vjerskih ceremonija.

U Kini se gongovi poštuju kao sveti instrumenti s dubokim simboličkim značenjem. Povezuju se s kozmičkom energijom i vjeruje se da premošćuju zemaljsko i nebesko carstvo. Gongovi se obično koriste u taoističkim i budističkim ceremonijama, kao i u tradicionalnoj kineskoj operi i orkestrima.

Zemlje jugoistočne Azije poput Indonezije, Tajlanda i Kambodže također imaju jaku tradiciju gonga. U Indoneziji, gamelan ansambl koji se sastoji od raznih gongova i drugih udaraljki bitan je dio tradicionalne glazbe u zemlji. U Tajlandu se gongovi koriste u ansamblima klasične glazbe i u poznatim ritualima budističkih hramova.

Gongovi su također našli svoje mjesto u drugim kulturama diljem svijeta. U Indiji se gongovi koriste u hinduističkoj i karnatskoj klasičnoj glazbi, kao iu tradicionalnim ceremonijama. Oni su poznati kao "tam-tam" gdje se koriste za dodavanje dubine, rezonancije i dramatičnog učinka.

Posljednjih godina gongovi su stekli popularnost izvan svog kulturnog i tradicionalnog konteksta. Sve se više koriste u praksama liječenja zvukom i meditacije. Vjeruje se da duboki, prodorni zvuk gonga potiče opuštanje, smanjuje stres i potiče osjećaj unutarnjeg mira i sklada. Gong toplice, gdje su sudionici uronjeni u terapeutske zvukove i vibracije gonga, postale su popularne u wellness i duhovnim zajednicama diljem svijeta.

Popularnost gonga može se pripisati njihovoj sposobnosti stvaranja dubokog zvuka i vibracijskog iskustva. Kaže se da rezonancija i prizvuci koje proizvode gongovi aktiviraju različite energetske centre u tijelu i potiču stanje ravnoteže i blagostanja. Kao rezultat toga, gongovi su postali sastavni dio terapije zvukom, prakse holističkog iscjeljivanja i prakse svjesnosti.

Povijest gonga

Prema mitu, gong je nastao od brončanog štita koji je iskovan u staroj Grčkoj kako bi prigušio plač novorođenčeta Zeusa kako bi ga zaštitio od njegova oca, boga Kronosa. Kronos je, prema legendi, jednostavno pojeo svoju djecu iz straha da će mu potomci oduzeti moć. Odatle se Gong proširio u Kinu.

Podrijetlo u istočnoj i jugoistočnoj Aziji: Teško je pronaći točno podrijetlo gonga jer su ih koristile razne drevne civilizacije u istočnoj i jugoistočnoj Aziji. U početku su ih izrađivali vješti kovači od bronce, željeza ili drugih metalnih legura. Ovi rani gongovi prvenstveno su se koristili u ceremonijalne svrhe, vjerske rituale i kao glazbeni instrumenti.

Drevna Kina: Gongovi su stoljećima sastavni dio kineske kulture. Korišteni su na carskim dvorovima, hramovima i budističkim samostanima. U kineskom folkloru i mitologiji vjerovalo se da gongovi imaju duhovna i ljekovita svojstva. Također su korišteni kao signali za obilježavanje važnih događaja i najavljivanje ceremonija.

Indonezija: U Indoneziji gongovi imaju duboko kulturno značenje i naširoko se koriste u tradicionalnoj glazbi i ritualima. Gongovi različitih veličina istaknuti su u gamelan orkestrima koji se nalaze u indonezijskoj i javanskoj kulturi. Zamršene melodije i ritmički uzorci koje stvaraju ovi ansambli pokazuju svestranost i umjetnost gonga.

Indija: U Indiji su gongovi poznati pod različitim imenima kao što su 'tala', 'jaal' ili 'mridanga'. Stoljećima se koriste u tradicionalnoj glazbi, vjerskim obredima i duhovnim praksama. Gongovi igraju ključnu ulogu u indijskoj klasičnoj glazbi, gdje se koriste kao ritmička pratnja. Omogućuju stabilan ritam i pomažu u održavanju tempa i strukture glazbenih skladbi. Gongovi se također koriste u pobožnim i meditacijskim praksama za stvaranje atmosfere smirenosti i unutarnjeg fokusa.

Evolucija i moderna uporaba: Tijekom vremena, gongovi su evoluirali u smislu dizajna, veličine i tehnika sviranja. Različite regije i kulture razvile su vlastite jedinstvene stilove i načine sviranja, što je rezultiralo širokim izborom vrsta i zvukova gonga.

Iscjeljivanje zvukom i meditacija: Posljednjih godina gongovi su postali popularni u praksama iscjeljivanja zvukom i meditacije. Vjeruje se da duboki, rezonantni tonovi koje proizvode gongovi imaju terapeutske učinke na um, tijelo i duh. Iscjelitelji zvukom i praktičari koriste gongove za izazivanje dubokog opuštanja, smanjenje stresa i promicanje iscjeljenja i ravnoteže.

Suvremena izrada gonga: Danas se gongovi proizvode primjenom suvremenih tehnika i materijala. Vješti majstori pažljivo oblikuju i ugađaju metal kako bi stvorili gongove s preciznim tonskim kvalitetama. Dostupni su u različitim veličinama, od ručnih gonga do velikih, stojećih gonga.

Osim u Kini, Indoneziji i Indiji, gongovi imaju kulturno značenje u mnogim drugim zemljama i tradicijama. U Japanu se gongovi poznati kao "tsuri-daiko" koriste u šintoističkim ritualima i festivalima. U zemljama jugoistočne Azije kao što su Tajland i Kambodža, gongovi se koriste u tradicionalnoj glazbi i plesnim izvedbama.

Raznolik raspon gonga omogućuje praktičarima da istražuju različite frekvencije, harmonike i vibracije kako bi stvorili impresivna zvučna iskustva. Gong kupke, meditacije i ceremonije iscjeljivanja zvukom postali su popularni načini iskorištavanja terapeutskog potencijala gonga.


gong

Različite vrste gonga uključujući njihove materijale, oblike i veličine

Gongovi proizvode bogate i rezonantne zvukove koji se često povezuju s meditacijom, iscjeljivanjem i duhovnim praksama. Dostupni su različiti tipovi gonga, a svaki se razlikuje po materijalu, obliku i veličini.

 • Tradicionalni hramski gong:

  • Materijal: Tipično izrađen od bronce, koja je poznata po svojim iznimnim zvučnim svojstvima.
  • Oblik: Obično kružni ili blago konkavan, s uzdignutim središtem i proširenim rubom.
 • Feng Gong:

  • Materijal: Izrađen od bronce ili mesinga, poznat po svojim živim i snažnim tonovima.
  • Oblik: Općenito okrugao ili jajast, sa širokim rubom i ravnim središtem.
 • Gong vjetra:

  • Materijal: Izrađen od bronce ili nikal srebra, stvara prepoznatljiv iskričavi zvuk.
  • Oblik: karakteriziran širokim rubom koji se savija prema unutra i oblikuje plitki stožasti oblik.
 • Opera Gong:

  • Materijal: Obično izrađen od mesinga ili nehrđajućeg čelika, nudi svijetao i rezonantan ton.
  • Oblik: Tipično ravan i okrugao, sa širokim rubom i uzdignutim središnjim grebenom.
 • Ručni gong:

  • Materijal: Izrađen od mesinga ili drugih metala, pruža jasan i fokusiran zvuk.
  • Oblik: Kružni ili ovalni oblik s uzdignutim središtem i pričvršćenom malom ručkom.
 • Gong bradavice:

  • Materijal: Obično izrađen od bronce, poznat po toplim i dubokim tonovima.
  • Oblik: Podsjeća na tradicionalni gong s uzdignutim središtem i raširenim rubom, ali s malom bradavicom u sredini.

Većina kineskih znakova primijenjenih na Meinl Sonic Energy gongove i Tam Tams reći će vam o kojoj se Gong seriji radi jer izražavaju žanr gonga. Evo nekoliko primjera:

= tigar
= zdravo
= fēng (= vjetar)

Možete vidjeti razliku između Chau Tam Tama i Wind Gonga samo gledajući ga. Dok je Wind Gong u obliku tanjura, gotovo bez ruba, Chau Tam Tam ima široki zakrivljeni stražnji rub. Ovo daje Chau Tam Tam površini veću napetost. Ako uzmete gong, također ćete po težini moći brzo znati je li to Wind Gong ili Chau Tam Tam. Potonji je puno deblji i teži od Wind Gonga.

Važno je napomenuti da zvuk i karakteristike svakog gonga mogu varirati ovisno o određenom umijeću i tehnikama korištenim u njegovoj izradi. Istraživanje različitih vrsta gonga i njihovih jedinstvenih svojstava može biti fascinantan put za glazbenike, iscjelitelje zvukom i slično.

button-newsletter-blog2hr

Svaki od ovih gongova predstavlja jedinstvenu kulturnu baštinu i nudi osebujno zvučno iskustvo. Bilo da se radi o veličanstvenoj snazi Feng gonga, očaravajućim melodijama Gamelan gonga ili mirnim vibracijama tibetanske pjevajuće zdjele, ovi su instrumenti stoljećima osvajali ljude svojim dubokim zvučnim kvalitetama i duhovnim značenjem.

meinl gong

Kako svirati gong

Sviranje gonga zahtijeva pravilno držanje, tehniku i razumijevanje kako proizvesti željeni zvuk i rezonanciju.

 1. Postavka gong:

  • Odaberite prikladan prostor u kojem zvuk može u potpunosti rezonirati i odjekivati.
  • Provjerite je li gong sigurno obješen ili postavljen na čvrsto postolje kako bi se mogao slobodno njihati.
 2. Položaj i mjesto:

  • Stanite uspravno, stopala u širini ramena i opušteno.
  • Stanite malo sa strane gonga, okrenuti prema njemu na ugodnoj udaljenosti.
 3. Držanje čekića:

  • Uhvatite čekić opuštenim stiskom tako da se može slobodno kretati u vašoj ruci.
  • Eksperimentirajte s različitim čekićima kako biste pronašli onaj koji proizvodi zvuk i ton koji želite.
 4. Tehnika udaranja:

  • Pristupite gongu s namjerom i fokusom.
  • Upotrijebite čekić da udarite po površini gonga, ciljajući na točku blizu središta.
  • Eksperimentirajte sa snagom i kutom udarca kako biste stvorili različite tonove i glasnoće.
 5. Zadržavanje zvuka:

  • Nakon udarca u gong, pustite da se zvuk potpuno razvije i odjekne.
  • Promatrajte trajanje zvuka i pažljivo slušajte njegove nijanse.
 6. Pomicanje gonga:

  • Za izradu koristite kružne pokrete čekićem po površini gonga.
  • Postupno povećavajte brzinu i pritisak kako biste stvorili kontinuirani zvuk koji se razvija.
 7. Slušanje i odgovaranje:

  • Obratite pozornost na zvuk gonga, njegove vibracije i energiju koju stvara u prostoru.
  • Prilagodite svoju tehniku i stil sviranja na temelju željenog učinka i odziva gonga.

Zapamtite da je sviranje gonga oblik umjetnosti koji zahtijeva vježbu, osjetljivost i duboku povezanost s instrumentom. Istražite različite tehnike, eksperimentirajte s upečatljivim položajima i dopustite svojoj intuiciji da vas vodi za stvaranje zadivljujućih i transformativnih zvukova.

Trustpilot