Kako očistiti i dezinficirati pomagala za vježbanje

Za vas smo pripremili sveobuhvatan postupak i informacije o njezi pomagala za jogu koje možete pronaći u našoj e-trgovini. Stalo nam je da znate najbolji način o tome kako se pobrinuti o pomagalima kako bi vam služili što je duže moguće.

Za brže pretraživanje preporučujemo kliknuti na temu u sadržaju.

SADRŽAJ:

Čišćenje prema vrsti

 DODACI

Upute i mjere opreza kako bi se osigurala sigurnost i čistoća 

Nema sumnje da je COVID-19 promijenio način na koji živimo i vježbamo. Kao odgovor na povećanu zabrinutost zbog higijene prostirki i opreme, donosimo savjete kako pravilno dezinficirati prostirku i opremu za jogu.

Koliko god je to moguće, ne biste trebali dijeliti prostirku za jogu ili pomagala ni s kim i trebali biste u studio ponijeti svoju osobnu opremu - prostirku, ručnike, trake i blokove.

Ako koristite vlastitu prostirku kod kuće, nastavite s uobičajenom rutinom čišćenja. Tek kada dođete u javne studije, preporučujemo vam dublje čišćenje ekološki prihvatljivim/botaničkim dezinficijensom.

Ako iznajmljujete studijske prostirke, preporučujemo korištenje jastučića ili ručnika za jogu za dodatni zaštitni sloj.

Pozivamo koji imaju Covid-19 da obavijeste svoj studio ako ste sudjelovali u satima u posljednjih 14 dana kako bi studio mogao poduzeti odgovarajuće mjere za dezinfekciju prostora i informiranje zajednice. 

Upoznajte vrste površine joga prostirki:

Razumijevanje različitih materijala je važno, jer su za njihovo duboko čišćenje potrebne različite metode.

POVRŠINA PROSTIRKE: eco PVC, PVC

Ove prostirke izrađene su od materijala sa zatvorenim stanicama, što znači da se ništa ne može apsorbirati u prostirku i može se svaki put temeljito očistiti na površini.

Prostirke: Manduka PRO - PRO, PROlite, PRO Travel, Bodhi Rishikesh, Kailash, Asana ...

POVRŠINA PROSTIRKI: Prirodni kaučuk

Ove prostirke su izrađene od prirodnog kaučuka, također od materijala sa zatvorenim stanicama. Ove prostirke se također mogu lako očistiti i dezinficirati, ali ih je potrebno pravilno osušiti.

Prostirke: Manduka eKO, eKO Lite, eKO Superlite, Bodhi Ecopro,

POVRŠINA PROSTIRKI: PU + Microfiber

Ove prostirke izrađene su od PU i gumene konstrukcije s otvorenim ćelijama. Njihov je cilj apsorbirati vlagu i osigurati maksimalno prianjanje kada se namoče, tako da temeljito čišćenje ovih jastučića zahtijeva najveću pažnju i brigu, jer je ovaj materijal vrlo upijajući.

Prostirke: Manudka Manduka GRP a GRP Lite, Liforme, YogaDesignLab Infinity, Bodhi Phoenix

POVRŠINA PROSTIRKI: TPE

Ove prostirke izrađene su od TPE materijala sa zatvorenim ćelijama, što znači da se ništa ne može apsorbirati u prostirku i  svaki put se može temeljito očistiti na površini.

Prostirke: Manduka X, Begin & Welcome Mats, Lotus Pro a pod.

Proizvodi i preporučeni postupci čišćenja proizvođača:

Za brzu dezinfekciju:

Preporučujemo upotrebu botaničkih antibakterijskih dezinficijensa - bolje za vašu prostirku, planet i zdravlje. Potražite certificirane organske proizvode. U Flexityju ćete pronaći niz sredstava za čišćenje prostirki.

Pri svih vrstama sredstava za čišćenje ključno je vrijeme na prostirci i temeljno ispiranje. Sredstvo za čišćenje mora ostati na prostirci oko 5 minuta da bi djelovalo, a zatim ga morate temeljito isprati kako biste uklonili što više prljavštine, jer se može pojaviti iritacija kože i/ili poteškoće s disanjem. Pažljivo slijedite sve upute na pakiranju sredstva za čišćenje.

Upute za čišćenje prostirke prema vrsti:

Liforme + sve PU prostirke:

Želimo da možete koristiti svoju prostirku što je duže moguće. Dakle, evo načina da se pobrinete za to.

Prije uporabe:

Prostirku obrišite vlažnom krpom kako biste uklonili ostatke iz postupka laserskog rezanja.

Pokušajte izbjegavati vježbanje na prostirci sa svježe nanesenim masnim kremama ili uljem za masažu itd.

1. Ispravno čišćenje

Koristite malu kap sapuna vrlo razrijeđenu s puno vode. Nježno obrišite prostirku neabrazivnom spužvom koja je vlažna, ali nije potpuno mokra. Preporučujemo da jastučić čistite na otprilike svakih 5-10 upotreba. Ako redovito vježbate u znojnim uvjetima, možda ćete htjeti češće čistiti prostirku. Zapamtite, međutim, da iako su naši liformni materijali prilagođeni planetu izuzetno otporni na vježbe joge, prekomjerno čišćenje ili uporaba abrazivnih sredstava brže troši joga prostirku. Ne preporučujemo upotrebu kemijskih sprejeva za čišćenje prostirke ili sprejeva za eterično ulje, jer bi potencijalno mogli oštetiti prostirke.

2. Pustite da se osuši

Nakon bilo koje vježbe, osobito znojne, i nakon čišćenja, pustite da se prostirka potpuno osuši prije nego što je zamotate. Ideš li ravno kući sa lekcije joge? Nema problema, prostirku samo zamotajte, odnesite kući i čim dobijete priliku, osušite.

3. Izbjegavajte dug boravak na suncu

Vaša prostirka je, što je važno, biorazgradiva i stoga je dugotrajno izlaganje suncu može brže razgraditi. Ali ne brinite, naše prostirke nisu vampiri i oni su u redu s povremenim sunčevim svjetlom, tako da ne morate brinuti o tome.

4. Pohrana

Vaša prostirka je dizajnirana tako da se nakon korištenja urola površinskom stranom (obojena strana s uzorkom poravnanja) s vanjske strane. Važno je zamotati je ovim načinom kako bi ste bili sigurni da će vaša prostirka biti lijepa i ravna za svako naredno vježbanje.

5. Korištenje prostirke

Zbog upijajućih (i higijenskih) materijala koji se koriste, prirodna ulja vaše kože s vremenom mogu označiti ili obojiti površinu tepiha. Pokušajte izbjeći vježbanje na prostirci, na primjer, sa svježe nanesenim masnim kremama ili uljem za masažu, jer mogu uzrokovati mrlje. Dobra vijest je da ove vrste marki često blijede tijekom vremena ili nakon čišćenja. 

Članak na engleskom jeziku od Liforme: https://eu.liforme.com/pages/how-to-look-after-your-liforme-mat

PVC, eko PVC, TPE i ostale prostirke  za početnike

Stavite prostirku na ravnu površinu.

Pomiješajte oko 4 šalice tople vode (vrela voda može oštetiti prostirku) i nekoliko kapi blagog deterdženta.

Umočite krpu u sapunicu, a zatim temeljito operite jastučić od vrha do dna.

Obavezno obrišite jastučić s dovoljno čiste tople vode kako biste uklonili ostatke sapuna.

Obrišite prostirku čistim, suhim ručnikom.

Ponovite s donje strane.

Ostavite da se potpuno osuši na zraku. Ne pohranjujte prostirku dok nije potpuno suha.

Manduka GRP prostirke:

Umočite prostirku u kadu napunjenu plitkim slojem tople vode (ne vruće) Dodajte oko 1 žličicu blagog deterdženta.

Ostavite prostirku da se namače 5 minuta, a zatim je lagano izribajte mekom krpom.

Ponovite sa donje strane.

Obavezno temeljito isperite prostirku čistom toplom vodom kako biste uklonili ostatke sapuna. To je vrlo važno jer su te prostirke super upijajuće i mogu ostaviti sapun u sebi.

Obrišite prostirku s obje strane suhim ručnikom.

Ostavite da se prostirka osuši na zraku 24-48 sati (ili do potpunog sušenja) prije ponovnog premotavanja prostirke. Nemojte motati ili pohranjivati prostirku dok je još vlažna.

Podloške namijenjene upijanju vlage (serija GRP) nikada se ne smiju tretirati dezinficijensom, jer se tekućina apsorbira u prostirku i zatim se ne može temeljito očistiti.

Microfiber prostirke:

Nakon vježbanja:

Prije zamatanja ostavite prostirku da se potpuno osuši.

Upute za čišćenje:

Ovisno o vrsti treninga, koliko se znojite i osobnim preferencijama, preporučujemo pranje Combo mat prostirke svakih 1-3 uporabe. Ako odlučite ne oprati prostirku, ponovno je objesite nakon vježbanja kako biste je osušili.

Iako su microfiber prostirke prilagođene perilici rublja, preporučujemo da ih ručno operete mokrom krpicom i deterdžentom ako je moguće. To smanjuje trošenje prostirke i štedi vodu.

Ako se odlučite za perilicu rublja, pokušajte pronaći program bez previše cijeđenja, što bi moglo izrezati / oštetiti vašu prostirku. Dovoljno je oprati na nježnom programu, koristeći hladnu vodu. Koristite blagi deterdžent (bez omekšivača ili izbjeljivača).

Objesite na sušenje (ne stavljajte u sušilicu). Da biste ubrzali sušenje, zamotajte prostirku u ručnik i istisnite višak vode. Zaštitite od izravnog sunčevog svjetla.

 

Prostirke od plute:

Nakon vježbanja:

Uvijek pustite da se prostirka potpuno osuši, polegnutu ravno ili obješenu. 

Upute za pranje:

Pluta je antimikrobna, pa je potrebno manje čišćenja. Ako je potrebno, očistite prirodnim sapunom i vodom. Ako se na prostirci pojavi mrlja, lako je možete ukloniti.

 

Česta pitanja o čišćenju prostirke:

Koliko često trebam čistiti prostirku?

Svaki put kada koristite prostirku, vaše tijelo opušta kožu i znoji se na površini. Tijekom vremena, ovi materijali prouzrokuju rast bakterija (što uzrokuje miris). Preporučujemo upotrebu osvježivača prostirki Manduka/Jade/Bodhi nakon svake vježbe, što pomaže smanjiti stvaranje mrlja i mirisa. Barem jednom tjedno, prema uputama, trebali biste očistiti prostirku, koristiti više otopine i ribati uobičajena područja dodirne točke.

Koliko često trebam dezinficirati prostirku?

Općenito govoreći, svoju opremu za jogu želite dezinficirati samo kada osjetite da je izložena klicama. Ako vježbate kod kuće i nitko u vašem domu nije bolestan, zaista ne morate često dezinficirati svoju opremu.

S obzirom na trenutno asimptomatsko širenje COVID-19, dezinfekcija jednom tjedno vjerojatno je dobra ideja. Ako se vraćate u studio, trebali biste dezinficirati prostirku (sprijeda i straga) i pribor nakon svakog sata.

Mogu li očistiti prostirku za jogu dezinfekcijskim maramicama?

Korištenje ovih proizvoda na prostirci za jogu vjerojatno nije najbolje rješenje za prostirku, vaše zdravlje i okoliš. Da bi dezinficijens bio učinkovit, cijela površina mora biti vidljivo vlažna neko vrijeme (u slučaju konvencionalnog dezinficijensa to je 4-5 minuta). To je teško postići malom maramicom na velikom području, kao što je prostirka za jogu, jer proizvodi na maramici vrlo brzo isparavaju.

Također, morate isprati prostirku i obrisati je suhim ručnikom kako biste uklonili što je više moguće proizvoda. Mnogi ljudi imaju blage do teške alergijske reakcije nakon dugotrajnog kontakta s kemijskim dezinficijensima. Uvijek radije koristite botanički dezinficijens.

Mogu li koristiti izbjeljivač na prostirci?

Ne preporučujemo izbjeljivač. Ovo je jedan od najoštrijih sredstava za čišćenje i za prostirku i za korisnika. Samo ako je potrebno, preporučili bismo minimalnu uporabu prirodnih botaničkih dezinficijensa, pridržavanje svih uputa za uporabu i naknadno temeljito ispiranje jastučića. Izbjegavajte proizvode na bazi otapala ili agresivne kemikalije jer bi to razgradilo prostirku.

Mogu li oprati prostirku u perilici rublja?

Ne. Najučinkovitije čišćenje koje možete pružiti svojoj prostirci je ručno pomoću meke krpe s prikladnom otopinom za čišćenje. Perilica rublja može oštetiti vašu prostirku i uzrokovati brzo starenje.

Kako čistiti pomagala

Dok se jastučnice - kao i trake - mogu oprati u perilici rublja, najlakši način dezinfekcije ostalih uređaja (posebno blokova) je korištenje gornjeg postupka u odjeljku "brza dezinfekcija".

Joga ručnici

Prije uporabe:

Pranje u perilici i sušenje u sušilici treba svesti na minimun. Tako će ručnik bolje ležati na prostirci. Ručnik možete peglati. Ručnik Power Grip nemojte peglati - pogotovo ne antiklizne kuglice.

Nakon korištenja:

Za ručnike i odjeću slijedite uobičajene upute za pranje. Nije potrebno prati na višoj temperaturi, jer djelovanje deterdženata ubija virus. Preporučujemo pranje odmah nakon povratka s treninga.

Uvijek ostavite da se potpuno osuši na zraku prije sklapanja.

Upute za pranje:

Operite u perilici rublja hladnom vodom na nježnom programu. Blagi deterdžent, bez omekšivača (omekšivači) ili izbjeljivača. Sušenje u sušilici na umjerenom stupnju.

Torbe za prostirke

Očistite prljavštinu vlažnom krpom i sapunom. Ostavite da se potpuno osuši na zraku.

Plutani kotači

 Obrišite kotač krpom navlaženom sapunom i ostavite da se osuši na zraku. Ne čistite kotač abrazivno, inače bi uzorak mogao biti oštećen.

PU kotači

Prije uporabe:

Obrišite kotač vlažnom krpom kako biste uklonili ostatke iz procesa laserskog rezanja.

Upute za čišćenje:

Obrišite znoj vlažnom krpom i sapunom. Osušite na zraku.

Joga remeni:

Ručno pranje blagim deterdžentom i sušenje na zraku.

Fit lopte:

Obrišite znoj vlažnom krpom i sapunom. Zatim obrišite čistom vlažnom krpom. Osušite na zraku.

Blokovi od pjene:

Obrišite znoj vlažnom krpom i sapunom. Osušite na zraku.

Blokovi od plute:

Pluta je antimikrobna, pa je potrebno manje čišćenja. Ako je potrebno, očistite prirodnim sapunom i vodom. Ako je na vašem bloku ostala mrlja, lako je možete očistiti. Pluta se vrlo brzo suši.

Boce:

Preporučujemo ručno pranje i korištenje žičane četke za čišćenje unutrašnjosti i ruba poklopca po potrebi. Osušite na zraku.

Boce nisu sigurne za pranje u perilici posuđa, niti se mogu stavljati u mikrovalnu pećnicu.

Kako očistitit bakreni predmet, šalicu ili bocu.

Preporučuje se redovito ispiranje bakrene šalice toplom vodom. Za temeljito čišćenje možete je očistiti i toplom vodom i kapljicom tekućeg sapuna, a zatim dobro isprati. Bakar oksidira tijekom vremena, što može dovesti do promjene boje iznutra i izvana. To je potpuno prirodan proces i moguća patina nije štetna za zdravlje niti negativno utječe na kvalitetu pitke vode. Međutim, ako vam smeta, dovoljno je staviti prstohvat soli, malo praška za pecivo ili malu količinu octa na komad limuna i blago utrljati bakreni proizvod preko površine. Smjesa prirodno uklanja patinu i vaša šalica ili boca ponovno će zasjati. Zatim jednostavno isperite čistom vodom i dobro osušite. Alternativno, bakrenu šalicu možete tretirati i bakrenim lakom, ali samo izvana.


*Bilješka:

Za piće koristite samo čistu, ne gaziranu i hladnu vodu. Ne čistite u perilici posuđa! Bakar je vrlo mekan materijal i ne smije se transportirati tvrdim predmetima, inače se može oštetiti ili ogrebati.

Električni difuzor

Električni difuzori popularan su način uživanja u blagodatima aromaterapije kod kuće ili u uredu. Djeluju difuziranjem eteričnih ulja u zrak, što može imati niz terapijskih učinaka ovisno o vrsti ulja koje se koristi. Ako imate električni difuzor, važno je pravilno se brinuti za njega kako biste osigurali učinkovito i sigurno funkcioniranje. 

Redovito čišćenje: Eterična ulja mogu se akumulirati unutar difuzora tijekom vremena, što može utjecati na njegove performanse i potencijalno oštetiti unutarnje komponente. Da biste očistili difuzor, napunite ga vodom i dodajte nekoliko kapi bijelog octa. Uključite ga i pustite da radi nekoliko minuta kako bi otopina mogla očistiti unutrašnjost. Zatim uklonite vodu i obrišite unutrašnjost difuzora mekom krpom.

Koristite čistu vodu: Korištenje vode iz slavine ili vode koja je dugo ležala može uzrokovati nakupljanje minerala unutar difuzora, što može začepiti raspršivač i spriječiti njegov pravilan rad. Koristite svježu, čistu vodu svaki put kada napunite difuzor.

Koristite preporučenu količinu ulja: Dodavanje previše ulja difuzoru može preplaviti zrak mirisima i potencijalno izazvati iritaciju. Koristite preporučenu količinu ulja prema uputama za difuzor, što je obično nekoliko kapi po uporabi.

Ispravno pohranite difuzor: Kada se ne koristi, difuzor čuvajte na hladnom i suhom mjestu, daleko od izravnog sunčevog svjetla i izvora topline. To može spriječiti oštećenje unutarnjih komponenti i produljiti vijek trajanja difuzora.

Koristite samo visokokvalitetna ulja: Korištenje nekvalitetnih ulja može oštetiti difuzor i potencijalno uzrokovati zdravstvene probleme. Potražite visokokvalitetna, čista eterična ulja renomiranih marki kako biste bili sigurni da dobivate sve terapijske prednosti ulja.

Slijedeći ove savjete, možete se pobrinuti za svoj električni difuzor i osigurati da on i dalje funkcionira učinkovito i sigurno.

Ukoliko imate pitanja vezana uz proizvode, stojimo Vam na raspolaganju na info@flexity.hr.

Trustpilot