Kakve učinke na vaše tijelo imaju tibetanske pjevajuće zdjele?

tibetské spievajúce misy

Tibetanske zdjele poznate su po svom ljekovitom djelovanju kao drevni oblik regeneracije. Prve zdjele dolaze s Dalekog istoka, gdje su napravljene još prije 6000 godina od legure raznih metala. Izvorno su ih koristili tibetanski šamani, a kasnije lame u Tibetu, Nepalu i Indiji.

Skladan zvuk tibetanskih zdjela izaziva duboko opuštanje obje moždane hemisfere. Redovita zvučna terapija potiče ublažavanje stresa. Emocije su vam mirnije, a um jasniji. Zato su se s vremenom zdjele za pjevanje probile od Himalaja do domova, centara za liječenje i studija za jogu.

IZNIMNE ZNAČAJKE TIBETANSKIH ZDJELA

Danas znamo 2 vrste pjevajućih zdjela:


Tradicionalne tibetanske zdjele kovane su legurama koje su nekada sadržavale pet do sedam plemenitih metala koji su povezani s planetima naše galaksije: olovo (Saturn), kositar (Jupiter), željezo (Mars), bakar (Venera), živa (Merkur), srebro (Mjesec) i zlato (Sunce). Veličina zdjele i omjer metala utječu na ton, vibracije i kvalitetu zvuka koji proizvodi zdjela. Zdjele se razlikuju po obliku i izgledu, jer se koriste za zvučnu terapiju na različite načine i s različitim dodacima.

 • Eksperimenti, analize i istraživanja potvrdili su pojavu jasno prepoznatljivih valova koji su povezani s različitim stanjima svijesti.
  Ljudski mozak u normalnom stanju proizvodi beta valove. Alfa valovi javljaju se u stanjima meditacije i mirne svijesti. Za stanje sna karakteristični su theta valovi, a delta valovi prisutni su tijekom dubokog sna.
  Snimajući valove koje proizvode pjevajuće zdjele, znanstvenici su otkrili valne obrasce koji su bili isti kao alfa valovi koje je proizveo naš mozak. Ovi valovi daju osjećaj dubokog opuštanja. 

 • Tibetanske pjevajuće zdjele bogate su frekvencijama i stvaraju čarobne efekte, jer istovremeno zvuče različiti tonovi. Prilikom ispitivanja nota pjevajućih zdjela nalazimo 3 do 4 glavne note koje zvuče zajedno, plus različiti harmonijski tonovi (prizvuci). Da bismo aktivirali zvuk zdjele, možemo koristiti razne štapiće, na primjer, drvene štapiće obložene na jednom kraju velurom ili filcnim štapićima s dužom ručkom. Razlika u štapićima i način na koji se zdjela unosi u vibracije stvaraju specifične zvučne efekte. Možemo napraviti pojedinačne poteze na vrhu zdjele, kao i zaokružiti štap oko vanjske strane posude kako bismo napravili koherentan zvuk. Stoga ih neki nazivaju zdjelama za meditaciju. Pročitajte naš članak: Osnove kako koristiti tibatanske zdjele - tehnike za početnike.

  VIDEOZAPIS FREKVENCIJE • Tibetanske zdjele za čarobni su instrumenti s umirujućim zvukom koji mogu pratiti molitve, rituale, ceremonije, meditacije i opuštanje. Jedinstveni zvuk pomaže ući u stanja koja doprinose meditativnoj svijesti, smirivanju živčanog sustava i dubokom odmoru za tijelo i um.

 • Svojim vibracijama zvuk može pomoći u poboljšanju emocionalne napetosti. Problemi s niskim samopoštovanjem, brigom, strahom, ljutnjom, anksioznošću ili depresijom dugoročno mogu biti vrlo štetni za našu psihološku i fizičku dobrobit. Tretman koristi zvuk, koji je nesumnjivo jedan od najmoćnijih medija, zbog svoje sposobnosti da ljudski duh dovede u različita stanja svijesti.

 

Kristalne pjevajuće zdjele izrađene su od kvarca visoke čistoće, koji pruža izuzetno dugotrajan odjek i visokokvalitetnu mat završnu obradu. Pjevajuće zdjele svojim zvukom i dizajnom stvaraju ugodnu auru, idealnu za terapijske sesije i soundhealing.

KAKO ZDJELE UTJEČU NA 3 LJUDSKE RAZINE - ZVUČNA TERAPIJA

Na razini tijela, tijekom zvučne terapije, uključuju se taktilni mehanizmi – baroreceptori. Drhtanje zvučnih valova koji se šire udisanjem udara u kožu osobe, stvarajući odjek. Prolazi dalje kroz tijelo i rezonira s drugim stanicama. Zvuk djeluje na vodu u organizmu. Aktivira se cirkulacija krvi i limfe. To je jedan od ključnih aspekata metode.

Fizički učinak

Vibracije doprinose dubokom opuštanju i regeneraciji mišića. Oslobađaju od napetosti i bolova u zglobovima, glavi, kralježnici, ramenima, rješavaju migrene i poboljšavaju cirkulaciju krvi. Zdjele imaju pozitivan učinak na funkcioniranje probavnog sustava. Uz redovitu zvučnu terapiju, rezultati dolaze u obliku boljeg protoka energije i poboljšanja imunološkog sustava.

Mentalni i emocionalni učinak

Ako tražite način da smirite i opustite um, tibetanske zdjele pomoći će vam kod mentalne napetosti i emocionalnih blokada. Poboljšajte svoju koncentraciju i uzmite više snage i energije koja će ojačati vaše samopoštovanje, a istovremeno povećati vaš kreativni i produktivni potencijal. Dugotrajna mentalna i emocionalna bol može imati negativne posljedice za tijelo. Zahvaljujući skladnom zvuku tibetanskih zdjela, možete djelovati na bol i ublažiti je.

Duhovni učinak

Snaga frekvencije na neki način može pozitivno utjecati na percepciju sebe, kada osjećate radost, mir i spokoj. Oslobađanje unutarnje napetosti i smirivanje uma donijet će bolju ravnotežu i sklad vašem životu. Korištenje tibetanskih zdjela za meditaciju pomaže u pročišćavanju čakri, a također i na putu do viših vibracija.

Trebate li savjet prilikom odabira tibetanske zdjele? Pogledajte Savjetnik za odabir ljekovitih glazbenih instrumenata za korisne savjete i videozapise.

Vibroakustična kontaktna masaža rezonantnim tibetanskim zdjelama

 • Pruža duboku masažu kože, mekih tkiva, kostiju, unutarnjih organa, zglobnih struktura.
 • Pruža duboko opuštanje mišića, oslobađa kroničnih grčeva mišića, ima izražen analgetski učinak kod grčeva, bolova u zglobovima ili bolova u kralježnici, neuralgije
 • kroz refleksne zone unutarnjih organa regenerira oslabljene funkcije tih organa i sustava
 • Obnavlja i normalizira protok krvi i limfe u tkivima, potiče čišćenje sluznice dišnih puteva, pluća i bronha, pomaže u smanjenju oticanja mekog tkiva i aktivno ih detoksicira od metabolita
 • Poboljšava peristaltiku crijeva u stagnaciji
 • Ublažava glavobolje, poboljšava cirkulaciju moždane krvi
 • Kontaktna vibroakutička masaža pomaže u smanjenju anksioznosti, potiče mentalno opuštanje, opuštanje živčane napetosti, širenje svijesti i dovodi do početka prirodnih mehanizama samoizlječenja.

PREPORUKA ZA ZVUČNU TERAPIJU TIBETANSKIM ZDJELAMA

 • U slučaju preopterećenja bilo koje prirode
 • Nesanica, problemi s koncentracijom
 • Glavobolja, migrene, poremećaj živčanog sustava, depresija
 • Metabolički poremećaji
 • Problemi s mišićno-koštanim sustavom, kralježnicom, zglobovima, mišićnim sustavom
 • Povišeni krvni tlak
Trustpilot