Kako Gravid joga pomaže u pripremi za porod?

Buduće majke često traže načine da se prepuste tjelovježbi tijekom trudnoće. Danas je gravidna joga jedan od najpopularnijih oblika tjelesne aktivnosti koji trudnicama donosi puno više koristi od pukog održavanja forme. Prenatalna joga često se naziva jednim od ključeva sretne i zdrave trudnoće. Nije ni čudo, donosi puno dobrih stvari u život budućih majki. Cilj gravidne joge nije samo vježba, već se pokušava produbiti svjesno iskustvo trudnoće, skrenuti pozornost na unutrašnjost žene i dopustiti sebi da više zaroni u dubinu svoje ženstvenosti.

Učinkovita priprema za porod - vježbe za trudnice

Ako ste jedna od budućih majki i razmišljate kako se prepustiti opuštanju i ugodnom razgibavanju tijela, joga za trudnice jedno je od najidealnijih rješenja za koje se možete odlučiti. Fizička kondicija, pokreti mišića, kralježnice ili zglobova, istezanje, odmor ili opuštanje... ključne dobrobiti trudničke joge mnogima su dobro poznate, ali ono što možda niste znali jest da prakticiranje joge tijekom trudnoće može pomoći u pripremi za porod i doprinose općem zdravlju beba.

Prenatalna joga se naravno razlikuje od drugih vrsta joge. Vježbe za trudnice posebno su prilagođene razdoblju trudnoće. Ova vrsta joge uzima u obzir postupno mijenjanje tijela trudnice, na temelju čega se vježbe posebno prilagođavaju svakom tromjesečju trudnoće.

Uz pomoć gravidne joge žene pronalaze zdrave i sigurne alternative za istezanje mišića i jačanje tijela. Zahvaljujući prenatalnoj jogi žene uče kako svjesno raditi i opuštati područja mišića dna zdjelice i kukova te trbušne jezgre, što je vrlo dobra priprema za nadolazeći porod.

Katka Jurenková, osnivačica Harmony-Mame, posvećena je pripremanju budućih majki za ovo novo, zahtjevno i ujedno čudesno razdoblje života. Bavi se trudničkom jogom, organizira tečajeve "Hypnobirthing" te djeluje kao doula. Svoje praktično iskustvo Katka opisuje na sljedeći način:

"Na satovima joge za trudnice često naiđem na to da žene pate od bolne kralježnice i slabog dna zdjelice. Često su to razlozi koji buduću majku doslovno tjeraju na vježbanje. S moje strane, nema potrebe vježbanje trudničke joge odgoditi za kasnije, no dobro je posvetiti se od početka drugog tromjesečja. Naravno, dobro je nastaviti s vježbama do samog poroda."

joga za trudnice

 

Prenatalna joga gradi povjerenje u vlastito tijelo

Satovi joge za trudnice daju trudnicama priliku da izgrade samopouzdanje u opuštanju vlastitog tijela. Upravo je to iznimno važno tijekom cijelog poroda. U situacijama kada osjećamo strah, ljudsko tijelo ima tendenciju stezanja i " zatvaranja ".

Dolazi do cikličke situacije koja se može opisati nizom "strah - napetost - bol". U projekciji na situaciju rođenja, opuštanje i koncentracija na sadašnjost mogu biti sabotirani. Zahvaljujući tehnikama disanja i njihovoj povezanosti sa svjesnim doživljajem sadašnjeg trenutka, koje buduće mame uče na satovima prenatalne joge, moguće je znatno pridonijeti opuštenijem i manje napetom porodu.

Potvrda za povjerenje:

" Blagoslivljam ovaj trenutak. Vjerujem sebi. Očekujem samo najbolje " (Havajska narodna mudrost)

Tijekom prvih mjeseci trudnoće mnoge se žene ne mogu odmoriti od uobičajenih svakodnevnih životnih obaveza. U užurbanosti običnih trenutaka ponekad je vrlo teško smiriti se i uroniti dublje u samo svoje mirno središte. Zahvaljujući opuštanju i smirenju tijekom satova joge u trudnoći, buduće mame imaju izvrsnu priliku podržati povezanost s bebom i dublje se uklopiti u zajedničku vezu koja ih povezuje.

Možemo svjesno tražiti aktivnosti koje nam pomažu osloboditi hormone sreće i unijeti ih u našu prenatalnu pripremu:

 • svjesno, mirno disanje
 • pozitivne ideje
 • meditacija
 • fizičko opuštanje, joga za trudnice
 • autohipnoza
 • ljubaznu brigu za svoje tijelo
 • slobodni ples
 • smijeh
 • pronalaženje radosti u malim stvarima
 • očekujući najbolje
 • čitanje poticajne literature o porodu
 • njegovanje pozitivnog stava prema porodu

Ne možemo se usredotočiti na slobodu od boli, već na slobodu od straha.

DEMO SAT GRAVID YOGE - OD HARMONY-MAMA

Pomoć kod mučnine i nesanice

Zahvaljujući istezanju i toniranju tijela tijekom joge za trudnice, možete osjetiti olakšanje od mnogih poteškoća koje prate trudnoću. Redovito prakticiranje joge tijekom trudnoće pomaže kod problema s bolovima u donjem dijelu leđa, mučninama, glavoboljama, nesanicom ili, primjerice, kod sindroma karpalnog tunela. Gravid joga omogućuje cirkulaciju krvi u cijelom tijelu na zdrav i učinkovit način.

Velika prednost za buduće majke je aktivacija mišića dna zdjelice (poznato i iz Kegelovih vježbi). Trebate naučiti kako otvoriti zdjelicu, održavati je u zdravom stanju i znati koje mišiće kada angažirati. Cijenit ćete ga ne samo tijekom poroda, već i nakon poroda, kada mišići ponovno oslabe. Individualni položaji iz trudničke joge također su izvrstan alat za ublažavanje boli/pritiska/valova tijekom prvog poroda.

Jeste li znali da je studija Sveučilišta u Michiganu iz 2012. pokazala da joga svjesnosti, koja kombinira fizičke poze s praksama meditacije, može pružiti mjerljivo olakšanje od depresije koja može pratiti emocionalno putovanje trudnoće?

Druga dokaziva studija proizvela je rezultate koji potvrđuju da su žene koje su redovito prakticirale jogu tijekom trudnoće imale manju vjerojatnost da će prerano roditi ili roditi dijete s malom težinom.

 Još jedna velika dobrobit prenatalne joge? Stvaranje novih prijateljstava s drugim trudnicama. Nema boljeg osjećaja ako svoju trudnoću možete podijeliti s drugim ženama koje su u istom radosnom iščekivanju, muče ih isti problemi i spremne su savjetovati jedna drugu i biti tu jedna za drugu. Na kraju, joga za trudnice može se ocijeniti kao jedno veliko „DA“ za buduće mame.

 
UPOZORENJE

*Prije vježbanja uvijek preporučamo konzultacije s liječnikom i instruktorom joge za trudnice. U nekim zdravstvenim slučajevima, poput promjene položaja posteljice, bolova u donjem dijelu trbuha ili visokog krvnog tlaka, morate poštovati preporuke liječnika i pronaći blažu alternativu vježbama. Osim tjelesnog vježbanja, Gravid joga nudi i emocionalnu i mentalnu pripremu koja je sastavni dio cijelog putovanja.

Preporučamo da potražite certificiranog trenera joge za trudnice, a ne samo vježbanje kod kuće prema videima, jer neke vježbe utječu i na položaj bebe ili otvaranje zdjelice.

POTREBNI DODACI ZA GRAVID JOGU

Prikladna pomagala za prakticiranje joge za trudnice uključuju - podlogu za vježbanje, jastuk za meditaciju, jastučić, deku, fit loptu, trake za jogu ili eterična ulja (također preporučamo konzultirati ulja).

Kako odabrati odgovarajuće ulje prema temi:
Pura esenciálne oleje

 • STRAH: vanilija, lavanda, naranča
 • STRES: bergamot, tamjan, lavanda
 • SPAVANJE: lavanda, tamjan
 • ENERGIJA: limun
 • POMOĆ KOD "SUMIRANJA": jasmin, ruža
 • POGODNO ZA POROĐAJE: mandarina, bergamot, limun, limeta, lavanda, naranča

Trustpilot