7 joga pomagala za vježbanje za zdrava leđa

Zdrava leđa posljednjih su godina sve traženija tema. Srećom, u Slovačkoj imamo mnogo stručnjaka i certificiranih instruktora, koji nude lekcije specijalno usmjerene na zdravu kralježnicu.

Za pravilno držanje tijela je kralježnica jedan od osnovnih stupova, stoga trebamo posvetiti pozornost njenom stanju i redovitom vježbanju i opuštanju, kako bismo spriječili pojavu bolesti. Vježbanje joge kod kuće idealna je nadopuna profesionalnim lekcijama joge. Vrlo je važno od instruktora joge ispravno naučiti postupke i navike, koje se potom mogu prakticirati kod kuće.

Joga djeluje na svim razinama – od fizičke, preko mentalne, emocionalne i društvene pa sve do duhovne. Sve razine su međusobno povezane i jednako važne za nas. Bilo da posjećujete prestižni joga studio ili vježbate kod kuće. Važno je vježbati redovito, konstantno i ono najbitnije, pravilno. Idealno je pri tome koristiti pomagala, koja će vam pomoći da polako usavršavate svoje asane. Ništa ne ide brzo, za sve je potrebno vrijeme i strpljenje. Ulaganje u vlastita pomagala će se zasigurno isplatiti, ne samo iz higijenskih razloga. Imati odgovarajuću opremu za jogu pored sebe će vas neprestano motivirati i podsjećati da je vrijeme za izvođenje joga vježbi za kralježnicu.

Neke pozicije relativno je lako naučiti, a pri tome pružaju uistinu odlične rezultate. Stoga preporučujemo da s vremenom nabavite određena joga pomagala za kuću, s obzirom da će vam se ova investicija višestruko isplatiti.

U ovom članku predstavit ćemo najčešće korištena joga pomagala, za izvođenje vježbi za zdrava leđa.

1)   Joga blok za kralježnicu

joga blok chrbtica

Prvo i prilično važno pomagalo je joga blok ili cigla. Pronaći ćete ih na svakom satu joge. Blok pruža čvrstu potporu, a podizanjem jednog dijela tijela pomaže produljivati i opuštati kralježnicu. Zahvaljujući prirodnom djelovanju gravitacije, blok možemo koristiti za fokusiranje na pojedine dijelove kralježnice, kao i za rastezanje prsnog koša i ramena.

Najtraženiji materijal je prirodni pluto, ali blok od EVA pjene jednako je popularan, zahvaljujući svojoj maloj težini. Rjeđe je dostupan i joga blok izrađen od drveta. Idealno je posjedovati 2 komada, ali možete koristiti i 6 komada ili kombinaciju s joga bolsterom, za podupiranje različitih dijelova tijela.

2) Joga bolster 


joga bolster chrbat

Joga bolster ili valjak postaje sve popularnijim pomagalom među jogijima i ne-jogijima. Bolster pruža vrlo dobru potporu cijeloj dužini i širini kralježnice. Kao rezultat toga, možete raditi na ublažavanju napetosti u području kralježnice ili prsnog koša u većoj mjeri.

U usporedbi s blokom, na bolsteru je moguće izdržati duže vrijeme čime se produžuje i učinak položaja. Zahvaljujući većoj površini, tjelesna težina je bolje raspoređena te je moguće prilagoditi intenzitet vježbe. Punjeni su pirovim ljuskicama ili prirodnom vunom - kapok, koji se razlikuju uglavnom po težini i načinu na koji se prilagođavaju obliku tijela. Bolster je vrlo popularno pomagalo u restorativnoj jogi ili trudničkoj jogi.

3) Joga kotač

koleso-wheel-chrbat

Jedna od najnovijih prinova u obitelji pomagala za jogu je joga kotač, na engleskom jeziku Yoga Wheel. To je krug opremljen mekanom TPE pjenom ili plutom oko perimetra za veću udobnost pri korištenju. Može podnijeti težinu do 150 kg, tako da ne morate brinuti o nezgodama. Yoga Wheel će vam pomoći u mnogim položajima i savršeno će izmasirati kralježnicu i otvoriti prsni koš. Posljednjih godina sve je popularniji stil pod nazivom Wheel yoga, koji doprinosi kvalitetnom rastezanju i istovremenom jačanju cijelog tijela.

4) Joga remen

joga popruh

Tradicionalno pomagalo je remen ili traka za jogu. Klasična dužina remena je 250 cm do 300 cm. Zahvaljujući kopči možete koristiti različite duljine za pojedinačne vježbe te na taj način lako dosegnuti svaku poziciju. Remen možete koristiti za fiksiranje, stabilizaciju ili privlačenje prilikom izvođenja vježbi za kralježnicu. Remen se može vrlo dobro iskoristiti u kombinaciji s bolsterima i blokovima, kada je potrebno postaviti se u određeni položaj i ostati u istom položaju duže vrijeme, kako biste se mogli usredotočiti isključivo na disanje i opuštanje.


5) Roller

masazny roller valec

Roller ili masažni valjak je izvrsno regenerativno pomagalo za vježbanje fascijalne joge, ali i kod kuće nakon sporta ili napornih fizičkih napora. Fascija je tanko tkivo, koje povezuje naše mišiće. Fascije drže naše tijelo na okupu, odgovorne su za oblik unutarnjih organa, njihov položaj, povezanost ili funkciju, štite ih i sprječavaju širenje infekcija.

Ako dođe do puknuća fascije, ukočit će se i zalijepiti. Roller je stoga vrlo učinkovit način za masažu ukočenih fascija, mišića i ublažavanje posljedica napornog vježbanja ili ozljede. Ovo „valjkanje“ tijela oslobađa bolne čvorove, stimulira protok krvi i pomaže u obnavljanju oštećenog mišićnog tkiva.


6) Akupresurna prostirka za leđa

akupresurna podlozka chrbat

Akupresurna prostirka idealno je kućno pomagalo za regeneraciju, ublažavanje posljedica stresa i cjelokupno dubinsko opuštanje tijela. Veliki broj točaka istovremeno stimulira akupresurne točke na tijelu, što dovodi do prokrvljavanja kože, bolje cirkulacije krvi, krvožilnog sustava, a time i dotoka nove energije.

Masažna prostirka, poznata i kao iplikator (ruskog porijekla), utječe na cjelokupno zdravlje. Osim ležanja na leđima, možete ga koristiti i prilikom sjedenja, bosonogog hodanja, kao i za stimulaciju meridijana na dlanovima ili drugim dijelovima tijela. Ležanje na prostirci prije odlaska u krevet idealan je večernji ritual za poboljšanje kvalitete sna, koji će zasigurno postati omiljen u cijelom kućanstvu.

7) FeetUp

feetup-zdrava chrbtica

Potporna stolica tvrtke FeetUp patentirani je njemački izum izrađen od kvalitetnih materijala i kvalitetne završne obrade. FeetUp stolica će vam pomoći da s lakoćom i potporom izvodite nagibe i inverzije.

Zahvaljujući svojoj stabilnosti, FeetUp je popularno pomagalo za zahtjevnije položaje pri nagibima, koji zahtijevaju čvrsto tijelo i motoričke vještine. Također je vrlo korisna i za početnike koji trebaju sigurnost i stabilnost. Uz FeetUp možete provesti vrijeme učeći položaje kao što su most, škorpion ili stoj na glavi. Zahvaljujući svojoj visini, uz FeetUp stolicu možete trenirati sve položaje, bilo u sjedećem položaju, na leđima ili u pretklonu naprijed.

Sva joga pomagala za izvođenje vježbi za kralježnicu možete pronaći u yoga shopu flexity.sk

POMOCKY-BANNER-HR

 

Trustpilot