Što je joga terapija i kako se razlikuje od vježbanja joge?

U posljednje vrijeme u ponudi studija joge sve se više pojavljuje pojam joga terapija. Mnogi posjetitelji nemaju pojma što ih čeka na takvim satovima. Pojam yoga terapija dolazi od sanskrtskog "yoga cikitsā" i doslovno znači "liječenje jogom". To je kombinacija nekih yoga i ayurvedskih tehnika za postizanje mentalnog i tjelesnog zdravlja. Jedan od prvih pionira bio je npr. Swami Kuvalajananda ili Desikachar, a nastanak yoga chikitse datiramo u prvu četvrtinu 20. stoljeća.

U naše moderno doba joga se više shvaća kao tjelesna vježba. U svakom slučaju, moramo reći da je kretanje dobro za našu populaciju, ali cilj joge nije niti je ikada bio tjelesno vježbanje. Cilj joge je duhovno znanje i konačno oslobađanje od ciklusa ponovnih rođenja. Stari yoga tekstovi spominju fizičke položaje uglavnom samo kao meditativna sjedenja.

prakticiranje joga terapije

No, da bismo mogli napredovati na duhovnom putu, potrebno je da nas ništa ne "smeta". Naša osjetila, vlastito fizičko tijelo ili emocionalne fluktuacije imaju uznemirujući učinak na nas. Osjetila nam donose beskrajnu količinu osjeta i informacija. Fizičko tijelo često javlja bolove zbog našeg načina života, ali i zbog nepravilnog vježbanja. Emocije nas poput klatna izbacuju iz ravnoteže kroz cijeli život, jednom u plusu, drugi put u minusu. Kako bismo spriječili ove fluktuacije, odnosno kako bismo svoje psihičko i fizičko tijelo vratili u ravnotežu, možemo koristiti joga terapiju.

Osnova yoga terapije je naša pozornost. Budna ili svjesna pažnja na sebe. Pozornost na pokret, na dah, na misli... Naš unutarnji promatrač uvijek treba biti uključen, a to će povećati njegovu receptivnost i osjetljivost. Tako "uvježban" promatrač može uočiti koji pokret nije zdrav ili ekonomičan i odmah na njega skrenuti pozornost. Može percipirati dah i njegov učinak na fizičko tijelo ili promatrati tijek misli, osjećaja, emocionalnih utjecaja. Stalnim povećanjem osjetljivosti i razbora stječemo kontrolu nad sobom.

joga terapija i joga

U grupnoj praksi to izgleda kao da percipiramo gravitaciju, oslonac, poravnanje tijela, centriranje zglobova, ali i otpuštanje viška napetosti. Radimo s osnovnim obrascima kretanja u skladu s razvojnom kineziologijom. Učimo usvojiti pravilan stereotip disanja, ali i koristiti dah za rad s energijom u našem tijelu. Naš unutarnji promatrač promatra dolazeće emocije i promatra njihov učinak na fizičke strukture. Učimo kako postati gospodar svojih osjetila i kako preuzeti kontrolu nad svojim mislima kako nas ne bi preuzele.

U yoga terapiji sve tehnike se prilagođavaju mogućnostima i potrebama pojedine osobe. Koriste se pomagala za tjelovježbu, relaksaciju, rolanje, meditaciju, au individualnoj praksi i razgovore, fitoterapiju, aromaterapiju, mantre i druge tehnike.

Često korištena pomagala uključuju:

  • podupirač za jogu
  • blokovi
  • remenje
  • stolice bez prečke
  • deke
  • masažni valjci
  • jastučići za ramena

autorica članka: Silvia Bobocká

Instruktor joge i joga terapije I., II. i III. razina kvalifikacije

European Yoga Academy - organizator akreditiranih tečajeva za instruktore joge i joga terapije

Trustpilot