Ajurveda Serija #3: Čišćenje ili detoksikacija tijela prema Ajurvedi - Panchakarma i znanstvene studije

Ajurveda, drevni indijski sustav medicine, koristi se tisućama godina za promicanje cjelokupnog zdravlja i dobrobiti. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priznaje ajurvedu kao tradicionalni sustav medicine s dugom poviješću. Ajurveda se temelji na uvjerenju da zdravlje i blagostanje ovise o osjetljivoj ravnoteži između uma, tijela i duha. Jedno od ključnih načela Ajurvede je koncept detoksikacije, odnosno oslobađanja tijela od toksina koji se mogu nakupiti tijekom vremena i dovesti do raznih zdravstvenih problema. U ovom blogu ćemo se osvrnuti na znanost koja stoji iza ajurvedske detoksikacije i dati savjete kako to učiniti ispravno.

Detoksikacija u Ajurvedi

Detoksikacija ili oslobađanje tijela od toksina je ključni koncept u Ajurvedi. Prema Ajurvedi, toksini, zvani ama, mogu se nakupljati u tijelu tijekom vremena zbog loše prehrane, stresa i drugih čimbenika. Ovi toksini mogu uzrokovati razne zdravstvene probleme, uključujući probleme s probavom, umor i oslabljen imunitet. Cilj ajurvedske detoksikacije je ukloniti te toksine i uspostaviti ravnotežu tijela.

Ajurvedski detox je holistički pristup koji uključuje promjene u prehrani, načinu života i korištenju biljnih lijekova. Jedan od najvažnijih aspekata ajurvedske detoksikacije je prehrana koja je laka za probavu i bez toksina. To obično uključuje cjelovitu, svježu hranu poput voća, povrća i cjelovitih žitarica te izbjegavanje prerađene hrane, kofeina i alkohola.  Uz promjene prehrane i ljekovitog bilja, ajurvedska detoksikacija uključuje promjene načina života kao što su redovita tjelovježba, dovoljno sna i uključivanje praksi za smanjenje stresa kao što su joga i meditacija.

Koncept Ame u Ajurvedi

Prvo, važno je razumjeti koncept ame u Ajurvedi. Ama se odnosi na nakupljanje toksičnih tvari koje se mogu pojaviti u tijelu zbog loše prehrane, stresa i drugih čimbenika. Prema Ajurvedi, ama se može nakupiti u crijevima, uzrokujući probleme s probavom, a također može začepiti kanale kroz koje teče energija ili prana, što dovodi do niza drugih zdravstvenih problema.

Za Amu se kaže da je temeljni uzrok mnogih bolesti i neravnoteže u tijelu. Opisuje se kao ljepljiva, teška tvar koja začepljuje kanale i sprječava slobodan protok energije. To može dovesti do širokog spektra simptoma kao što su umor, loša probava i oslabljeni imunološki sustav.

Važno je napomenuti da je koncept Ama jedinstven za Ajurvedu i da ga moderna medicina ne priznaje. Međutim, načela ajurvedske detoksikacije još uvijek mnogi ljudi koriste za opće zdravlje i dobrobit. Uvijek se preporuča potražiti savjet od kvalificiranog ajurvedskog praktičara prije početka bilo kakvog programa detoksikacije.

Čišćenje biljem

Biljni pripravci također se često koriste u ajurvedskom detoxu. Triphala, mješavina tri voća, često se koristi kao laksativ za pomoć pri ispiranju toksina iz crijeva. Guggul, smola iz stabla mukul, također se često koristi za uklanjanje toksina iz tijela. Ostale biljke koje se koriste u ajurvedskom detoxu uključuju sladić, đumbir i kurkumu.

Biljke igraju središnju ulogu u ajurvedskoj detoksikaciji jer se vjeruje da imaju sposobnost uklanjanja toksina ili Ame iz tijela i uspostavljanja ravnoteže. Evo nekoliko primjera biljaka koje se obično koriste u ajurvedskoj detoksikaciji:

Triphala: Triphala je mješavina tri voća – amla, haritaki i bibhitaki – koja se obično koristi kao laksativ za pomoć pri ispiranju toksina iz crijeva. Također se kaže da pomaže u promicanju zdrave probave i potiče gubitak težine.

Guggul: Guggulu je smola iz stabla mukul koja se obično koristi za uklanjanje toksina iz tijela. Kaže se da je posebno koristan za potporu zdravlju zglobova i imunološkom sustavu.

Sladić: Korijen sladića je umirujuća biljka za koju se kaže da je korisna za uklanjanje toksina iz jetre i promicanje zdravlja dišnog sustava.

Kurkuma: Kurkuma je začin koji se obično koristi u ajurvedskoj detoksikaciji. Kaže se da ima protuupalna i antioksidativna svojstva koja mogu pomoći u održavanju zdravlja jetre i probavnog sustava.

Neem: Neem je drvo koje se obično koristi u ajurvedskoj medicini. Njegovi listovi i kora koriste se u razne svrhe, a jedna od njih je i detoksikacija organizma. Rečeno je da gorak i opor okus nima pomaže u uklanjanju toksina iz krvi i potiče zdravlje kože.

Shankhapushpi: Shankhapushpi je biljka za koju se kaže da je korisna za uklanjanje toksina iz mozga i poticanje čvrstog sna.

Važno je napomenuti da se ajurvedska detoksikacija treba provoditi pod vodstvom kvalificiranog ajurvedskog praktičara jer neke metode detoksikacije možda neće biti prikladne za određene ljude na temelju njihovog jedinstvenog tjelesnog tipa ili doshe.

Ajurvedski detox

Jedna od ključnih komponenti ajurvedskog detoksa je podmazivanje uljem. Nauljivanje uključuje konzumaciju gheeja ili pročišćenog maslaca i nanošenje biljnih ulja na tijelo kako bi se podmazala tkiva i olakšalo uklanjanje toksina. Vjeruje se da ovaj proces pomaže u izvlačenju toksina iz tkiva u probavni sustav, gdje se mogu eliminirati prirodnim procesima eliminacije u tijelu.

Postoji nekoliko načina za uključivanje ulja u ajurvedski program detoksikacije. Jedna od uobičajenih metoda je konzumiranje male količine gheeja dnevno, bilo samog ili pomiješanog s hranom. Vjeruje se da ghee ima učinak čišćenja na probavni sustav i može pomoći u poticanju prirodnih procesa detoksikacije tijela.

Još jedan način uključivanja podmazivanja u ajurvedski detoksikacijski program je korištenje ulja za masažu. Ova su ulja formulirana s mješavinom biljaka i eteričnih ulja za koje se vjeruje da pomažu u oslobađanju otrova iz tkiva. Umasiranje ulja u kožu također može poboljšati cirkulaciju i stimulirati limfni sustav, što može dodatno podržati prirodne procese detoksikacije tijela.

Osim podmazivanja, ajurvedski programi detoksikacije mogu uključivati druge postupke kao što su post, biljni dodaci i terapije čišćenja kao što su klistiri ili nosni tuševi.

Ajurvedska detoksikacija Panchakarma

Jedna od najpoznatijih praksi Ajurvede je Panchakarma, koja je složen proces detoksikacije i pomlađivanja.

Panchakarma je sanskrtska riječ koja znači "pet radnji" ili "pet tretmana". To je holistički sustav ajurvedske terapije čiji je cilj očistiti tijelo od toksina, vratiti ravnotežu i promicati cjelokupno zdravlje i dobrobit. Panchakarma uključuje kombinaciju pet različitih tretmana osmišljenih da pomognu tijelu eliminirati nakupljene toksine i otpad. Ovi tretmani uključuju:

Vamana (terapijsko povraćanje): izazvano povraćanje radi uklanjanja nakupljenih toksina u dišnom i probavnom traktu.
Virechana (terapijsko čišćenje): potaknuto pražnjenje crijeva za uklanjanje toksina i otpada iz probavnog trakta.
Basti (medicinski klistir): Klistir s biljnim uljem ili dekokcijom za čišćenje debelog crijeva i rektuma.
Nasja (nazalna primjena lijekova): Ljekovite kapi ili prašci se apliciraju kroz nosnu šupljinu za čišćenje područja glave i vrata.
Rakta moksha: Postupak koji se koristi za uklanjanje toksina iz krvi uzimanjem male količine krvi iz vene.

Kako djeluje Panchakarma?

Panchakarma djeluje ciljajući na uzrok neravnoteže u tijelu. Panchakarma je osmišljena da ukloni Amu i ponovno uravnoteži doše. Svaki tretman u Panchakarma procesu osmišljen je tako da cilja na određeno područje tijela i eliminira toksine iz tog područja. Na primjer, Vamana se fokusira na respiratorni i probavni trakt, dok se Nasja fokusira na područje glave i vrata.

Vjeruje se da panchakarma nudi širok raspon potencijalnih dobrobiti za fizičko i mentalno zdravlje. Neke od potencijalnih dobrobiti Panchakarme uključuju:

Panchakarma proces je složena i intenzivna terapija koja se smije provoditi samo pod vodstvom kvalificiranog ajurvedskog praktičara. Plan tretmana bit će prilagođen vašim individualnim potrebama na temelju vašeg tipa doshe, trenutnog zdravstvenog stanja i drugih čimbenika.

Mogući rizici i nuspojave

Kao i svaki medicinski tretman, Panchakarma nosi određene potencijalne rizike i nuspojave. Najčešće nuspojave uključuju umor, glavobolje i probavne smetnje. Međutim, te su nuspojave obično blage i prolazne.
OPIS BLOGA 1080x430 piksela

button-newsletter-blog2hr

Studije o ajurvedskoj detoksikaciji

Ajurveda pruža holistički pristup zdravstvenoj skrbi koji uzima u obzir različite čimbenike uključujući stil života i ponašanje, prehranu i probavu, stres i čimbenike okoliša. Nedavne studije pokazale su da ti čimbenici mogu utjecati na ekspresiju gena putem epigenetskih modifikacija koje mogu imati transgeneracijske učinke. Ajurveda se bavi ovim čimbenicima i potencijalno može modificirati ekspresiju gena, utječući i na fenotip i na genotip. Ovo razumijevanje može dovesti do bolje integracije Ajurvede u trenutni medicinski sustav, što će u konačnici poboljšati sveukupne zdravstvene rezultate. Daljnja istraživanja ajurvedskih modaliteta i njihovih učinaka na ekspresiju gena pružit će daljnje uvide i premostiti jaz između ajurvede i moderne medicine.

lijek-56-00687-g001

U našem svijetu pod sve većim stresom, aktivacija mreže prijetnji u svakodnevnim situacijama može negativno utjecati na naše mentalno i fizičko zdravlje. Neurofiziološki odgovor na te prijetnje/izazove ovisi o vrsti izazova i neuroprilagodljivosti pojedinca. Neuroadaptabilnost se definira kao sposobnost živčanog sustava da tijekom vremena promijeni svoju sposobnost da odgovori na ponovljene podražaje. Neuroadaptabilnost se razlikuje od neuroplastičnosti, koja je inkluzivnija i odnosi se na sposobnost živčanog sustava da se mijenja i uči iz bilo kojeg iskustva. U tijeku su istraživanja neuroadaptabilnosti i njezinog utjecaja na zdravlje iz perspektive moderne medicine i Ajurvede.

lijek-57-00090-g001

Uloga mikrobioma u zdravlju i bolesti pomaže u znanstvenom razumijevanju ključnih pojmova u Ajurvedi. Sada shvaćamo da je gotovo svaki aspekt naše fiziologije i zdravlja pod utjecajem skupa mikroorganizama koji žive u različitim dijelovima našeg tijela, posebice mikrobiom crijeva. Mnogo je vanjskih čimbenika koji utječu na sastav crijevnog mikrobioma, no jedni od najvažnijih su prehrana i probava. Ajurveda i drugi tradicionalni zdravstveni sustavi tisućama su godina usredotočeni na prehranu i probavu. Nedavna istraživanja pomogla su razumjeti vezu između mikrobioma i mnogih različitih preventivnih i terapijskih pristupa Ajurvede.

lijek-56-00462-g001

Je li vam ovaj članak pomogao? Ako je tako, i vi možete pomoći nekom drugom dijeljenjem ove stranice. Također možete podijeliti svoje iskustvo u komentarima ispod članka i tako ćete pomoći drugima.

Izvori redom:

Trustpilot