10 savjeta za male stvari kako bismo uljepšali dan sebi i drugima i tako vodili brigu o svom mentalnom zdravlju

meditacija mentalno zdravlje

Znate li i vi onaj osjećaj kada vam se u životu dogodi neka sasvim mala stvar i dan vam se odjednom učini mnogo sunčanijim i sretnijim? Male stvari mogu učiniti velike stvari. One su male stvari u kojima se krije velika snaga i energija. Jedna od lijepih spoznaja je da smo sami odgovorni za male stvari koje nas čine sretnijima, a ujedno možemo drugima uljepšati dan.

Ima dana kada je u našem svijetu oblačno, pada kiša, puše hladni vjetar ili se sprema prava oluja.... Ne može svaki dan biti duga i to je sasvim u redu. No, svatko od nas ima potencijal privući sunce u svoj život čak i ovih dana. A ponekad je potrebno samo nešto malo. Negdje na internetu jednom se pojavio citat koji se sastoji od ovih riječi: „Kad sam na dnu, tražim bisere.“ Svakodnevne sitnice koje naše ponekad mračne trenutke (dno) mogu obogatiti iskrenom radošću su biseri.. I vjerovali ili ne, uvijek su tu za nas i uvijek ih možemo dati drugima.

Ne znate za takve sitnice? Glupost. Stanite na trenutak, uzmite olovku i pokušajte nekoliko minuta razmisliti o tome koja bi vam sitnica izmamila osmijeh na lice ili što možete učiniti za nekog drugog sada da bi se osjećao bolje. Prije nego počnete čitati naš popis savjeta koje smo napisali, pokušajte napraviti svoj vlastiti. Ili se slobodno najprije nadahnite savjetima u našem članku:

Kako možete podržati svoje mentalno zdravlje

1. Napravite popis stvari na kojima ste zahvalni

Svjetski poznat fenomen poznat i kao pismo zahvalnosti osvojio je naklonost mnogih srca, i to više nego opravdano. Svaki dan svatko od nas ima mnogo razloga da bude zahvalna osoba. Bila bi velika greška stalno se fokusirati na sve što nemamo i uspoređivati se s drugima, kada svu tu energiju možemo staviti u zahvalnost za sve što nam život daje i za ljude koje imamo oko sebe.

"Pristupiti svemu sa zahvalnošću je najviši izraz joge." - Yogi Bhajan

Lista zahvalnosti ima nevjerojatnu sposobnost ublažiti depresiju, tjeskobu, stres i općenito lošu energiju koja nas ponekad (nenamjerno) obuzme. Tehnika zahvalnosti doista je jednostavna, a u isto vrijeme vrlo moćna. Nekoliko minuta, papir, olovka i naravno srce koje je otvoreno da vidi sve dobro i pozitivno što imamo u životu umjesto svega što nam nedostaje i na čemu bismo drugima mogli zavidjeti bit će vam dovoljno. Iznenadit ćete se koliko maleni na prvi pogled mogu učiniti stvarno velike stvari. Ne zaboravite započeti popis čarobnom formulom "Zahvalan sam za...."

2. Šetnja prirodom

Sasvim je prirodno da se naša duša i tijelo puni energijom iz prirode. Mnogo puta se sigurno više od vas dogodilo da vam nekoliko minuta šetnje prirodom i kretanje na svježem zraku do neprepoznatljivosti poprave raspoloženje. Ponekad je lijepo imati težak dan, problem ili loše raspoloženje ponijeti u prirodu, vrlo je vjerojatno da ćete ih tamo negdje izgubiti i vratiti se kući puni nove, bolje energije. To uopće ne moraju biti poludnevni izleti u brda, čak i ono malo od 15 minuta u parku ima zaista divan učinak na naše raspoloženje. Čak i zalasci sunca imaju magičnu moć. Nitko ne zna što kriju u sebi, ali to nešto može u nama probuditi pozitivnu energiju.

“Zalasci sunca su dokaz da bez obzira što se dogodi, svaki dan može lijepo završiti.” – Kristen Butler

4. Pregledajte stare fotografije

Vratite se na trenutak u daleke trenutke, prisjetite se mjesta koja su vam oduzimala dah, prirode čije fotografije niste morali ni retuširati a opet su bile tako lijepe... vratite se u sretne trenutke. Jedna od najmoćnijih tehnika je vizualizacija trenutaka koji su nas usrećili. Iskoristite snagu svojih sjećanja i fotografija kako biste na nekoliko minuta osjetili atmosferu i osjećaje tog radosnog trenutka. Pregledavanje foto albuma može biti ugodna aktivnost ne samo za vas, već i za cijelu obitelj zajedno.

5. Nazovite voljenu osobu i pitajte kako je

Iznenadite posjetom ili porukom kako biste pokazali da mislite na nju. Ne postoji ništa slično onom osjećaju kada vam netko daje do znanja da misli na vas i da mu je iskreno stalo kakav vam je dan prošao. Isto vrijedi i obrnuto, stvarno je lijepo dati nekome do znanja da vam je stalo do njega i da želite znati za njegove oluje i sunčane dane.

6. Film ili knjiga

Svi mi imamo svoj omiljeni film koji možemo gledati više stotina puta i još uvijek nam ne dosadi, čak i ako ga znamo napamet do detalja. Ili ste više ljubitelj priča iz knjiga? Film, serijski maraton ili knjiga, izbor je na vama, ali ono što je više nego sigurno je da će vam nedvojbeno podići raspoloženje. A ne morate niti štedjeti na preporukama za dobar film, seriju ili knjigu za druge. Uostalom, ako mogu poboljšati vaše raspoloženje, zajamčeno će imati sličan učinak na nekog drugog.

7. Ljubaznost

Možemo je pronaći kada drugoj osobi pripremamo doručak, kupujemo za nju u trgovini, ali i kada joj kažemo ili napišemo da je volimo. Zajamčeno će vam podići raspoloženje. A jedno "Volim te" ne traje ni 30 sekundi. Sitnica, zar ne? A opet velika stvar, zar ne?

8. Meditacija

Isključiti okolni svijet i uključiti samo onaj koji je ovdje i sada u nama. Ne morate sjediti u položaju za meditaciju sat vremena. Dovoljno je potrošiti deset i možete potpuno ponovno pokrenuti svoje raspoloženje i krenuti pozitivnije.

9. Kretanje i istezanje

Vjerojatno ne moramo ponovno naglašavati da je kretanje lijek za tijelo i dušu, jer svatko od nas zna kako nam može promijeniti raspoloženje na bolje. Bilo da se radi o šetnji, trčanju, jogi ili jednostavnom plesu uz omiljenu pjesmu kod kuće.

10. Probudite svoju kreativnost

Stvarajte, stvarajte, stvarajte, kanalizirajte svoju negativnu energiju i emocije u nešto kreativno. Ne morate biti profesionalni slikar, samo zapišite nekoliko svojih osjećaja u dnevnik, isprobajte novi recept ili, primjerice, zašijte rupu na čarapi, ili smislite način da konačno sredite svoju garderobu.

Trustpilot