3 jednostavna načina za opuštanje

Pronalaženje vremena za opuštanje trebao bi nam biti prioritet

meditacija-tibet-zdjela-fleksibilnost

Naš unutarnji glas često nam šapće da je vrijeme da usporimo, opustimo se i na trenutak potpuno isključimo tijelo i um. Tada dobivamo signal da trenutak opuštanja neće škoditi, dapače, dat će nam novu snagu i energiju kako bismo mogli nastaviti živjeti svoj život punim plućima. Izgraditi disciplinu u životu, biti svrsishodan i ne gubiti ni sekunde u ovom prekrasnom svijetu vještine su vrijedne divljenja, ali nije znak slabosti ili lijenosti ako svoje tijelo i mentalno zdravlje poštujemo dovoljno da mu redovito dajemo dovoljno prostora za odmor. Mahatma Gandhi je tvrdio da naši postupci odražavaju naše prioritete... Je li odmor naš?

Ponekad su nam krila umorna, možda malo bolna ili slomljena, i tada dođe trenutak za opuštanje, zahvaljujući kojem ćemo ponovo moći letjeti svojim voljenim životom i uživati u pogledima koje nam ovaj svijet pruža. Nikada nije sramota odvojiti vrijeme za sebe koje ćemo posvetiti opuštanju i punjenju imaginarnih baterija, naprotiv, šteta je zanemariti svoje fizičko i psihičko zdravlje i ne dati mu ono što zaslužuje. Poruka stare poznate fraze da je naše tijelo naš hram zauvijek će nositi svoje bezvremeno značenje. To je naše tijelo u kojem živimo svaki dan. Naša je duša ta koja cvjeta tisućama cvjetova. Naše tijelo je ono o kojem se moramo brinuti s poštovanjem, a naša duša koju moramo redovito zalijevati da bi cvjetala od sreće i mira.

Tisuću oblika opuštanja, svaki je onaj pravi

šume i priroda

Kad bismo stotinu ljudi pitali za njihovu definiciju idealnog odmora, dobili bismo stotinu različitih odgovora i svaki bi bio točan, jer svačije poimanje opuštanja je drugačije. No, jedna činjenica za sve ostaje ista, potrebno je priznati da nam je opuštanje potrebno, zaslužujemo ga, a naša je dužnost da mu se tijelo i duša redovito prepuštamo. Mi smo odgovorna snaga u našem životu, a njegova kvaliteta ovisi i o našoj sposobnosti da osjetimo kada je vrijeme za odmor.

  • Meditacija: bio bi doista vrlo ozbiljan grijeh da ne spomenemo meditaciju. A mi smo, na kraju krajeva, e-trgovina koja voli yoga stil života, pa nam je dobrovoljna dužnost posvetiti nekoliko redaka naše omiljene meditacije. To je način opuštanja koji se ne može usporediti ni s jednom drugom aktivnošću. Pruža nam jedinstvene osjećaje koje ne možemo pronaći samo slučajno vani na pločniku, a definitivno ih ne možemo kupiti ni u trgovini za bilo koji novac. Svatko tko redovito koristi meditaciju kao način opuštanja mogao bi govoriti o tisuću razloga zašto joj se uvijek iznova vraća.

Za još veću relaksaciju prilažemo popis pomagala koja će podići meditaciju na još višu razinu:

 

  • Terapija prirodom: Svatko tko voli prirodu dobro zna da su šetnje veliki melem za našu dušu. Šuma iza naše kuće savršen je poziv da crpite novu inspiraciju i razbistrite misli od svega stresnog što nas ponekad grli i ne želi pustiti. Naš um će nam odgovoriti na mnoga pitanja u trenucima kada ga naučimo isključiti i čekati odgovore. Ništa se ne može usporediti s ugođajem prirode i energijom koju nam daje boravak na svježem zraku, zar ne?
  • Toliko knjiga, a tako malo vremena: nekome je čudesan bijeg priroda, drugi relaksaciju pronalaze u omiljenom sportu. Međutim, nigdje ne piše da se ne možete opustiti bez kretanja. Bezbrojne su priče na svijetu koje čekaju u knjigama kada legnemo s čajem ispod dekice i ispijajući gutljaje sve dublje i dublje ulazimo u svijet svoje mašte.

Mislite li da će nam tijelo reći kada da usporimo? Puno toga možemo izdržati, previše toga natovarimo na leđa, prebrzo jurimo kroz život, a često nas na usporavanje tjeraju manifestacije oslabljenog imuniteta, potpuni umor i loše raspoloženje. Zašto krajnosti? Redoviti odmor stavimo na listu prioriteta, tijelo i duša neprestano će nam uzvraćati osjećajima sreće, radosti i zadovoljstva. A pozitivna energija koja nas prati kada smognemo novu snagu? Ona je neprocjenjiva!

pomocky-banner-hr

 

Trustpilot