Znate li što je SUP joga? Kako vježbati jogu na dasci za veslanje.

lešinarska joga

Ugodni dani sve nas češće mame da svoje slobodno vrijeme provedemo vani. Niste ljubitelj besposlenog ležanja na dekici, već više volite aktivan odmor? SUP joga može biti odlično rješenje za vas. Stoga, sljedeći put kad idete na kupanje, spakirajte dasku za veslanje.

Što je SUP joga?

SUP - doslovno znači "stojeća daska za veslanje" . Uglavnom, to je kombinacija veslanja na dasci i joge. Posebno je pogodno za ljubitelje joge i boravka u vodi . Glavna poanta je vježbanje snage, ravnoteže i koncentracije. Jednostavno rečeno, to je vježbanje joge na bilo kojoj vodenoj površini uz pomoć daske za veslanje.

Odakle SUP joga?

Korijeni samo-stojećeg veslanja na dasci sežu u 18. stoljeće na Havajima. Starosjedioci tog vremena koristili su vrlo jednostavne "daske za veslanje" za kretanje od otoka do otoka.

Sport je postao poznat tek oko 2000. godine. U početku je veslanje na dasci bilo popularno u Kaliforniji, a kasnije se proširilo po cijeloj zemlji. S vremenom je ovoj aktivnosti bilo dovoljno dodati jogu i rođen je novi oblik tjelesnog treninga.

Prednosti SUP joge

Glavne prednosti SUP joge:

  • jača mišiće
  • ublažava stres
  • podržava fleksibilnost

Redovito prakticiranje klasične joge donosi brojne dobrobiti. Dodajući tome, daska za veslanje ima i druge prednosti koje će mnogi ljubitelji tjelesne aktivnosti cijeniti.

  • Jača mišiće: Zbog činjenice da je daska za veslanje postavljena na vodu koja je nestabilna, u nastojanju da održi ravnotežu, vaše tijelo angažira nekoliko mišića odjednom . Stoga, ako želite ojačati stabilnost svog tijela i povećati snagu u rukama i nogama, SUP joga je odličan izbor treninga.

  • Ublažava stres: Svaka tjelesna aktivnost ima pozitivan učinak na vaše psihičko stanje. Naše tijelo tijekom vježbanja proizvodi serotonin, koji je poznat i kao hormon sreće. Kada ovom temeljcu dodate vodu, svjež zrak, prirodu i prijatelje, raspoloženje će vam se sigurno popraviti.

  • Povećajte fleksibilnost i ravnotežu: SUP joga se može činiti jednostavnom. Ipak, zahtjevnija je od obične joge. Zahtijeva maksimalnu koncentraciju i ravnotežu za održavanje stabilnosti u svakoj pozi. S vremenom će se vaša fleksibilnost poboljšati i moći ćete izvoditi i zahtjevnije položaje joge.

Kako započeti sa SUP jogom?

  • Pokušajte se pripremati izvan daske: joga nije samo istezanje i brzo izvođenje svih poza. Suština je biti svjestan sadašnjeg trenutka, vlastite nutrine, a istovremeno osjećati energiju koja prolazi kroz tijelo. Ako želite započeti SUP jogu, preporučujemo da počnete na prostirci. Razvijte svoju stabilnost i ravnotežu. Kada prelazite na dasku za veslanje, budite oprezni i radite manje korake kako ne biste riskirali ozljede.

  • Pronađite odgovarajuće mjesto bez puno ljudi: Odaberite mjesto koje će biti tiho i mirno, po mogućnosti bez većeg utjecaja vjetra. Potonji mogu stvoriti manje valove koji će vam otežati izvođenje poza, ili čak potpuno onemogućiti. Ujedno, ako ne volite biti u centru pažnje, za vas će biti najbolje neko skrovitije jezero.

  • Napredak dolazi sporo: kao što smo gore spomenuli, nema potrebe za žurbom. Temeljito vježbajte svaku asanu dok ne budete dovoljno sigurni. Usredotočite se na pravilno disanje i angažiranje mišića kako biste što bolje održali stabilnost.

  • Nemojte se bojati pada: kao i u životu, ne morate uvijek imati kontrolu na dasci za veslanje. Često možete izgubiti ravnotežu zbog vjetra ili neočekivanog vala i pasti. Pad nije uvijek ugodan, ali ako se dogodi, prihvatite ga i pokušajte ponovo u pozi.

 

Joga na dasci za veslanje namijenjena je svima koji žele poboljšati ravnotežu i na zabavan način vježbati mišiće tijela. U isto vrijeme, pruža priliku za smirivanje uma nakon napornog tjedna na poslu ili u školi. Zgrabite prijatelje i uživajte u opuštajućem danu uz jogu na vodi i veslanje na dasci.

 

VIDEO: 10 YOGA VJEŽBI ZA POČETNIKE KOJE MOŽETE ISPROBATI DASCI ZA VESLANJE:

Trustpilot