Oslobodite svoj pravi potencijal uz Kundalini jogu

 

kundalini joga

U samoj jogi uživa sve veći broj ljudi. Ljudima je stalo do fizičkog i posebno mentalnog zdravlja, koje može stradati zbog današnjeg užurbanog vremena. Dajte svom tijelu odmor i  možete se opustiti u različitim oblicima. Za neke je to knjiga, glazba a netko se opušta tijekom tjelesne aktivnosti.

Unatoč činjenici da je joga također usmjerena na fizičko vježbanje tijela, kundalini joga je uglavnom usmjerena na osjećaj pune svijesti osobe. Glavni cilj je uspostaviti kontakt sa samim sobom. Osoba koja dosegne ovu razinuu sebi budi svoj najveći potencijal i tako povjeđuje svoj ego.
Zbog svoje prirode, kundalini joga se naziva i "joga svjesnosti".
 
Kundalini joga moćan je oblik joge koji vam može pomoći da otključate svoj pravi potencijal i dosegnete višu razinu svijesti. To je jedan od najstarijih oblika joge i prakticira se stoljećima. U ovom ćemo članku istražiti što je Kundalini joga, koje dobrobiti može ponuditi i kako se pripremiti za nju.

Što je Kundalini joga?

Kundalini joga je drevni oblik joge razvijen u Indiji prije više od 3000 godina. To je kombinacija fizičkih položaja, disanja i meditacije koja se koristi za buđenje energije u tijelu i umu. Kundalini joga usredotočuje se na aktiviranje sedam čakri ili energetskih centara u tijelu, za koje se vjeruje da su odgovorni za fizičko, emocionalno i duhovno blagostanje.
 
Sanskrtski izraz "kundal" znači kružni, u smislu energije bez početka i kraja. Kundalini energija obično se prikazuje kao smotana zmija duž cijele dužine kralježnice. Aktiviranje ove energije omogućit će energiji da se kreće kroz pojedinačne čakre duž vaše kralježnice. Kundalini joga se predstavlja kao određeni oblik joge, koji uključuje kriju, vježbe disanja, mantre i meditaciju. Tražena je zbog svoje usmjerenosti na samosvijest i osvješćivanju.
 
Vježbanje kundalini joge često se naziva "joga svijesti". Cilj ove prakse je povezati tijelo i um te otvoriti energetske kanale u tijelu. To se radi različitim tehnikama disanja, položajima i meditacijom. Kada se pravilno izvodi, ova vježba donosi osjećaj jasnoće, mira i povećane duhovne svijesti.
Što je Kundalini joga?

Odakle dolazi Kundalini joga?

Povijest Kundalini joge nema točno odredište. Zapisi su se pojavili već u drevnim tekstovima iz 1000 godina prije Krista Međutim, Kundalini joga se najčešće povezuje sa imenom Yogi Bhajan. Učitelj joge iz Pakistan se zatim preselio u Kaliforniju kasnih 1970-ih, gdje je predstavio Kundalini jogu zapadnom svijetu. Postupno je gradio joga centre i rasla mu je popularnost.

Koje dobrobiti će vam donijeti redovita praksa Kundalini joge?

 • Oslobađanje od stresa - mirno okruženje, disanje i smirivanje uma pozitivno utječe na suočavanje sa stresnim situacijama u svakodnevnom životu. Nakon toga um može smirenije raditi.

 • Snižavanje krvnog tlaka - Kvalitetna primjena tehnika disanja smiruje živčani sustav, snižava krvni tlak i  usporava puls.

 • Bolja fleksibilnost - Iako je Kundalini joga više usmjerena na spoznaju i osvještavanje vlastite svijesti, uključuje određene asane, čije redovito prakticiranje pomaže poboljšati fleksibilnost vašeg tijela.

 • Priliv životne energije - Tjelesno kretanje, duboko disanje i smirivanje uma su izvrstan temelj za stjecanje energije potrebne za svakodnevno funkcioniranje.

Koje su glavne komponente Kundalini joge?

Proces Kundalini joge sastoji se od 6 osnovnih komponenti koje se izvode. Početnici mogu dobiti pomoć od iskusnih jogija i  kasnije se oprobati sami u vježbanju.
 • Uvodna pjesmaizvodi se uz pomoć mantri. Mantre koje možete koristiti su npr.
  "Sat Nam" - Ja sam istina.
  "Ong Namo Guru Dev Namo" - Klanjam se kreativnoj mudrosti, klanjam se božanskom
  učitelju iznutra.
 • Pranayama uključuje vježbe disanja. Duboki i dugi udisaji i energija primljena u tijelo se percipira.
 • Kriye su niz asana koje se izvode uz određenu tehniku disanja. Neke kriye se izvode bržim tempom a neke su sporije zadržavajući pozu nekoliko minuta.
 • Opuštanje je bitan dio svake prakse Kundalini joge. Tijekom opuštanja vaše tijelo i um imaju sposoban apsorbirati sve učinke kriya.
 • Meditacija pomaže smiriti um i biti svjestan sadašnjeg trenutka. Usredotočite se na energiju koja prolazi kroz cijelo tijelo a u isto vrijeme to prihvatiti.
 • Posljednjim pjevanjem završava cijeli proces Kundalini joge. Opet se koriste specifične mantre ili druge pozitivne afirmacije.

Kundalini joga se često smatra duhovnom praksom jer se vjeruje da budi božansku energiju u svakoj osobi. Ta se energija često naziva "kundalini" i kaže se da uspavana leži u dnu kralježnice. Kada se probudi, kaže se da ova energija teče prema gore kroz sedam čakri, donoseći osjećaj unutarnjeg mira i duhovne povezanosti.

Kundalini yoga vježba

Kako se pripremiti za Kundalini jogu

Prije početka prakse Kundalini joge, važno je pripremiti svoje tijelo i um. To uključuje pravilnu hidrataciju, istezanje i jasnu namjeru za vježbanjem. Također je važno pronaći udoban prostor bez ometanja i odabrati pravu odjeću za vježbanje. Idealna je široka odjeća koja omogućuje kretanje i prozračnost.

Također je važno imati kvalificiranog učitelja koji će vas voditi kroz praksu. Kvalificirani učitelj može vam pomoći da budete sigurni da radite ispravne položaje i tehnike disanja, koje su ključne za uspješnu praksu.

Kundalini joga tehnike

Kundalini joga sastoji se od različitih položaja, tehnika disanja i vježbi meditacije. Svaka je poza osmišljena da otvori tijelo i um, dok tehnike disanja i meditacije pomažu u fokusiranju i usmjeravanju energije. Položaji ili "asane" često se drže dulje vrijeme i kombiniraju se s raznim tehnikama disanja kao što je "ujjayi" dah, što je polagani kontrolirani dah. Poze i tehnike disanja mogu pomoći u otvaranju tijela i uma i povećati svijest.

Vježbe meditacije također su važan dio prakse. Ove su vježbe osmišljene kako bi pomogle razbistriti um i usredotočiti se na duhovne aspekte vježbe. Također mogu pomoći u povećanju koncentracije i fokusa.

Čakre i Kundalini joga

Kundalini joga snažno se usredotočuje na sedam čakri, za koje se vjeruje da su energetski centri u tijelu. Svaka čakra povezana je s određenom emocijom ili fizičkim osjećajem, a svaka ima svoje povezane položaje i tehnike disanja.

 • Prva čakra je korijenska čakra, smještena u dnu kralježnice. Ova čakra je povezana s osjećajima sigurnosti i stabilnosti.
 • Druga čakra je sakralna čakra, koja se nalazi u donjem dijelu trbuha. Ova čakra je povezana s kreativnošću i seksualnošću.
 • Treća čakra je čakra solarnog pleksusa, koja se nalazi u gornjem dijelu trbuha. Ova čakra je povezana sa moći i osobnim identitetom.
 • Četvrta čakra je srčana čakra, smještena u središtu prsa. Ova čakra je povezana s ljubavlju i suosjećanjem.
 • Peta čakra je grlena čakra, smještena u grlu. Ova je čakra povezana s komunikacijom i izražavanjem.
 • Šesta čakra je čakra trećeg oka, smještena u središtu čela. Ova čakra je povezana s intuicijom i psihičkim sposobnostima.
 • Sedma i posljednja čakra je krunska čakra, smještena na vrhu glave. Ova je čakra povezana s duhovnošću i vezom s božanskim.

Kundalini meditacija

Kundalini meditacija je važan dio prakse. Obično se radi nakon fizičkih položaja i vježbi disanja. To je praksa dubokog opuštanja i svjesnosti, fokusiranja na dah i energiju u tijelu. Može pomoći u poticanju osjećaja unutarnjeg mira i povezanosti s božanskim. Kundalini meditacija također je moćan alat za osobnu transformaciju i duhovni rast. Može pomoći u otvaranju čakri i otključavanju energije koja je bila uspavana u tijelu. To može dovesti do veće jasnoće, uvida i samosvijesti.

Kundalini joga za početnike

Kundalini joga je drevna praksa koja ponekad može šokirati početnike. Važno je početi polako i prijeći na dulje i složenije rutine. Također je važno pronaći kvalificiranog učitelja koji će vas voditi kroz praksu. Oni mogu pomoći osigurati da radite ispravne položaje i tehnike disanja, koje su ključne za uspješnu praksu.

Također je važno slušati svoje tijelo i ići svojim tempom. Počnite s kratkim vježbama i postupno povećavajte duljinu i intenzitet kako vam bude ugodnije. Također je važno osigurati da ste dobro hidrirani prije i poslije vježbanja.

Savjeti za Kundalini jogu

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da najbolje iskoristite svoju praksu Kundalini joge:

 • Pronađite kvalificiranog učitelja koji će vas voditi kroz praksu.
 • Slušajte svoje tijelo i idite svojim tempom.
 • Pobrinite se za pravilnu hidrataciju prije i poslije vježbanja.
 • Vježbajte redovito kako biste izvukli maksimum iz svoje vježbe.
 • Odredite namjeru za vježbu.
 • Budite strpljivi i nemojte se obeshrabriti.
 • Pazite da vježbate u ugodnom okruženju bez ometanja.

Ako tražite više informacija o Kundalini jogi, evo nekih od najboljih izvora za početak:

Kundalini priručnik Shakti Parwha Kaur Khalsa
Kundalini joga: Tijek vječne moći Shakti Parwha Kaur Khalsa
Kundalini Yoga: Otključavanje tajni tijela, uma i duše Gurua Rattana
Kundalini Yoga: Joga svjesnosti Gurua Rattana
Kundalini: Buđenje kreativne životne sile Shaktija Gawaina

Trustpilot