5 razloga zašto je joga danas važna za muškarce

india muzi joga

foto: osnivač moderne joge Tirumalai Krishnamacharya sa svojim učenicima u Indiji

Je li vas netko danas poslao na jogu kao momka i radije ste je izbjegavali? Znate li da biste trebali učiniti nešto sa sobom i ne znate hoće li to biti za vas? Pokušajte pročitati ovaj blog i možda ćete se predomisliti. Danas se argument da su nekada jogu prakticirali samo muškarci sve više koristi kako bi ih se nagovorilo da daju priliku jogi.

Za muškarce je vrlo čest razlog za početak vježbanja joge poboljšanje zdravlja, posebno fleksibilnosti i zdravih leđa. Mnogi sportaši već su se uvjerili da je joga također izvrsna kompenzična vježba nakon vježbi usmjerenih na snagu i vrijedi je uključiti u popis vježbi.

Osim toga, joga može pomoći poboljšati ukupne performanse, disanje, mentalnu koncentraciju i detoksikaciju tijela. Kada se bavite aktivnim sportom, joga također pomaže u sprječavanju ozljeda. Ne treba nam velika investicija u jogu na početku. Osnova je visokokvalitetna prostirka za jogu za vježbanje, fleksibilna odjeća i vrijeme.

Joga ima prednost što muškarci posebno osjećaju učinke vrlo brzo nakon samo nekoliko sati. Međutim, treba uzeti u obzir da će s vremenom biti potrebno dodati strpljenje prema rutini vježbi ili pokušati dodati drugačiji stil. Vježbanje joge nije sport u smislu izvedbe ili neke vrste natjecanja, iako u svijetu već postoje joga natjecanja u demonstraciji svladavanja položaja. 

 

 Uobičajene barijere i mitovi muškaraca prije vježbanja joge

joga pre muzov

Previše je žena na satu joge: Da, posljednjih godina tako je izgledalo na satima joge, ali postupno se počinje mijenjati i sve više muškaraca dolazi ili sami ili s partnerima na satove joge. U jogi možete odabrati i snažnije i dinamičnije tipove kao što su Power Yoga ili Ashtanga, gdje već možete pronaći omjer muškaraca i žena 50:50. Kada, zahvaljujući ovom članku, više muškaraca dođe na satove joge, omjer muškaraca i žena u Hrvatskoj ukupno će se poboljšati:) 

Joga je sporo i dosadno vježbanje: Postoje i sporije i brže provedene lekcije, pa je vrijedno saznati više ili pogledati članak o tipovima joge koji će vam pomoći da se odmah snađete. Ako želite učiniti više, a istovremeno steći fleksibilnost i unutarnji mir - ponovno isprobajte Ashtanga Yoga, Flow Yoga, Viynasa ili Power Jogu. Ako tražite i tehnike disanja, pronađite dobre satove Hatha Joge. 

Previše sam ukočen za jogu: Zato bi trebao početi :) Iako žene općenito imaju bolju predispoziciju za fleksibilnost - ako pogledamo povijest, u Indiji su samo muškarci iz odabranih slojeva nekada mogli raditi jogu, a gledajući povijesne položaje, ne biste rekli da imaju ukočeno tijelo :) Uz trening i pravilnost, svatko može krenuti naprijed i poboljšati se. Kao korist nakon sat vremena, osim labavijeg tijela, često dobijemo opušteniji um.

Ne znam ništa o jogi, biti će mi neugodno: Ako niste bili na satu joge, bit će vam drago znati da se lekcija uglavnom provodi tamo gdje instruktor daje naredbe i kad idu glatko zaredom, obično svatko ima veze sa sobom, a kamoli da se uspoređuje s drugima. Na nastavu idete uglavnom zbog sebe i uvijek si možete reći da su svi jednom počeli. Joga je također o samoprihvaćanju, u kojoj god fazi bio. Sve se može promijeniti.

p.s. čak se i osnivači Flexity-a bave jogom :)

 

Prednosti vježbanja joge za muškarce

muzi joga cvicenie

 

  1. Prevencija ozljeda

Bilo da se aktivno bavite sportom ili imate sjedeći rad, istezanje koje joga u sustavnom obliku nudi idealno je rješenje za prevenciju ozljeda i problema s mišićno-koštanim sustavom. Zahvaljujući redovitom istezanju i opuštanju mišića, tijelo dobiva bolji raspon pokreta, zahvaljujući kojem neće biti kidanja mišića ili previše skraćivanja, što dovodi do boli.

Danas neke vježbe joge preporučuju i liječnici. Na primjer, mnogi muškarci pate od problema u području zdjelice - mokraćnog sustava, urogenitalnih problema itd. gdje si mogu pomoći u vježbama joge za dno zdjelice. Ove vježbe su ženama često poznate kao Kegelove vježbe, ali muškarci također imaju koristi od njih. Doista, slovački urolog M.D. Bartl preporučuje odabrane vježbe joge za poboljšanje muškog zdravlja. Zahvaljujući tome, joga također može pomoći u poboljšanju zdravog seksualnog života muškaraca.

  1. Izgradnja mišića i snage vlastitog tijela

Najčešći način izgradnje mišića bit će trening u teretani, ali joga praksa će također imati vrlo kvalitetan učinak za vas, gdje morate raditi s vlastitom tjelesnom težinom i često doći na pozicije koje nisu uobičajene iz sporta ili satova tjelesnog. Tijelo dobiva priliku izgraditi nove veze, motoričke sposobnosti i proširiti svoj raspon pokreta i raspon vježbi.

Za zdravo i funkcionalno kretanje potrebno je da tijelo, kao i kod prehrane, promatra raznolikost. To je ono što joga nudi. Ako se želite uvjeriti, pokušajte vježbati ovaj "Slow Flow" U jogi nećete izgraditi velike mišiće, ali ćete imati snažno tijelo od nogu do glave. Zahvaljujući istezanju, također poboljšavate protok krvi, zahvaljujući kojem više kisika dolazi u mišiće i oni se bolje regeneriraju.

 

 

  1. Poboljšanje produktivnosti i mentalnog zdravlja

Osim tjelovježbe, joga prirodno angažira vježbe s umom. Baš kao što vježbamo mišiće, trebali bismo trenirati i svoje mentalne i duševne sposobnosti. Bilo da se radi o koncentraciji na aktualne događaje, boljoj percepciji vlastitog tijela i osjećaja, svjesnoj percepciji i regulaciji daha, svi aspekti joge donose kompenzaciju za punu glavu s posla, stres od običnih zadataka i pomoć u stvaranju određenog prostora u glavi, zahvaljujući kojem smo sposobniji steći uvid i širi kontekst za situacije u kojima se nalazimo. Novi položaji dodatno treniraju naše pamćenje, budući da učenje novih stvari pomaže u poboljšanju funkcije i kapaciteta mozga općenito.

  1. Jačanje zdravlja i imunološkog sustava

Mnogi položaji u jogi stvaraju masažu unutarnjih organa, zahvaljujući kojima se tijelo bolje detoksicira i poboljšava protok svih tekućina u tijelu. Najčešće su to takozvani vijčani položaji, gdje se vrtimo u spiralnim ili obrnutim položajima. Ti se položaji ne rade samo normalno tijekom dana ili druge aktivnosti, a ako im dodamo ciljani dah, pozitivni učinci se množe.

Za jogu ne moramo odmah imati fleksibilno tijelo, na mnogo načina će nam pomoći dah, koji može proširiti tijelo i stvoriti prostor. Danas možete pronaći i specijalne klase kao što su hormonska joga za žene ili metabolička joga ili slične oznake, gdje se usredotočuje upravo na limfni sustav pomoću ciljanih položaja. Naravno, čak i na većini satova joge uključeni su rotirajući položaji, tako da ne morate odmah ići na posebnu lekciju, već je dobro znati što se događa kada i u skladu s tim obratiti pozornost na položaj.

  1. Poboljšanje sna i regeneracije

Iako joga općenito poboljšava mnoga područja, nedavna istraživanja također su poboljšala probleme sa spavanjem. Neki vođeni satovi joge za opuštanje poput Joge Nidra više se usredotočuju na temu svjesnog opuštanja mišića i uma, zahvaljujući kojoj se aktivno stvara prostor za parasimpatički živčani sustav, koji se brine o miru, odmoru, punjenju ili metabolizmu.

Na kraju satova joge najčešće se uključuje položaj "shavasana", koji nakon aktivnog vježbanja daje prostor za svjesno opuštanje i usporavanje disanja. Dakle, zahvaljujući pravilnosti vježbanja, naš san se također može poboljšati.

Naravno, to nisu sve prednosti, pa preporučujemo da iskoristite priliku isprobati na vlastitoj koži:) Ako želite pomoć,tu smo za vas. :) 

pomocky-banner-hr

Trustpilot