5 najboljih aplikacija za tehnike svjesnosti-mindfulness

Kako razumjeti pojam " svjesnost "?

Nemoguće je ne složiti se ako napišemo kako je stres u današnje vrijeme sve prisutniji suputnik koji nas prati u svakodnevnom životu. Redovita primjena mindfulnessa potpuno će promijeniti naš pristup stresnim i manje ugodnim situacijama u kojima se htjeli-ne htjeli svakodnevno nalazimo. Postoje trenuci kada se zbog stresa osjećamo kao da smo na dnu, ali zahvaljujući uključivanju mindfulnessa u našu rutinu, stresni trenuci nas ne moraju potpuno progutati i možemo se izdići iznad njih!

Čini se kao potpuna znanost, ali sve ono što je u konačnici prirodno za harmoniju naše psihe i tijela nalazi put do našeg razumijevanja koje se pokazuje potpuno jednostavnim. Upravo je u tome ljepota svega pozitivnog za našu dušu, u savršenoj i prirodnoj jednostavnosti. Ako netko spomene "mindfulness", a ne možete dokučiti u čemu je magija te riječi, hajdemo zajedno objasniti nešto više o tome.

Mindfulness možemo shvatiti kao psihološki proces osvještavanja, budnosti, drugim riječima, kao proces potpune pažnje ili svjesnosti sadašnjeg trenutka. Njegovo podrijetlo potječe iz važnog elementa budističkih tradicija - sati i temelji se prvenstveno na tehnikama zen, vipassana i tibetanske meditacije. Klinička psihologija se od 70-ih godina prošlog stoljeća u potpunosti posvetila primjeni mindfulnessa, posebice u slučajevima depresije, anksioznosti i stresa. Razna istraživanja ukazuju na pozitivnu povezanost mentalnog zdravlja i mindfulnessa, što je jedan od razloga koji bi nas trebao potaknuti na razmišljanje o uključivanju mindfulnessa u svakodnevnu rutinu.

što je pažljivost

Ponekad ne reagiramo na situaciju kao takvu, već na svoje misli i ideje, koje se mnogo puta čine sto puta katastrofičnijima od danog trenutka. Kažu da nismo ono što mislimo, već ono što radimo. Stresne situacije su upravo takve, one su stresne jer ih stvaramo u svojoj glavi i na njih reagiramo kao na stres. Ali što ako bismo mogli naučiti posvetiti im punu pozornost i ne stvarati sliku o našim stresnim idejama iz njih ? Svjesna pažnja naučit će nas smanjiti razinu stresa koju osjećamo i pomoći nam na putu do intenzivnijeg osvještavanja vlastitih misli i emocija proživljenih u sadašnjem trenutku. Jeste li znali da mindfulness pomaže u smirivanju centara za stres u našem mozgu i istovremeno gradi one koji su odgovorni za dobro raspoloženje?

Teško na poligonu, lako na bojnom polju. Treniranje svjesnosti kroz meditaciju može se činiti vrlo teškim, čak nemogućim, na našim počecima, ali čak i mali koraci u učenju budnosti pokazat će se vrlo korisnim u situacijama kojima nas život iznenadi, a zahvaljujući svjesnosti nismo iznenađeni u tolikoj mjeri. No, sto puta čuti i pročitati nikad nije isto kao kad sami nešto isprobamo, pa krenimo s teorije na praksu.

Meditacija je formalni način učenja prakticiranja mindfulnessa, a u današnjem modernom dobu usmjerenom na razvoj tehnologije u tome nam pomažu razni edukativni videozapisi, audioknjige i aplikacije. No, osnova nije samo preuzeti aplikaciju, već i redovito odvojiti nekoliko minuta svog vremena za njezino korištenje i njegovati pozitivan stav prema prakticiranju meditacije i učenju mindfulnessa.  

Evo naših 5 savjeta za aplikacije za svjesnost:

  1. Headspace

Ključno je pronaći aplikaciju koja nam odgovara i postoji doista velika vjerojatnost da ćete apsolutno voljeti Headspace. Dostupan je vlasnicima iPhonea, kao i onima koji imaju mobilne uređaje opremljene Android sustavom. Headspace uvodi čak i potpunog početnika u svijet meditacije. Iako zahtijeva poznavanje osnovnih pojmova engleskog jezika, isplati se i zahvaljujući besplatnoj višednevnoj probnoj verziji. No, čak ni plaćena članarina ne predstavlja iznos koji oduzima dah i vrijedi onoliko koliko mu aplikacija pomogne da si priskrbi. Osim toga, aplikacija za meditaciju Headspace nudi i mogućnost postavljanja dnevnih obavijesti koje će nas podsjećati da ne zaboravimo izdvojiti trenutak svog vremena za dragu nam meditaciju.

https://www.youtube.com/user/Getsomeheadspace: Headspace ima i svoj kanal na YouTubeu, gdje je posvećen raznim sadržajima vezanim uz meditaciju, kao i podcast na temu spavanja, prigodnog naziva "Sleepcast"

headspace mindfulness

  1. Find your calm

Kao što slova pri ulasku u aplikaciju kažu – Find your calm, tako je i stvarno. Calm nas spremno želi pratiti na našem svakodnevnom putu u potrazi za mirom, boljim snom, rješavanjem stresa i na kraju - za boljim životom. Slično Headspaceu, ovu aplikaciju možemo isprobati besplatno i vidjeti hoće li u budućnosti vrijediti nekoliko eura mjesečno.

  1. Aura

Aplikacija u punoj verziji "Aura: Mindfulness & Happiness" daje nam do znanja da ćemo zajedno s njom krenuti u otkrivanje našeg svjesnijeg i sretnijeg "ja". Možemo ga pronaći dostupnog u App Storeu, ali i na Google Playu. Opet, poput svojih kolega Head Space i Calm, nudi besplatne funkcije, ali i članstvo za koje dodatno plaćamo ako ste zainteresirani. A po čemu je Aura jedinstvena? Svaki dan nam nudi trominutnu meditaciju, koja se kreira individualno prema preferencijama koje ispunimo na početku, dok svaki dan završavamo jedinstvenu i novu meditaciju.

  1. ZenFriend

Ako još uvijek niste dali svoje "da" bilo kojoj od gore spomenutih aplikacija, možda će ZenFriend postati vaš prijatelj za dnevnu meditaciju. Aplikacija širi poruku o važnosti svakodnevne meditacije i mijenjanja naših života. ZenFriend će nam pomoći da izgradimo navike zahvaljujući kojima se učinkovito borimo protiv stresa, straha i tjeskobe.

  1. Insight Timer

Naših pet najboljih aplikacija za prakticiranje meditacije i mindfulnessa upotpunjuje aplikacija Insight Timer, koja nudi i opciju češkog jezika. Aplikacija sadrži jednostavan mjerač vremena, dok ne moramo meditirati uz glazbu. Zanimljivo je to što omogućuje pregled mape, preko koje možemo vidjeti koliko ljudi trenutno meditira i možemo se uključiti u raspravu zajedno s drugima.

pomocky-banner-hr

Trustpilot