Zašto tehnike svjesnosti mindfulness pomažu u smanjenju stresa

Posljednjih godina sve se češće na životnom putu susrećemo sa stresom, jurnjavom, nedostatkom slobodnog vremena... brzo nas vrijeme sve više izlaže neugodnim situacijama i osjećajima koji izazivaju tjeskobu. Ubrzani svijet pun stresa izazvao je u društvu takoreći "revoluciju" otkrivanja druge strane zdravlja osim one fizičke. Pravo je zadovoljstvo vidjeti i uočiti da naše društvo sve više pažnje posvećuje mentalnim aspektima ljudskog zdravlja. Zahvaljujući sve većoj pažnji koja se pridaje psihološkoj dobrobiti i mentalnom zdravlju, počinjemo se susresti s (već prilično popularnim) pojmom "mindfulness".

ŠTO ZNAČI MINDFULNESS

praksa svjesnosti

foto: Manduka

Što se krije iza ove riječi? Može li ga svatko od nas prakticirati? Koji su načini prakticiranja mindfulnessa u svakodnevnom životu? Dodajmo zajedno odgovore na ova pitanja.

"Kada se previše zarobimo u svijetu, gubimo kontakt jedni s drugima - i sami sa sobom." - Jack Kornfield

Prošlost ne možemo promijeniti, a budućnost se ne može predvidjeti. Jedina stvar koja je stvarno bitna događa se OVDJE i SADA. Sve teče u sadašnjem trenutku, koji traži da bude u potpunosti sagledan i doživljen. Prisutnost. Osnova mindfulnessa leži upravo u tome.

“Najbolji način da uhvatite trenutke je da im posvetite pažnju. Ovako ćemo trenirati svjesnost." - Jon Kabat-Zinn   

  Razumijevanje principa pomnosti uopće nije teško. Njegova je bit zapravo jednostavna, jasna i nosi prekrasnu poruku u naše živote. Što znači pojam "svjesnost"?

 • Mindfulness je svjesnost našeg uma usmjerena na ono što se događa u sadašnjem trenutku.
 • Mindfulness je maksimalna koncentracija na sadašnjost, bez razmišljanja o prošlosti ili predviđanja budućnosti.
 • Mindfulness je svjesna percepcija sadašnjeg trenutka i njegovo svjesno iskustvo.

  Ne baviti se prošlim događajima, ne brinuti o budućim i potpuno se posvetiti samo onome što se događa upravo SADA, moglo bi se čak činiti trivijalnim, osim neugodne činjenice da vrlo često odstupamo od percepcije sadašnjosti. Naš um luta, gubimo kontakt sa svojim tijelom i vrlo brzo možemo biti iznova uronjeni u misli o nečemu što se već dogodilo ili zabrinuti za budućnost. A to apsolutno ne pridonosi kvaliteti našeg unutarnjeg mira i životne sreće.

Mindfulness je osnovna ljudska sposobnost da budemo potpuno prisutni, svjesni gdje smo i što radimo, a ne pretjerano reaktivni ili preopterećeni onim što se događa oko nas. Pomnost i sposobnost fokusiranja na prisutnost cvjetaju iz temelja u svakome od nas, samo o nama ovisi koliko i koliko često ćemo ih početi prakticirati, razvijati, uključiti ih u svoj život i tako poboljšati ukupnu kvalitetu našeg biće.

„Živite u sadašnjem trenutku. Samo ovaj sadašnji trenutak je život." - Thích Nhất Hạnh

  Pomnost nije neka posebna supermoć koju moramo steći. To je super-sposobnost kojom smo svi obdareni od života i koja nam omogućuje da živimo život punim plućima i najbolje što možemo. Već imamo kapacitet da budemo prisutni i to ne zahtijeva od nas da promijenimo ono što jesmo. Bit mindfulnessa puno je veća od pukog prakticiranja. On donosi svijest i brigu o svemu što radimo.

"Gdje god bili, budite tamo potpuno." - Eckhart Tolle

KOJE DOBROBITI DONOSI MINDFULNESS U NAŠ ŽIVOT?

Iznad svega, omogućuje nam da živimo život upravo ONAKAV KAKAV JEST i točno onda kada se stvarno dogodi – SADA. Ni jučer, ni sutra. Zahvaljujući svjesnosti doživljavamo ono što je zaista važno. Mindfulness sam po sebi nema niti jednu negativnost, naprotiv, nudi širok raspon pozitivnih strana:

 •   uklanja stres iz naših života
 •   povećava našu učinkovitost
 •   razvija kreativnost
 •   omogućuje nam da steknemo pregled situacije
 •   sprječava tjeskobu povezanu s prošlošću ili strah od budućih događaja
 •   spoznaju stječemo promatranjem svog uma
 •   povećava našu pozornost na dobrobit naših voljenih
 •   uči nas da u neugodnim situacijama budemo smireniji, razboritiji
 •   prepoznaje i njeguje najbolje od onoga što jesmo kao ljudi.

KAKO TRENIRATI MINDFULNESS?

što su tehnike svjesnosti

foto: Pixabay

 •    Vjerojatno neće iznenaditi mnoge od vas da je najosnovniji način vježbanja potpune percepcije sadašnjeg trenutka u vašem životu meditacija.
 •   Možemo svjesno trenirati i implementirati svjesnost u raznim situacijama fokusirajući se na dah. Na primjer, ako dođemo u situaciju koja nam stvara stres, strah ili tjeskobu (svi strahovi i tjeskobe proizlaze iz naše mašte, "što bi se moglo dogoditi ako..."), zahvaljujući fokusiranju na disanje, možemo bolje osjetiti sadašnji trenutak i činjenicu da se niti jedna od naših briga i strahova ne događa upravo ovdje i sada.
 •   Jedan od izvrsnih načina da svoju punu pozornost posvetite sadašnjosti je kreativna aktivnost. Bilo da se radi o pečenju, crtanju, pisanju, projektu za posao...kada svu svoju energiju uložite u stvaranje nečeg novog, nemate vremena okupirati um besmislenim mislima vraćajući se u prošlost ili zamišljajući scenarije budućnosti.
 •   Nemoguće je ne spomenuti kretanje i tjelesnu aktivnost, jer potpuna fokusiranost na asanu u jogi, ili promatranje okolne prirode dok trčimo, daje nam priliku osjetiti što se oko nas događa upravo sada (i koliko je sve to lijepo i neponovljivo) je upravo sada).

"Jedini način da živimo je da prihvatimo svaku minutu kao neponovljivo čudo." - Tara Brach

Naši savjeti za svjesnost na kraju: ono što se u početku može činiti teškim, postat će prirodni dio vašeg života za nekoliko tjedana.

Jedini način da tamo stignete je POČETI percipirati prisutnost ovdje i sada. Meditacija, tehnike disanja, kreativnost ili pokret izvrsni su pomagači.

 

pomocky-banner-hr

Trustpilot