Dijastaza nakon poroda - simptomi i kako je ispraviti

BLOGPOPIS1080x430nasirku2 (16)

Dijastaza izravnih trbušnih mišića je patološko stanje i ukazuje na razmak trbušnih mišića na mjestu ligamentne veze linea albe. Uzroci pojave ovog stanja mogu biti strukturni i funkcionalni poremećaji trbušnih mišića, kada se ne događa njihova aktivnost. Trudnoća, porođaj, prekomjerna težina i stereotip pogrešnog kretanja mogu uzrokovati mišićnu disbalansu i, posljedično, dijastazu trbušnih mišića.

Ovo stanje je poznato prvenstveno trudnicama, uglavnom nakon poroda. Trudnoća i naknadni porod predstavljaju veliki fizički, ali i hormonalni teret za tijelo svake majke. Iako je ovo stanje prirodno na kraju trudnoće i nakon poroda i obično se izliječi spontano, liječnička pomoć je potrebna kod nekih žena. 

No, važno je zapamtiti da se dijastaza trbušnih mišića može pojaviti i kod muškaraca i djece.

Najčešći razlozi su:

 • abdominalna kirurgija
 • prekomjerna težina
 • manjak sportske aktivnosti
 • cerebralna paraliza

Što je abdominalna dijastaza?

Tijekom trudnoće, žensko tijelo se prilagođava rastućem djetetu u maternici. Mišići se u ovom slučaju protežu kako bi napravili mjesta za bebu. Ovo stanje je potpuno prirodno. Studije pokazuju da do 60% žena razvije dijastazu nakon poroda.

Čimbenici rizika uključuju:

 • velika porođajna težina djeteta
 • višestruke trudnoće
 • nepravilna tjelesna aktivnost prije i tijekom trudnoće
 • starija dob majke

Abdominalna dijastaza - koji su simptomi?

Mnoge žene dugo ne znaju ni za vlastitu dijastazu, a o ovom problemu saznaju tek kasnije, u vezi s negativnim učincima na mišićno-koštani sustav. Najčešći simptom je bol u donjem dijelu leđa. Diastaza nije bolna, međutim, može imati nuspojave kao što su bol u leđima i donjem dijelu leđa, kukovi, kasniji bolovi u vratu, koljenu, opće loše držanje tijela. U nekim slučajevima zanemarivanje abdominalne dijastaze također može dovesti do urinarne inkontinencije.

Simptom po kojem možete posumnjati na abdominalnu dijastazu je upravo razmak u trbuhu, koji možete testirati kod kuće: lezite na leđa sa savijenim nogama i lako podignite glavu.

Razmak ravnih trbušnih mišića može se vidjeti na prvi pogled, ili ga možete osjetiti dok ležite. Ako niste sigurni imate li dijastazu, posjetite fizioterapeuta.

Budite oprezni pri vježbanju

Unatoč činjenici da dijastaza ne mora biti bolna, pobrinite se za oprez. Izbjegavajte naporne vježbe tijekom terapije dijastazom, u kojima postoji prekomjerno ispupčenje trbušnih mišića - izdržaji, ali i vježbanje s teškim utezima. Kada pokušavate vratiti mišiće u izvorno stanje, izbjegavajte nošenje teških predmeta. Da biste postavili ispravan i individualan plan vježbanja, preporuča se konzultirati fizioterapeuta.
 
diastáza

Kako se riješiti dijastaze?

Neke žene ne nailaze na negativne učinke dijastaze nakon poroda, a trbušni mišići se prilagođavaju sami. Najbolje je potražiti fizioterapeuta s kojim ćete se posavjetovati. Općenito, vježbe zahtijevaju ustrajnost i dulju suradnju sa stručnjakom.
 
 1. Prvi korak u rješavanju diastaze je razumijevanje ovog stanja i kako ono utječe na vaše tijelo.
 2. Sljedeći korak je izvođenje vježbi koje su posebno dizajnirane da se usmjere na trbušne mišiće, posebno poprečni trbušni mišić, koji je najdublji trbušni mišić koji pruža potporu trbušnom zidu. Vježbe poput "poprečnog trbušnog stiska" mogu pomoći jačanju trbušnih mišića i ponovnom spajanju odvojenih mišića.
 3. Važno je izbjegavati vježbe koje mogu produbiti odvajanje, kao što su trbušnjaci, kao i pokrete koji uključuju uvijanje i savijanje, jer mogu nepotrebno opteretiti trbušne mišiće.
 4. Također je važno usredotočiti se na ispravno držanje i poravnavanje tijekom dana, jer loše držanje tijela može pogoršati stanje. To uključuje uključivanje osnovnih mišića i držanje ramena natrag i dolje.
 5. Fizikalna terapija može biti izvrstan način za stjecanje uvida u to kako sigurno raditi u odjelu abdomena. Fizioterapeut može pomoći u procjeni vašeg specifičnog stanja i pružiti personalizirane vježbe usmjerene na zahvaćene mišiće.

Osim toga, uključivanje promjena načina života kao što su zdrava prehrana, održavanje hidratacije i smanjenje stresa također može pomoći u procesu ozdravljenja.

Važno je zapamtiti da liječenje dijastaze zahtijeva vrijeme i strpljenje. Važno je slušati svoje tijelo i ne žuriti s procesom ozdravljenja. Uz pravilnu vježbu, pravilno držanje i strpljenje, možete se učinkovito nositi s dijastazom i vratiti snagu i samopouzdanje.

button-newsletter-blog2hr

Prevencija

Kao što je slučaj s većinom bolesti, najvažnija stvar je uvijek prevencija. Redovita tjelesna aktivnost i prije planiranja trudnoće najučinkovitija je prevencija razvoja abdominalne dijastaze. Osim trbušnih mišića ne zaboravite vježbati dno zdjelice i sveobuhvatno duboki stabilizacijski sustav. Naprotiv, izbjegavajte pretjerani stres na leđima vježbama i vježbama koje uzrokuju ispupčenje trbušnih mišića.
 
Izbjegavajte ove vježbe:
 • Trbušnjaci: Ove vježbe mogu pretjerano opteretiti trbušne mišiće, osobito ravni trbušni mišić, i mogu pogoršati dijastazu.
 • Vježbe za uvijanje i savijanje: Vježbe koje uključuju uvijanje i savijanje, kao što su ruski zavoji i lukovi, također mogu prekomjerno opteretiti trbušne mišiće i treba ih izbjegavati.
 • Podizanje nogu: Podizanje nogu i vježbe koje uključuju podizanje nogu dok ležite na leđima, poput dvostrukog podizanja nogu, mogu uzrokovati prekomjerni pritisak na trbušne mišiće i treba ih izbjegavati.
 • Dizanje teških tereta: Teško dizanje, osobito ako se radi u lošem obliku, može uzrokovati prekomjerni pritisak na trbušne mišiće i treba ga izbjegavati.
Otkrijte neke popularne proizvode za jačanje mišića:
 
 

 

Više o vježbanju tijekom trudnoće. 
Zanima vas tema ženske hormonalne ravnoteže? Pogledajte našu zbirku proizvoda. 

Autorica: Bc. Emese Olšová dipl.f. fizioterapeut
Trustpilot